kilka dni temu wymieniałem oleje i filtry. Do silnika wlałem Valvoline VR1 Racing 10W60, a do skrzyni Mannol 75W90.
Valvoline VR1 Racing 10W60 lubi znikać więc doglądaj stan na bagnecie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
kilka dni temu wymieniałem oleje i filtry. Do silnika wlałem Valvoline VR1 Racing 10W60, a do skrzyni Mannol 75W90.
Jeśli dobrze pamiętam takie prawo dotyczące olejów i ich oznaczeń/określeń jest jeszcze w Japonii
Generalnie tak się mówi, ze 2 kraje tj. Niemcy i Japonia nie uznają wysokoprzetworzonych olejów pochodzenia mineralnego za oleje syntetyczne. Cała reszta dopuszcza nazywanie ich olejami syntetycznymi. Ja generalnie używając nazewnictwa o IV/V grupie mówię jako o olejach PAO-syntetycznych lub PAO-estrowych bo wtedy genarelnie mówimy o jakim oleju rozmawiamy a jak ktoś mówi sytntetyk to nie wiadomo na dobrą sprawę czy chodzi o "prawdziwy syntetyk" czy o olej na bazie z grupy III. Często powstają nieporozumienia bo wiele osób nie rozumie tego podziału i upiera się, ze nap. GM Dexos 2 jest olejem w 100% syntetycznym co jest prawda z formalnego punktu widzenia ale z techniczno-naukowego to już nie bardzo. Dobry olej na HC też może być świetny ale jednak co syntetyk to syntetyk i w topowych olejach jest on dalej górą.
A czy gdziekolwiek Ravenol chwali się co dają te dawki W i Mo jeśli chodzi o redukcję tarcia i zużycia? [emoji6]Ponad tydzień temu pojawiła się oczekiwana analiza Ravenola VST USVO i mam nadzieje rozwiała wątpliwości malkontentów odnośnie bazy i składu tego oleju. Za ok 150zł jedna z lepszych propozycji w tej kasie na naszym rynku
https://oil-club.de/index.php?thread/4630-ravenol-vst-5w-40-usvo/
A czy gdziekolwiek Ravenol chwali się co dają te dawki W i Mo jeśli chodzi o redukcję tarcia i zużycia? [emoji6]
USVO chyba oznacza Ultra Strong Viscosity Oil, jesli tak to wiązałbym to raczej z wyższej półki wiskozatorem mniej podanym na ścinanie i utratę lepkości. Mo i W niewiele tu pomagają a bor w tej dawce daje raczej ochronę antykorozyjną. [emoji6]
Badał ktoś Revline z Jasła? Lał to ktoś? Sprawdzał? Pewnie HC.
Powiem tak. Daj se spokój...
- - - Updated - - -
Mnie ciekawi co faktycznie było w tych starych VST.
A czy gdziekolwiek Ravenol chwali się co dają te dawki W i Mo jeśli chodzi o redukcję tarcia i zużycia?
USVO chyba oznacza Ultra Strong Viscosity Oil, jesli tak to wiązałbym to raczej z wyższej półki wiskozatorem mniej podanym na ścinanie i utratę lepkości. Mo i W niewiele tu pomagają a bor w tej dawce daje raczej ochronę antykorozyjną.
Przecież są analizy starego VST. Baza pozostała niezmieniona rożni się pakiet dodatków, który niby ma się ustabilizować z naciskiem na NIBY bo zobaczymy jak to będzie w następnych analizach.Mnie ciekawi co faktycznie było w tych starych VST.
USVO Ravenol obiecuje ustabilizowanie pakietu dodatków
Przecież są analizy starego VST. Baza pozostała niezmieniona rożni się pakiet dodatków, który niby ma się ustabilizować z naciskiem na NIBY bo zobaczymy jak to będzie w następnych analizach.
Tak swoją drogą skoro takie dawki jak 120ppm molibdenu czy 80ppm boru niewiele dają to w sumie nie rozumiem tej afery ze zmiana pakietów w VST![]()
Od 2016 roku widac, ze sklad jest niezmienny, uwzgledniajac oczywiscie pakiet dodatkow itp.