Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
wicie może gdzie z pewnego źródła można kupić Penrite HPR 5 5w40 w bańce 1L? Na lejolej brak, w sklepie stacjonarnym zapowiadają wysyłkę dopiero po majówce?

W tej chwili chyba każdy dystrybutor jakiego znam wspominał o brakach i problemach z dostawą Penrite'a. Więc może być ciężko.

tak podejrzewałem, a potrzebuję dolewkę zrobić.

HPR 5 to olej HC wiec spokojnie możesz dolać coś innego. Ogólnie od dłuższego czasu z dostawami Penrite są problemy i chyba kontener z Australii płynie od kilku miesięcy ;)

Penrite to egzotyka. Mam nadzieję, ze będzie w końcu jakaś marka ogólno dostępna co olej tej klasy będzie oferowała. Nie musi być full PAO ale chociaż te 50% PAO i dobre dodatki. Bo wszystko to co jest to jakiś żart. oleje typu Kroon Oil czy Meguin, gdzie tylko dostawa przez internet.

To ja ponowię pytanie... Skrzynia C635 Giulietta QV. Jaki olej polecacie? 75w, 75w80, 75w90? 2 litry wystarczą na wymianę? Wchodzi podobno max 1,9l? Planuję jeszcze zrobić dolewkę AR9100.
Dzięki za odpowiedzi.

Penrite to egzotyka. Mam nadzieję, ze będzie w końcu jakaś marka ogólno dostępna co olej tej klasy będzie oferowała. Nie musi być full PAO ale chociaż te 50% PAO i dobre dodatki. Bo wszystko to co jest to jakiś żart. oleje typu Kroon Oil czy Meguin, gdzie tylko dostawa przez internet.

Min 50% to w kilku przypadkach praktycznie cała mieszanina olejów bazowych. Coś przeciwko dostawie przez internet? Ewentualnie jak będziesz mieć szczęście sklep który oferuje konkretny olej może być w Twojej okolicy.

To ja ponowię pytanie... Skrzynia C635 Giulietta QV. Jaki olej polecacie? 75w, 75w80, 75w90? 2 litry wystarczą na wymianę? Wchodzi podobno max 1,9l? Planuję jeszcze zrobić dolewkę AR9100.
Dzięki za odpowiedzi.

RAVENOL ZALECA:
RAVENOL ATF DCT/DSG Getriebe Fluid
RAVENOL MTF-3 SAE 75W

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o silnik nie debatuje nad tym zbytnio i mój całkiem przyzwoity mechanior nalewa, ostatnio wszedł chyba nawet Mobil ;) Co do przekładni w moim wypadku (6b manual) podobno FUCHS się świetnie sprawuje.

Ja mam zastosowany w manualnych skrzyniach olej FUCHS TITAN CYTRAC HSY 75W90 i sprawuje się bardzo dobrze.

Oczywiście można też użyć tańszego Hipospec GL-5 75W/90 synthetic API: GL-5/GL-4/MT-1 który również bardzo dobrze będzie spełniał swoją funkcje. Wybór to kwestia gustu i zasobności portfela, ten kto się liczy z rozsądnymi kosztami exploatacji użyje produktu tańszego np. firmy Specol.
I oczywiście każdy olej po jakimś czasie użytkowania należy wymieniać na świeży.

Pozdrawiam

Według ostatnich analiz ponoć x-cess zawiera PAO i wypada całkiem nieźle ale czy wart swojej ceny? W oficjalnej dystrybucji ZTCP 5l to coś koło 160zł taniej mamy Meguina Super lub Ravenola VST.

Ostatnia analiza oleju Motul 8100 X-Cess 5W-40 wyjaśnia wszelkie wątpliwości że nie posiada baz PAO, być może zmieniła się formulacja w związku z czym potaniał.

https://www.oil-club.ru/forum/topic/36197-motul-8100-x-cess-5w-40-svezhee/

opis po przetłumaczeniu:
Widmo w podczerwieni z transformacją Fouriera wskazuje, że olej hydrokrakujący VHVI (odpowiednik syntetycznych).

Koledzy, wg słupków popularności u góry prym wiedzie Valvoline. Przymierzam się właśnie do wymiany oleju i postawiłem na Valvoline SynPower 5W40. Jest coś ciekawszego w tej cenie? Może Shell Helix Ultra? Znalazłem ofertę na nieco droższy EUROL FLUENCE 5W40 5L z dodatkiem ARCHOIL AR9100 za 155 zł. Warto?

Ostatnia edycja:
Miałem wcześniej valvo, zmieniłem na ravenola vst turbo 5w40 z dodatkiem ar9100. Od razu zauważalna, a raczej słyszalna lepsza kultura pracy silnika i po prostu ciszej pracuje. Zrobiłem też płukanke ar2820. Tylko cena jest hmm poza wspomnianym budżetem...

Wygląd nowego oleju w silniku diesla zaraz po wymianie

IMG_20190509_132323777.jpgIMG_20190509_132323777.jpg

Poproszę o komentarz na temat wyglądu świeżo wymienionego oleju w silniku diesla.
Mam swoje zdanie, ale wolę się upewnić.

Normalne w aucie z silnikiem Diesla i turbiną.
Olej bardzo szybko ciemnieje.

Edit:
Wszystko przez sadzę ;) ale bez obaw cząsteczki są bardzo małe, nie przeszkadzają w smarowaniu silnika, przynajmniej dopóki olej nie będzie przepracowany.
https://www.youtube.com/watch?v=QLnof-IMNBo

PS. Myślałeś że mechanik ukradł Ci olej? ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót