siapek
Nowy
a jak to jest możliwe że olej spełnia jednocześnie normę C2 i C3?
o co tu chodzi?

o co tu chodzi?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

przepraszam za wtrącenie w dyskusję, ale chciałem poznać opinie fachowców i osób mających wiedzę w temacie na temat tego ,,cuda,,
Pokaż załącznik 252880
pytam ponieważ kumpel udziela się amatorsko w motosporcie i używa olejów tego producenta i bardzo sobie chwali, cena niemała, posiada na warsztacie słynną już wyśmiewaną maszynkę, która wiem, że waszym zdaniem nie odzwierciedla warunków pracy silnika ale mimo wszystko robi wrażenie, bo trzeba się prawie ,,powiesić,, na ramieniu zeby przycieło na tym sorcie, informacji w necie mało, a sieć dystrybucji bardzo skromna co może nawet jest na plus i ceny tak jak wspomniałem raczej górna półkaktoś coś?
![]()
Może być ten z apteki tylko dobrze zakrec, najlepiej owin jeszcze taśma izolacyjna i podeślij w kartoniku.https://www.sortoil.com/pl/producto/5w-40-100-synthetic-2/
tyle na stronie producenta jeśli chodzi o standardowy 5w40, wyślę, może śmieszne pytanie ale do czego najlepiej to wlać? do sterylnego pojemniczka wiadomo na co![]()
Co do wyboru oleju powinno się trzymać zaleceń producenta- on wie najlepiej jaki olej jest właściwy w jego silnikach, dotyczy to przede wszystkim parametrów oleju, -inne oleje mogą spowodować uszkodzenie wariatora, panewek , przedwczesne zużycie gładzi cylindrów i pierścieni.
Podeślij 100ml to zrobimy analizę i zobaczymy co zawiera. Spełnia jakieś normy poza lepkością 5W-40?
No cóż, -jaki ma interes producent by wprowadzać w błąd użytkowników swoich aut? Nie wie jaki olej? Konstruując i serwisując setki tysięcy swoich aut w okresie wielu dziesięcioleci? To kto wie lepiej? Jakieś laboratorium badające lepkość olejów czy prowadzące pomiary zużyciowe metali smarowanych jakimś olejem? Takie spekulacje prowadzą do wyboru oleju, który niszczy silnik, -i rzeczywiście, sporo na rynku silników z zatartymi panewkami i przedwcześnie zużytymi wariatorami.
No wybacz, to wygląda na teorię spiskowa- producent zaleca niewłaściwy olej do swoich aut, bo ma związki z producentem oleju...i dlatego będzie miał problemy serwisowe z setkami tysięcy swoich aut...to się kupy nie trzyma. Ja zauważyłem natomiast inną prawidłowość - w wątku "jaki olej" niektórzy polecają oleje- niekoniecznie zgodne ze specyfikacją Alfy, które akurat mają w ofercie..
No wybacz, to wygląda na teorię spiskowa- producent zaleca niewłaściwy olej do swoich aut, bo ma związki z producentem oleju...i dlatego będzie miał problemy serwisowe z setkami tysięcy swoich aut...to się kupy nie trzyma. Ja zauważyłem natomiast inną prawidłowość - w wątku "jaki olej" niektórzy polecają oleje- niekoniecznie zgodne ze specyfikacją Alfy, które akurat mają w ofercie..
Jaka teoria spiskowa ?
To jest BIZNES i tylko to się liczy dla koncernów samochodowych.
Samochód ma wytrzymać okres gwarancji, a potem się sypać, im bardziej, tym lepiej.
I na tym polegają zalecenia serwisowe, żeby tak właśnie się działo, jeśli ktoś tego nie ogarnia, to jego problem.
To jest nic do Audi RS6 też nagle zrobili przesiadkę z 0W40 na 0W20Teraz do Golfa R zalecana jest lepkość 0W20
No cóż, -jaki ma interes producent by wprowadzać w błąd użytkowników swoich aut? Nie wie jaki olej? Konstruując i serwisując setki tysięcy swoich aut w okresie wielu dziesięcioleci? To kto wie lepiej? Jakieś laboratorium badające lepkość olejów czy prowadzące pomiary zużyciowe metali smarowanych jakimś olejem? Takie spekulacje prowadzą do wyboru oleju, który niszczy silnik, -i rzeczywiście, sporo na rynku silników z zatartymi panewkami i przedwcześnie zużytymi wariatorami.
Wiesz skąd się w dużej mierze wzięła opinia "Królowej Lawet" w Lagunie 1.9Dci? Z tego, że producent kazał lać średniego Elfa i zmieniać co 30 tysięcy. Panewki i wałki tego nie wytrzymywały.