• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Podpowiedzieli standardowo, że może być taka opcja że zacznie brać olej. (od wymiany do wymiany nie robiłem nigdy dolewek) A auto ma przejechane 385tys blisko 260tys na 10w40 i wszystko było z silnikiem dobrze. Auto dałem do mechaników od wtrysków bo leciał niebieski dymek i waliły wtryski (zasugerowali kiepskie paliwo) Przeczyścili, wyregulowali, nie potrzebna była inna operacja, zmierzyli kompresje (28, 25, 22, 26 jakoś tak z głowy, kartkę z dokładnym pomiarem zostawiłem w aucie..) i podpowiedzieli że płukankę warto jak najbardziej ale z olejem to by odpuścili i lali taki jak zawsze. A tak na chłopski rozum po co lać inny niż zawsze, jeśli te auto i tak nie łudźmy się nowe nie jest i syntetyk z silnika nowego nie zrobi, dbam o nie ciągle, jest po wymianach rozrządu, nowym dwumasie + sprzęgło, nowe wahacze dół... stabilizator, góra to chyba każdy z nas robi co jakiś czas:) komplet na prżód i tył tarcze klocki, nowe linki hamulca ręcznego itp... Oprócz stanu wizualnego moim zdaniem technicznie jest b zadbany. W zasadzie od czerwca ubiegłego roku wpakowałem ok 5-6 tys plnów Oddam go raczej komuś w rodzinie:)

Powód zmiany na 5W40 jest jeden. Zdecydowanie większy wybór przyzwoitych olejów. Ponad 90% rynku olejów w klasie 10W40 to oleje mocno przeciętne. Kolejna sprawa w temperaturze roboczej olej 5W40 jak i 10W40 będzie miał zbliżoną lepkość, różnią się tylko lepkością w niskich temperaturach co może korzystnie wpływać podczas zimnego rozruchu silnika. Jak kompresja słaba i puszczają pierścienie to zmiana oleju może nic nie dać, aczkolwiek warto zrobić płukankę i zalać coś przyzwoitego.

Pływak jeździłeś może na oleju Ravenol VST Turbo? Jak oceniasz ten olej? Warto go rozważyć?

Jeździłem, a raczej nadal jeżdżę ale z dolanym Archoilem AR9100. Robiłem kilka dni temu jego analizę, jest dostępna na oil-clubie. W tandemie z AR wypadł świetnie.

Jeszcze nie wiem, w planie jest zalać jeden rosyjski wynalazek ale to jeszcze zobaczę. Gdyby Ravenol nie podniósł sporo cen to bym się nie zastanawiał ale przy aktualnych cenach jak doliczę AR9100 to już można sobie powybrzydzać.

Mój dwulitrowy TS wypluł uszczelkę pod głowicą, więc robie remont i planowanie...czy valvoline synpower 5w40 będzie dobrym wyborem? Ewentualnie może jakieś sugestię alternatyw?

Strona oficjalna Valvoline zaleca mi Valvoline SynPower ENV C2 5W-30? To może ten?
[MENTION=10735]Pływak[/MENTION]
Dlaczego 5w40, a nie 5w30?

Dodam, że samochód z 2007r. po wymianie pierścieni i uszczelki pod głowicą rok temu. Teraz jeździłem na Motul 5w30 X-Clean 8100 C3.

Mój dwulitrowy TS wypluł uszczelkę pod głowicą, więc robie remont i planowanie...czy valvoline synpower 5w40 będzie dobrym wyborem? Ewentualnie może jakieś sugestię alternatyw?

Polecam tak samo, jak [MENTION=56802]plywak[/MENTION] Shell Helix Ultra 5W40.

Jak czytam ten temat to uśmiech sam rysuje się na twarzy :)

Jak dobrze działa PR, kolorowe pudełka olejów i ich slogany, do tego reklama w tv i sukces murowany...a do tego temat rzeka :)

A tak na prawdę marka oleju nie ma znaczenia, tylko jego parametry SAE/ACEA/API koniec kropka.

170.jpg

Do mojego 1.8 ts 144km z powodzeniem stosuje GM 10W40 (dla polskich warunków klimatycznych najlepszy - patrz tabelka z zakresem temperatur) przewyższa normy i kosztuje 65zł za 5l.

Najważniejsza jest i tak wymiana co 10tyś km.

Załączniki

• lzaPcqz.jpg
    lzaPcqz.jpg
    88.8 KB · Wyświetleń: 155
Ostatnia edycja:
...10W40 (dla polskich warunków klimatycznych najlepszy - patrz tabelka z zakresem temperatur)...

Owa "tabelka" (swoją drogą genialne makarońskie zagmatwanie sprawy zamiast właśnie prostej tabelki) jednak dla naszych warunków wskazuje 5W40 .

A od ilu setek tys km stosujesz ów GM10W40 ?

Amortyzatory
Powrót