• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Pewnie producent oleju był inny i jak się okazuje niby ten sam olej może być nie ten sam co mnie osobiście nie dziwi.

No dobra, masz w ofercie oleje Motul 300v, to gdzie są rozlewane i dla czego na rynku polskim 2L kosztuje 100zł, a we francji cena tego samego jest 150 zł. np. na ebay??? Słyszałem, że 300v może pochodzić z węgier i na innej bazie niż te z francji. Kluczowa tutaj jest cena, bo dla czego francuz za swój produkt ma płacić dużo więcej niż polak ?

Aż z ciekawości sprawdziłem. W autoryzowanych punktach 2 litrowy baniak 300V Power 5W-40 kosztuje w Polsce 110-140 złotych. Na francuskim ebay 30-40 euro, a jak weźmie się całą Europę to od 24 w górę więc dużo drożej nie jest. Różnica pewnie wynika z kwestii fiskalnych raczej niż miejsca produkcji.

No dobra, masz w ofercie oleje Motul 300v, to gdzie są rozlewane i dla czego na rynku polskim 2L kosztuje 100zł, a we francji cena tego samego jest 150 zł. np. na ebay??? Słyszałem, że 300v może pochodzić z węgier i na innej bazie niż te z francji. Kluczowa tutaj jest cena, bo dla czego francuz za swój produkt ma płacić dużo więcej niż polak ?

czasem może tak być.
jest taka firma niemiecka Jean Muller, produkuje rozłączniki bezpiecznikowe. Ich produkty w Polsce są znacznie tańsze niż w Niemczech. Podobnie jest z firmą Obo Betterman. Znam przypadek, że na budowę w Niemczech, produkty te były wysyłane z Polski, a do Polski przyjechały wcześniej z fabryki z Niemiec :) takie były różnice w cenach, że się opłacało.
ale czy tam może być z olejami ????

Zrobione.
Co do cen to w PL często jest taniej bo u nas czasami marże są śmiesznie niskie. W Realu w DE top tec 4200 kosztuje 80 euro a u mnie 195,00 zł dla przykładu. O Węgierskim Motulu pierwsze słyszę. Ja z Motulem nie kombinuję tylko biorę z Inter Cars-a. Można taniej ale zwykle z nieoficjalnej sieci dystrybucji (co nie znaczy, ze to jakieś podróby ale uważać trzeba). W Finlandii dla przykładu olej Neste jest droższy niż w Polsce a u nas wcale tani nie jest. W Europie Zachodniej różnice pomiędzy ceną hurtową i ceną detaliczną są zwykle bardzo duże. Rozpiętość cenowa jest też bardzo duża a u nas często, żeby coś sprzedać to trzeba być w czołówce najtańszych sprzedawców na rynku i dlatego potem coś jest u nas tańsze niż za granicą.

dokładnie, może tak być że producent na polski rynek daje niskie marże, żeby po prostu sprzedać. U nas często jest jedno kryterium wyboru - Cena

dokładnie, może tak być że producent na polski rynek daje niskie marże, żeby po prostu sprzedać. U nas często jest jedno kryterium wyboru - Cena

Widocznie z wyjatkiem Meguin-a, poniewaz te oleje w Polsce sa drozsze... w porownaniu np. z Ravenol, gdzie te oleje w Niemczech sa drozsze.

Ja aktualnie leję K2 Texar 5W-40 - dobrze się sprawdza od jakiegoś roku. Nie musze już tak często dolewać.

Jeden mój Klient to używał K2 do docierania ale silnik tak pracował, że nie czekał tylko zmienił na inny:)

- - - Updated - - -

Widocznie z wyjatkiem Meguin-a, poniewaz te oleje w Polsce sa drozsze... w porownaniu np. z Ravenol, gdzie te oleje w Niemczech sa droższe.

U mnie cena forumowa za te oleje jest na mniej więcej średnim Niemieckim poziomie ale cicho sza:cool:
BTW. Jak by ktoś reflektował na Ravenola to będzie wkrótce (jak ktoś zainteresowany czymś konkretnym to już można pisać bo jestem na etapie kompletowania zamówienia).

wymieniłem Motula X-cess 5w40 na LM 5w40 Diesel Synthoil i wrażenia mam takie, że na zimnym silnik pracuje ciszej i "gładziej", natomiast na ciepłym jest głośniej niż na Motulu, ale mimo wszystko "gładziej". Zobaczymy jak za kilka tys. km. będzie chodzić.

Ostatnia edycja:
wymieniłem Motula X-cess 5w40 na LM 5w40 Diesel Synthoil i wrażenia mam takie, że na zimnym silnik pracuje ciszej i "gładziej", natomiast na ciepłym jest głośniej niż na Motulu, ale mimo wszystko "gładziej". Zobaczymy jak za kilka tys. km. będzie chodzić.

Fakt, Liqui Moly jest na bazach PAO, z tego powodu nie tlumi dobrze halasow.

147 1.9 JTD 115KM, zalany jest jakiś 10W40, przebieg na liczniku 217kkm (czy prawdziwe to nie wiem). Płukanka i 5W40 czy zostać przy 10W40? Jeszcze nie wiem czy bierze olej, wycieków raczej nie widać oprócz zapoconego turbo.

Płukanka i 5w40

Zdecydowanie popieram.

Ja wczoraj robiłem serwis mojej byłej 156 2.4 JTD 10v (2001r.), która do 170 kkm była zalewana Mobilem 10w40, po czym ja przeszedłem na 5w40 i tak już zostało.
Aktualnie przebieg około 370 kkm, i nadal 5w40, od wymiany, do wymiany bez dolewek.

Też tak myślałem, teraz pytanie co zalać? Cenowo raczej z tej dolnej półki :D

Znajdę gdzieś taką płukankę że muszę przejechać np 100km ?

AR2300, o ile jest dostępna w sklepach.

Czy jak się przesadzi z AR9200 to bardzo źle czy nieźle? :) Zalałem dwie butelki ( 200ml) na 8 litrów oleju.

Amortyzatory
Powrót