Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
U mnie w firmie obrabiamy produkty m. in. pewnej francuskiej firmy, ktora w Polsce ma swoja siedzibe. Kupujemy od trgo polskiego przedstawicielstwa po maksymalnym rabacie od polskiego cennika. Nie oznacza to ze polski przedstawiciel sprzedaje na zerowej marzy. Jeszcze na tym zarabia.
Czasem przy dużych zakupach sprzedają nam pakiet produktow po jeszcze nizszej specjalnej cenie. I na pewno nic dokładają. Gdzie jest dno? Nie wiadomo.

Robiac dyze zakupy Teoretycznie moge sprzedać produkty tej firmy taniej niz ona sama.

A co by bylo gdybym ominął odzial polski i dogadal się bezpośrednio z francuzami... Raczej nie mozliwe ale gdybam....

Jak jest w branży olejowej nie wiem. Ale kombinacje sa różne.

A co by bylo gdybym ominął odzial polski i dogadal się bezpośrednio z francuzami... Raczej nie mozliwe ale gdybam....

Jak jest w branży olejowej nie wiem. Ale kombinacje sa różne.

Jest podobnie, ale pisałem o legalnym handlu.

- - - Updated - - -

To jest bardzo złożony temat. Czasami jest tak, że nie ma znaczenia czy kupuje 1000 litrów czy 1 litr cena może być taka sama. Pablo chodziło chyba o to, że jest pewna cena minimalna, którą każdy musi zapłacić bo producent by na tym inaczej nie zarobił. Poza tym sieci handlowe ustawiają sobie minimalne ceny na dany produkt i niezależnie od wielkości zamówienia i Klienta poniżej tej minimalnej ceny nie schodzą. Oczywiście teoretycznie można negocjować z szefostwem np. Inter Cars ale mówimy tutaj już o naprawdę poważnych ilościach i w takim wypadku lepiej iść do importera albo samego producenta, tyle tylko, że oni i tak mają swoje ceny minimalne. Od większości producentów nie da się nic kupić bezpośrednio i nawet często jak by chcieli to nie mogą bo są prawnie zobligowani do tego aby towar był sprzedany przez podmiot, który ma prawa wyłączne prawa do jego sprzedaży np. na dany Rynek. Oczywiście nie zawsze tak jest ale tak jest najczęściej.

Lepiej bym tego nie ujął.

Dodam tylko, że kombinatorzy przeważnie spie**olą rynek, po czym po podwinięciu się nogi znikają, a konsumenci mają resztę uczciwych sprzedawców za oszustów, bo przecież ten i tamten sprzedawali zdecydowanie taniej.

Dla rozjaśnienia sprawy co poniektórym, dobrze to przedstawia analogiczna aktualna sytuacja ze stacjami paliw, gdzie nagle wszędzie ceny się wyrównały po ukróceniu pewnego procederu ;)

Pytanko do znawców-co sądzicie o oleju Neste Pro 0W20 ( nie City Pro)?Szczególnie chodzi o lepkość strukturalną CCS-podają 6200 w -35C - to chyba na granicy? I co to za Nexbase Technology?Tak ogólnie warty swej ceny-ok.210zł/5l.?

Jest podobnie, ale pisałem o legalnym handlu.

- - - Updated - - -

Lepiej bym tego nie ujął.

Dodam tylko, że kombinatorzy przeważnie spie**olą rynek, po czym po podwinięciu się nogi znikają, a konsumenci mają resztę uczciwych sprzedawców za oszustów, bo przecież ten i tamten sprzedawali zdecydowanie taniej.

Dla rozjaśnienia sprawy co poniektórym, dobrze to przedstawia analogiczna aktualna sytuacja ze stacjami paliw, gdzie nagle wszędzie ceny się wyrównały po ukróceniu pewnego procederu ;)

Normalnie jakbym o swojej branży (sprzęt IT) czytał [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Normalnie jakbym o swojej branży (sprzęt IT) czytał [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Warto byłoby pokazać cohones i podziękować takim producentom, którzy niszczą własną sieć dilerską zwłaszcza jeśli przez wiele lat wprowadzala ich markę na rynek. Niestety znajdzie się kolejny, który chętnie spije śmietankę kosztem innych bo żaden z nich teraz nie myśli o tym że za jakiś czas ten sam producent tak samo go wystawi jeśli robił to już wcześniej...

Jaki ten świat jest zły, ten co sprzedaje taniej to na pewno złodziej i kombinator, dorobił się bo kradł, pierwszy milion trzeba ukraść...ech dalej komuna

Witam
Panowie nie mam jeszcze swojej alfy, poradzicie co nalać do innych aut?

:)
1) BMW E46 2004r. 320d 150KM, oryg. bez DPF-a, z przebiegiem ok. 350tkm, w moich rękach 10lat (brak poboru oleju, lub minimalne ilości, płukanka przed każdą wymianą, olej LM Diesel Synthoil 5W40 mimo że nie ma aprobaty LL-04, lany od 7lat, wymiany co ok. 15tkm, dodam że śmigam na oryginalnym turbo, wtryskach i egr,),
2) Mazda 2 DE 2008r. 1,3 benzyna 86KM, przebieg 96tkm, zakupiona w tamtym roku od niemca, zalana Dexelią Ultra 5W30, auto robi głównie krótkie odcinki po ok. 3km, w rok przejechało ok. 6tkm. Książkowo 5W30; 10W40; 5W20 (API SL/SM ACEA A3/A5)

Oczywiście chciałbym poprawić nie pogorszyć :)

Alfa jeździ na valvoline synpower xl-lll c3 5w30, czy po chipie na Ok 200km powinienem zalewać 5w40 czy zostawić tak jak jest?

Czy ktoś jeżdzi na oleju HC Fuchs XTL 5w40 GT1(produkcja Gliwice)?
W obecnej chwili mało jest wiadomości na temat tego oleju bardziej mnie interesuje czy XTL się sprawdzał w zimie czy jest to tylko chwyt reklamowy?

1) BMW E46 2004r. 320d 150KM, oryg. bez DPF-a, z przebiegiem ok. 350tkm, w moich rękach 10lat (brak poboru oleju, lub minimalne ilości, płukanka przed każdą wymianą, olej LM Diesel Synthoil 5W40 mimo że nie ma aprobaty LL-04, lany od 7lat, wymiany co ok. 15tkm, dodam że śmigam na oryginalnym turbo, wtryskach i egr,),

No to nic nie zmieniać bo i po co ? :) A jak Ci się nudzi to poczytaj sobie http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=73598&sid=6800431fd58b970d6d6aa18b04cefe0c&start=1900

1) BMW E46 2004r. 320d 150KM, oryg. bez DPF-a, z przebiegiem ok. 350tkm, w moich rękach 10lat (brak poboru oleju, lub minimalne ilości, płukanka przed każdą wymianą, olej LM Diesel Synthoil 5W40 mimo że nie ma aprobaty LL-04, lany od 7lat, wymiany co ok. 15tkm, dodam że śmigam na oryginalnym turbo, wtryskach i egr,)

Jeśli jest dobrze, to nie ma za bardzo na co zmienić w tej klasie i kasie.
Ewentualnie Millers Oils EE 5w40.

2) Mazda 2 DE 2008r. 1,3 benzyna 86KM, przebieg 96tkm, zakupiona w tamtym roku od niemca, zalana Dexelią Ultra 5W30, auto robi głównie krótkie odcinki po ok. 3km, w rok przejechało ok. 6tkm. Książkowo 5W30; 10W40; 5W20 (API SL/SM ACEA A3/A5)

Oczywiście chciałbym poprawić nie pogorszyć :)

Tutaj Millers Oils EE ECO 5w30 wychodzi jako najlepszy chyba

Dzięki za podpowiedzi. Co do bmw jestem zadowolony z oleju, niemniej od tylu lat mogło się coś pojawić lepszego za przyzwoite pieniądze. Czy ten Meguin, niby LM w innym opakowaniu, ma odpowiednik synthoila?
W temacie Mazdy w tamtym roku kupiłem Dexelię bo nie wiedziałem co innego mogę wlać, choć wydaje mi się że za znaczek marki nie mało sobie życzą. Olej niby z podobnych beczek co ELF i Total. Jak wypadłby sugerowany wyżej Millers z jakimś RAVENOL-em np. FDS SAE 5W-30 lub innym Eurolem/Gulfem itp.? Auto wiecznie nie dogrzane, odpalane i gaszone co chwilę

Amortyzatory
Powrót