Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Jeśli dobrze działa to zostawić i nie kombinować.
Wbrew pozorom 10w40 Millersa jest lepszy od niektórych 5w40 , sprawdzone w kilku przypadkach w autach z czujnikami.

- - - Updated - - -

Ale rzeczywiście jest w porządku, czy sobie heheszkujesz? :)

Do Millersa i Penrite trochę mu brakuje, ponieważ to nie ten poziom jakościowy, ale do starych kapci nadaje się wyśmienicie.
A za tą cenę nie ma raczej konkurencji, może jeszcze Comma.

- - - Updated - - -

Wał po szlifie? jak to zostało spasowane, mierzyłeś?

Wał nie naruszony po ciężkim męczeniu, wcześniej, zaraz po zakupie, w misce był prawie centymetr syfu. Silnik był zalany wcześniej 10w40 z Norserwisu i nie wiadomo co i jak było wcześniej. Ja płukałem i lałem to co najlepsze.
Po rozgrzaniu było coś słychać, jakby główne, ale myślałem, że to może napęd pompy i dawałem dalej w palnik, i w zasadzie tylko w palnik :). Awaria spowodowana została nie odpowiednim dokręceniem głowic, i po rozebraniu okazało się, że silnik miał już wcześniej poważną naprawę. Panewki mocno zmęczone, ale nic nie było przytarte. Tak jak napisąłem wcześniej, wał nie ma śladów uszkodzeń, można by założyć nowe, dobre panewki i latał by dalej. Swoją drogą głowice mam w stanie perfekt zrobione i zafoliowane, i czekają na odpowiedni moment. Jak gdzieś znajdę zdjęcia, to założę temat tego samochodu, ponieważ to dość ciekawa historia.

Podejrzewam, że gdyby nie moje fanaberie olejowe, to silnik poszedł by już na złom, a tak można jeszcze coś z tego poskładać.

Jeśli dobrze działa to zostawić i nie kombinować.
Wbrew pozorom 10w40 Millersa jest lepszy od niektórych 5w40 , sprawdzone w kilku przypadkach w autach z czujnikami.

O którym 10W40 piszesz? Trident czy EE Semisynthetic?

- - - Updated - - -

Co do taniego oleju 5W50 to polecam ten :
http://www.eurol.com/pl/1012-products/6641-eurol-super-lite-5w-50.html
kosztuje podobnie do Elfa (ok. 75,00 zł za 4l bez rabatu) a jest podobno z dodatkiem boru i jakoś mam większe zaufanie do Eurola niż do masówki Elf-a. Na temperaturę zapłonu nie patrzeć bo Eurol podaje wg. innej metody dlatego wychodzi tak nisko.

oleje Eurol mam pytanie:

temperatura zapłonu metoda ASTM D93, czy to jest zamknięty tygiel?

Oleje FUCHS TITAN RACE PRO S też mają pomiar temperatury zapłonu metodą zamknięty tygiel?

Koledzy a o takich olejach jak Yacco ktoś słyszał? Szukam do swojej Giulietty 1.4 fajnego 0W30... Auto było sprowadzone z Francji, z książką serwisową i wg niej w aucie właśnie jest yacco. Nie słyszałem wcześniej o takiej marce ale szukałem teraz tego u nas i znalazłem... Patrząc na indeks lepkości to bije na głowę 8100 Eco-Clean, jest lepszy nawet pod tym względem od shela ultra ECT. Mówię tu o olejach Lube F i Lube J 0w30 (bo takie proponuje ich wyszukiwarka). Cena też spoko w sumie. Co myślicie?

Koledzy a o takich olejach jak Yacco ktoś słyszał? Szukam do swojej Giulietty 1.4 fajnego 0W30... Auto było sprowadzone z Francji, z książką serwisową i wg niej w aucie właśnie jest yacco. Nie słyszałem wcześniej o takiej marce ale szukałem teraz tego u nas i znalazłem... Patrząc na indeks lepkości to bije na głowę 8100 Eco-Clean, jest lepszy nawet pod tym względem od shela ultra ECT. Mówię tu o olejach Lube F i Lube J 0w30 (bo takie proponuje ich wyszukiwarka). Cena też spoko w sumie. Co myślicie?
Marka niszowa ciekawa była kiedyś [emoji6] ale jeśli miałbym płacić 50% więcej za ten sam pakiet co w innych olejach C2 to bym się mocno zastanowił czy robić to dla dawnej legendy.

Wymiana oleju

Cześć,

Mam szybkie pytanie.
AR Giulietta 1.4TB MA 170 KM, wymiana oleju. Czy taki zestaw będzie odpowiedni?
1. Płukanka: Archoil AR2820
2. Zalanie nowego oleju: Millers Oils EE Longlife 5w40 + ARCHOIL AR 9100

Głównie interesuje mnie to czy nie ma żadnego "ale" w przypadku połączenia powyższego Millersa z AR91000

Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Bravo 1.4 150KM T-Jet. Jako że na forum fiata nie ma konkretnych informacji pisze tutaj.Jaki polecacie olej do tego silnika. Chciałbym zaznaczyć że nie chciał bym przeznaczyć na to fortuny. Moje opcje to:
Motul X-Cess 5w-40
Motul X-Clean 5w-40 C3
Shell Helix Ultra 5w-40
i jeszcze jak bym mógł prosić który z filtrów oleju będzie najlepszy?
Filtron OE670, Mann HU 713/1x, UFI 25.043.00

od dwóch lat ponad leję X-cess 5w40 do 2.0 turbo w innym aucie i nie mam najmniejszych zarzutów.

od dwóch lat ponad leję X-cess 5w40 do 2.0 turbo w innym aucie i nie mam najmniejszych zarzutów.

I szczerze lałbyś przez 10 lat do tego samego czy innej marki auta wymieniając co 10tyś km olej 5W40 Lotos, Specol, Orlen obojętnie który z tych firm i również byłoby bez zastrzeżeń wszystko jak należy.
A plusem byłyby zaoszczędzone złotówki w kieszeni.

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Bravo 1.4 150KM T-Jet. Jako że na forum fiata nie ma konkretnych informacji pisze tutaj.Jaki polecacie olej do tego silnika. Chciałbym zaznaczyć że nie chciał bym przeznaczyć na to fortuny. Moje opcje to:
Motul X-Cess 5w-40
Motul X-Clean 5w-40 C3
Shell Helix Ultra 5w-40
i jeszcze jak bym mógł prosić który z filtrów oleju będzie najlepszy?
Filtron OE670, Mann HU 713/1x, UFI 25.043.00

Olej z normą FIAT 9.55535-S2
Tanio i dobrze będzie Specol Spec Premium C3 5W40 i nie przepłacasz za firmę jak Motul, Shell

No jednak śmiem wątpić.

Jak za taką cenę to cudów nie ma:

http://www.oil-club.ru/forum/topic/6713-motul-x-cess-8100-5w-40-svezhee/

Olej w całości na hydrokrakingu bez bazy PAO, badanie sprzed kilku lat i mogły być reformulacje ale teraz znając podejście tak dużych rozreklamowanych firm do cięcia kosztów to zmienić się mogło najwyżej na gorzej.
A gdy się trafi na podróbkę to już całkiem lipa za takie pieniążki.
Specola raczej nikt nie będzie podrabiał, co do Lotosa lub Orlenu nie wiem jak się ma sprawa podróbek czy takie można spotkać...?

Może się też ktoś wypowie dysponujący dużym doświadczeniem i wiedzą w zakresie olejów w kwestii Motula X-cess 8100 5W-40 czy jest takim dobrym olejem wartym ceny w jakiej jest oferowany...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót