• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Hej, stuknęło mi pierwsze 10k kilometrów i przy okazji wymiany sprzęgła i dwumasy zamierzam zrobić serwis olejowy. Poprzedni właściciel zalał 5w30 Castrola, a jeszcze wcześniej podobno wlany był 0w40. I teraz mam pytanie do Was, co powinienem wlać do mojej pięknej ?? Dodam, że moja Bella to jtdm 1.9 16V, po chipie i póki co z pełną ekologią.

Penrite Enviro+ 5w40, przynajmniej ja bym tak zrobił.

Jak pełna ekologia to potrzebujesz oleju z C3. Mogę polecić m.in Millersa EE longlife C3 5W30 albo tego Eurola synthence FS 0W30 jak chcesz coś z górnej półki.

- - - Updated - - -

No ale gdzie kupić Enviro+5w40? Bańki 5 i 6l nie ma chyba ani jednej w całej Polsce.
Przy okazji dzięki za pomoc:) w temacie Penrite.

Masz stary zapas czy nowy? Bo ja mam zamówione ale ani widu ani słychu. Dostawa podobno ma być w lipcu.

Panowie, mam zamiar wlać do swojej 159 2.4 240km/540nm PENRITE HPR 5 5W40, jest to dobry wybór? Auto bez ekologi także śmiało olej bez normy C3 mogę zalać? Mam zamiar zakupić ten przez allegro chyba, że tutaj ktoś takimi olejami handluję to chętnie zakupię ;)

https://allegro.pl/penrite-hpr-5-5w40-7l-vw-502-00-505-00-gm-4718m-i7361649377.html

zapraszam na PW, to akurat moja aukcja.

- - - Updated - - -

No ładnie Adam kłamie:)

no nie wiem, połowa zamówienia to nie to o co mi chodziło, problem niewątpliwie jest

Panowie, mam zamiar wlać do swojej 159 2.4 240km/540nm PENRITE HPR 5 5W40, jest to dobry wybór? Auto bez ekologi także śmiało olej bez normy C3 mogę zalać? Mam zamiar zakupić ten przez allegro chyba, że tutaj ktoś takimi olejami handluję to chętnie zakupię ;)

https://allegro.pl/penrite-hpr-5-5w40-7l-vw-502-00-505-00-gm-4718m-i7361649377.html

Osobiście chyba bym już wolał Ravenola VST skoro taki problem z dostępnością Penrita się robi ale jak już znalazłeś to nie bierz 7l. Weź 6 w 2.4 spokojnie starczy bo przy wymianie wejdzie miedzy 5, a 5,5l litra. Litr zostaje w układzie chłodzenia oleju i nie ścieka do miski.

Osobiście chyba bym już wolał Ravenola VST skoro taki problem z dostępnością Penrita się robi ale jak już znalazłeś to nie bierz 7l. Weź 6 w 2.4 spokojnie starczy bo przy wymianie wejdzie miedzy 5, a 5,5l litra. Litr zostaje w układzie chłodzenia oleju i nie ścieka do miski.

Dostępność jest podobna do Ravenola VST :)

Akurat ten hpr jest dosyć łatwo dostępny.. :) Dzieki za wskazówkę pływak :D Wyczytałem w instrukcji 6.4 litra i tym się sugerowałem :D

- - - Updated - - -

Ale cena już nie ponadto Penrite to HC, a Ravenol PAO :)

Jak mam to rozumieć? Ravenol lepszy ?

6,4 wchodzi na pusty układ, a w 2.4 masz sporą chłodnice oleju w której on zostaje. 6 litrów spokojnie starczy na wymianę i ewentualną dolewkę.

Tego nie napisałem, ze lepszy oleje HC to w końcu nie jakieś zło i też bywają bardzo dobre po prostu osobiście zamiast importowany olej z końca świata gdzie dochodzą koszty logistyczne wolał bym porządny olej od zachodnich sąsiadów jak właśnie Ravenol VST czy Meguin Super. Jest tańszy i nie gorszy :)

Ostatnia edycja:
6,4 wchodzi na pusty układ, a w 2.4 masz sporą chłodnice oleju w której on zostaje. 6 litrów spokojnie starczy na wymianę i ewentualną dolewkę.

Tego nie napisałem, ze lepszy oleje HC to w końcu nie jakieś zło i też bywają bardzo dobre po prostu osobiście zamiast importowany olej z końca świata gdzie dochodzą koszty logistyczne wolał bym porządny olej od zachodnich sąsiadów jak właśnie Ravenol VST czy Meguin Super. Jest tańszy i nie gorszy :)

Ravenol jest full syntetykiem takim jak na przyklad Millers czy coś jak Castrol, syntetyk tylko z nazwy ;D

Ravenol VST ma w skaldzie oleje bazowe PAO czyli syntetyczne. Penrite HPR to w ponad 70% olej mineralny obrabiany wodorem czyli HC.

Z millersem też bym taki w 100% pewny co do pełnego syntetyka nie był. Seria CFS i owszem górna półka syntetyków, a pozostałe? To już tajemnica millersa, której ujawnić nie chcą niemniej wysoka półka olejowa dlatego nie pisałem że HC to zło. Po prostu z olejami jest tak, ze nie ma raczej słabych olejów na bazach PAO ale jest sporo słabych olejów na bazach HC i z HC po prostu trzeba wiedzieć co wybrać bo olej olejowi nie równy ;)

Ogólnie czy wybierzesz Perite czy Ravenola czy innego Meguina, a nawet Motula, który chyba poprawił skład to będzie jak najbardziej dobry wybór.

Ravenol VST ma w skaldzie oleje bazowe PAO czyli syntetyczne. Penrite HPR to w ponad 70% olej mineralny obrabiany wodorem czyli HC.

Z millersem też bym taki w 100% pewny co do pełnego syntetyka nie był. Seria CFS i owszem górna półka syntetyków, a pozostałe? To już tajemnica millersa, której ujawnić nie chcą niemniej wysoka półka olejowa dlatego nie pisałem że HC to zło. Po prostu z olejami jest tak, ze nie ma raczej słabych olejów na bazach PAO ale jest sporo słabych olejów na bazach HC i z HC po prostu trzeba wiedzieć co wybrać bo olej olejowi nie równy ;)

Ogólnie czy wybierzesz Perite czy Ravenola czy innego Meguina, a nawet Motula, który chyba poprawił skład to będzie jak najbardziej dobry wybór.

Dzięki za rozjaśnienie tematu :)

Dzięki za rozjaśnienie tematu :)

Czu coś lepszego od RAVENOL 5W40 VMO CLEANSYNTO SM/CF A3/B4/C3 w podobnym przedziale cenowym się znajdzie ? (Tylko nie specol :P) Silnik to 1.9 16v z ekologią.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót