• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Moglem sie dokladniej okreslic, niezmienny piszac mam na mysli, czyli receptura podobna do aktualnej swiezej analizy. Te zuzyciowe, fakt... raz byl Mo, raz nie, raz Mo wraz z W, o tym pisalem tez. Podkreslilem, ze bedziemy musieli poczekac na kolejne analizy. Podejrzewam, ze pojawia sie niebawem. Ale nie kazdy z tego co widze chce wydac za ten olej 43€. Majac tansze alternatywy. Uwazam to za wade, ze nie posiadaja wlasnej rafinerii.

Wiem jak to wyglada w przypadku Meguina. Posiadaja wlasne magazyny w Dillinden. Gdzie statki dostarczaja z rafinerii oleje bazowe itp. gdzie regularnie badaja jakosc dostarczonych surowcow, przed, w trakcie produkcji oraz po. Np. uzywaja ICP w celu okreslenia ilosci pierwiastkow oraz spektrometrem podczerwieni w celu rozszyfrowania struktury molekularnej.

Tutaj widac nieco na zdjeciach: https://www.motorradonline.de/vermi...oduktion-bei-liqui-moly.724556.html#gallery-1

Ostatnia edycja:
Uwazam to za wade, ze nie posiadaja wlasnej rafinerii.

To sprawdź kto siedzi w zarządach Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH właściciela marki Ravenol i Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH właściciela rafinerii jakoś dziwnym trafem przewijają się te same nazwiska ;)

Tak dokładnie to oznacza USVO ale niby z wprowadzeniem nowej wersji z dopiskiem USVO Ravenol obiecuje ustabilizowanie pakietu dodatków jak będzie zobaczymy no i na pewno był to też zabieg marketingowy aby uzasadnić podwyżkę ceny. Dawka molibdenu podobna jak w Meguinie jeśli nic nie daje to raczej w obu przypadkach. Za 150zł 5l nie dostaniemy nic co by miało w składzie na tyle dużo boru czy molibdenu aby działało jak osobne dodatki modyfikujące tarcie. Dowalone molibdenem CFSy czy Rockoil to cena prawie razy 2 wyższa, Fuchs Titan Race ze sporą dawką boru też chyba 250zł kosztuje. Ja nadal nie widzę mocnej konkurencji za ok 150zł dla VST na polskim rynku w tej klasie lepkości i specyfikacji. Za 200zł mamy 5l VST plus Archoil 9100 z beczki. Mam taki zestaw w RSie i raczej przy nim pozostanę no chyba, ze poprawi sie cene i dostępność Meguina w PL.

Przecież są analizy starego VST. Baza pozostała niezmieniona rożni się pakiet dodatków, który niby ma się ustabilizować z naciskiem na NIBY bo zobaczymy jak to będzie w następnych analizach.

Tak swoją drogą skoro takie dawki jak 120ppm molibdenu czy 80ppm boru niewiele dają to w sumie nie rozumiem tej afery ze zmiana pakietów w VST ;)

Znam wzajemnie się wykluczające analizy VTS-a. Niestety już niedostępne.

To sprawdź kto siedzi w zarządach Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH właściciela marki Ravenol i Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH właściciela rafinerii jakoś dziwnym trafem przewijają się te same nazwiska ;)

https://www.northdata.de/Deutsche+Ölwerke+Lubmin+GmbH,+Lubmin/Amtsgericht+Stralsund+HRB+8357

To masz na mysli?

Ja to odbieram jako powiazania/wspolpraca. Jak i Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH oraz Ravenol posiadaja swoich prezesow.

Znam wzajemnie się wykluczające analizy VTS-a. Niestety już niedostępne.

Na niemieckim sie zachowaly: https://oil-club.de/index.php?thread/28-ravenol-vst-sae-5w-40/

Z rosyjskiego zostaly usuniete...

Ostatnia edycja:
To zmienny czy niezmienny bo malkontenci płakali odnośnie molibdenu, boru i wolframu, ze raz jest, a raz nie ma i widać to na analizach z 2017 i 2018. Nie ma w składzie dla niektórych źle, są w składzie inni twierdzą, ze za mało i niewiele to wnosi. Jak już skład ok, to znowu źle bo nie mają własnej rafinerii, a jak się okazuje, ze rafinerie mają bo są ściśle powiązani z rafinerią w lubminie to znowu źle bo cenę podnieśli :D Ciekawe jak by był postrzegany gdyby któryś z forumowych dystrybutorów miał go w ofercie :D

Żeby była jasność to produkty Ravenola uznaję w większości za bardzo dobre i często atrakcyjne finansowo na tle konkurencji jak np. w przypadku VST. Moje zastrzeżenia wynikają ze zbyt dużej ilości wprowadzanych zmian w składzie produktu i trochę moim zdaniem dziwnej polityki. U mnie tez można kupić bez problemu przekładniówki Ravenola (sprzedaje tego całkiem sporo na tle innych marek) a także na zamówienie silnikowe.

Żeby była jasność to produkty Ravenola uznaję w większości za bardzo dobre i często atrakcyjne finansowo na tle konkurencji jak np. w przypadku VST. Moje zastrzeżenia wynikają ze zbyt dużej ilości wprowadzanych zmian w składzie produktu i trochę moim zdaniem dziwnej polityki. U mnie tez można kupić bez problemu przekładniówki Ravenola (sprzedaje tego całkiem sporo na tle innych marek) a także na zamówienie silnikowe.

Co masz na mysli piszac dziwna polityke?

To masz na mysli?

Ja to odbieram jako powiazania/wspolpraca. Jak i Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH oraz Ravenol posiadaja swoich prezesow.

Prezesem Revenola jest ta sama osoba, która jest prokurentem w rafinerii w lubminie oraz prokurentem w Synto Gmbh

Prezesem rafinerii jest ta sama osoba, która jest prezesem spółki Synto Gmbh, od której zależy jest Ravenol, ta sama osoba jest też prezesem innej spółki do której należy druga marka aveno.

Jednym słowem jeden wielki holding podzielony ze względów zapewne finansowych na spółki córki w których przewijają się nawzajem dwa nazwiska Shevchuk i Becher,

Ostatnia edycja:

Też uważam to za wadę. Taka nawet ścisła współpraca to jednak nie to samo co jeden zakład produkcyjny czy jedna firma posiadająca kilka zakładów produkcyjnych.

- - - Updated - - -

Prezesem Revenola jest ta sama osoba, która jest prokurentem w rafinerii w lubminie oraz prokurentem w Synto Gmbh

Prezesem rafinerii jest ta sama osoba, która jest prezesem spółki Synto Gmbh, od której zależy jest Ravenol, ta sama osoba jest też prezesem innej spółki do której należy druga marka aveno.

Jednym słowem jeden wielki holding podzielony ze względów zapewne finansowych na spółki córki w których przewijają się nawzajem dwa nazwiska Shevchuk i Becher,

Znasz dokładne powiązania właścicielskie miedzy spółkami ?

Cale info do wygooglania w niemieckim necie to są spółki wiec te dane są jawne.

Nadal nie rozumiecie powiązania. To tak jak by Alfie Romeo zarzucić, ze nie robi silników bo te robi nie alfa, a spółka Fiat Power Train SpA. Obie zarowno AR jak i FPT zalezne są od FCA

Rozumiemy powiązanie ale właśnie dlatego pytam o powiązania właścicielskie. To, że jakaś spółka w jakimś stopniu jest zależna od drugiej nie oznacza, ze musi się jej bezwzględnie w każdym aspekcie podporządkować. Są osobne zarządy, osobne działy produkcyjne ze swoimi szefami. Ci ludzie odpowiadają przede wszystkim za wyniki swojej firmy i priorytety powiązanych ze sobą spółek nie muszą być w każdej sytuacji takie same. Czasami nawet w jednej firmie potrafi być problem jeśli nie ma odpowiedniej koordynacji i organizacji pracy poszczególnych działów. Sony mało nie padło przez to, że management wymyślił sobie, że działy mają ze sobą rywalizować i w efekcie doprowadził do sytuacji, kiedy najważniejsze działy między sobą nie współpracowały a nawet się wzajemnie "zwalczały".
W przypadku Liqui Moly i Meguina to jest jednak inna sytuacja bo to jest 1 zakład z jednym kierownictwem, działem produkcyjnym, działem zakupów, kontrolą jakości, laboratorium itd.
Na co dzień bieżącą działalnością firmy zajmują się osoby bezpośrednio zarządzające a nie ludzie z rad nadzorczych i często właściciele nie mają realnie możliwości wpływania na bieżące funkcjonowanie firmy.

Liqui - Moly GmbH i Meguin Verwaltungs-GmbH oraz Meguin GmbH & Co. KG Mineraloelwerke to z punktu widzenia prawa również trzy osobne spółki należące do grupy Wurth. Wiec to troche się rozmija z tym co piszesz. Zakąłd może sie miescić nawet w jednym miejscu, w którym może być kilka spółek mniejszych. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Już wam tłumacze powiązanie spółek

Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH czyli firme mającą prawa do marki Ravenol
Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH czyli rafinerię
oraz takie coś łączące wszystkie powyższe jak Synto Holding GmbH

Czym jest Synto Holdin GmbH tego do końca nie wiem ale z wpisu w niemieckim odpowiedniku KRS czytamy:
Umowa o przeniesieniu zysku z dnia 22 października 2013 r. Z Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH na rzecz Synto Holding GmbH

Wiec już wiadomo, ze Synto i Ravenol są związane umową o przeniesieniu zysków z jednej spółki na drugą chyba dwie sobie obce spółki nie przenosiły by zysków jedne z drugiej ;)

Zarówno spółka Synto jak i Rafineria mają takiego samego prezesa, a upoważnionym sygnatariuszem jest w nich prezes zarządu ravenola. Prościej chyba się nie da. Po prostu cały holding podzielony jest na mniejsze spółki co jest czymś NORMALNYM przy tak dużych koncernach. Ravenol zapewne zajmuje się szeroko pojętym marketingiem i siecią dystrybucji, rafineria produkcją i rozwojem.

Jakoś w specolu nikomu nie przeszkadza, ze nie mają ani rafinerii ani żadnego rozbudowanego działu rozwoju po prostu szukacie dziury w całym...

Ostatnia edycja:
Tak dla przypomnienia to Meguin został wykupiony przez Liqui Moly, gdzie i tak w Saarlouis były środki smarne produkowane. A ta współpraca procentuje, w tym roku mieli 52 miliony Euro zysku, gdzie podejrzewam, że żadna marka w Niemczech nie osiągnęła takiego poziomu.

Odnośnie "firm" nie będę się wypowiadac, bo moja wiedza jest zbyt mała, nawet nie stwierdze Plywak czy Twój wpis jest prawdą. Mogę tylko i wyłącznie wyciągać wnioski.

Apropo właścicieli/prezesów znalazłem inne informacje.

Ostatnia edycja:
Bo 2 tygodnie temu nastąpiła zmiana prezesa. Info, które mam pochodzi z przed miesiąca//dwóch kiedy to padł zarzut, że nie mają rafinerii więc sobie przepszerałem neta ;)

Z resztą patrzcie na siec powiązań Panów o których wspomniałem

https://www.northdata.de/Shevchuk,+Igor,+Werther/2za

Dziwnym trafem te dwa nazwiska łączą wszystkie trzy wyżej wspomniane przeze mnie firmy czyli Revenol, rafineria Lubmin i Synto Holding, a nawet markę Aveno.

A ja dla odmiany mam aktualnie w ofercie oleje PETRONAS, i myślę, że będą najlepsze w swojej cenie ;)

Seria synpower to jest kilka jak nie kilkanaście roznych olejów o różnym składzie.

Fakt piszac to bylem myslami gdzie indziej, jak sie nie myle z serii Synpower jest ok. 20 olejow.

Liqui - Moly GmbH i Meguin Verwaltungs-GmbH oraz Meguin GmbH & Co. KG Mineraloelwerke to z punktu widzenia prawa również trzy osobne spółki należące do grupy Wurth. Wiec to troche się rozmija z tym co piszesz. Zakąłd może sie miescić nawet w jednym miejscu, w którym może być kilka spółek mniejszych. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Już wam tłumacze powiązanie spółek

Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH czyli firme mającą prawa do marki Ravenol
Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH czyli rafinerię
oraz takie coś łączące wszystkie powyższe jak Synto Holding GmbH

Czym jest Synto Holdin GmbH tego do końca nie wiem ale z wpisu w niemieckim odpowiedniku KRS czytamy:
Umowa o przeniesieniu zysku z dnia 22 października 2013 r. Z Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH na rzecz Synto Holding GmbH

Wiec już wiadomo, ze Synto i Ravenol są związane umową o przeniesieniu zysków z jednej spółki na drugą chyba dwie sobie obce spółki nie przenosiły by zysków jedne z drugiej ;)

Zarówno spółka Synto jak i Rafineria mają takiego samego prezesa, a upoważnionym sygnatariuszem jest w nich prezes zarządu ravenola. Prościej chyba się nie da. Po prostu cały holding podzielony jest na mniejsze spółki co jest czymś NORMALNYM przy tak dużych koncernach. Ravenol zapewne zajmuje się szeroko pojętym marketingiem i siecią dystrybucji, rafineria produkcją i rozwojem.

Jakoś w specolu nikomu nie przeszkadza, ze nie mają ani rafinerii ani żadnego rozbudowanego działu rozwoju po prostu szukacie dziury w całym...

Ja się z Tobą częściowo zgadzam ale akurat w niektórych kwestiach jesteś w "mylnym błędzie":). Liqui Moly i Meguin mają 1 zakład produkujący oleje z 1 kierownictwem i o to tutaj chodzi. Nie wiem na jakiej zasadzie współpracują ze sobą podmioty, o których piszesz. Czym zajmują się poszczególne spółki? Czy Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH jest zakładem produkcyjnym, w którym produkowane/blendowane sa produkty Ravenola? Może się czepiam ale konsorcjum to bardzo szerokie pojęcie i w praktyce Spółki z 1 konsorcjum mogą nawet ze sobą rywalizować. Wszystko zależny jak to jest poukładane bo czym innym jest de facto i firma z 1 zakładem produkcyjnym podzielona na kilka spółek (ze względów podatkowych zapewne) a czy innym 3 de facto odrębne firmy powiązane właścicielsko. Jest zasadnicza różnica, czy te 3 firmy działają jak 1 firma czy każda z firm działa niezależnie na własny rachunek i "tylko" ze sobą współpracują. Zawsze korzystniejsza jest sytuacja, w której firma produkcyjna jest "samodzielnym bytem" niż nawet bliska współpraca w ramach konsorcjum kilku takich podmiotów (pomijając inne kwestie takie jak możliwości wytwórcze).
Czy ma to jakikolwiek wpływ? Nie wiem. Czy może mieć wpływ? Nie można z góry zakładać, że nie nie możne mieć wpływu bo z życia wiem, ze może i to w bardzo dużym stopniu. Jeśli jest tak jak wywnioskowałem z tego co piszesz, że Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH jest de facto zakładem produkcyjnym Ravenola i tylko tam znajduje się dział produkcji i rozwoju to problem można zmarginalizować. Wychodzi też na to, że Ravenol nie jest de facto producentem tylko marką, pod którą sprzedawane są oleje produkowane przez Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH ale to też nie jest w tym wypadku problem. Zresztą producent to jest określenie tez nieprecyzyjne bo teraz mało kto produkuje od A do Z a właściwie nikt bo bazy i dodatki się po prostu kupuje z rynku. Również zlecanie produkcji jest czymś zupełnie normalnym. Z formalno-prawnego punktu widzenia to Liqui Moly zleca produkcje Meguinowi, Xado zleca Eurolowi a Castrol temu kto zaoferuje najniższą cenę.:)
Chętnie sam bym przetestował tego VST tylko nie mam do czego tego zalać. Mam w rodzinie co prawda Megane 2 RS-a ale auto robi tak śmieszne przebiegi roczne że szkoda czasu na takie testowanie.

Amortyzatory
Powrót