• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Penrite HPR 10W50 na lato na pewno będzie odpowiednim rozwiązaniem. W zimie lepiej radzić sobie będzie olej o lepkości 5W40 i jeśli silnik jest w dobrym stanie i nie pije oleju nadmiernie to powinno być ok. Wśród 10W40 ciężko znaleźć coś sensownego. Opcją jest też 5W50.

Przy moich przelotach będę zmieniał raczej raz na 9-10 mcy także wolę zostać przy jednym oleju.

Penrite 10W50 czy Meguin/Liquy Moly 5W40?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

czy jest jakaś znacząca różnica między Valvoline MaxLife 10W40 a Valvoline MaxLife 10W40 Diesel? Czy to kwestia marketingu czy skład się różni?

Mam obecnie silnik 2.5V6 po remoncie (remont głowic, nowe pierścienie tlokowe, nowe panewki i wszystkie uszczelnienia silnika) Mechanik zalecił docieranie czyli spokojną jazdę przez ok. 2tys. potem wymiana filtra i oleju.
Ciekawi mnie kwestia stosowania jakichkolwiek dodatków do oleju podczas "docierania" wyszedłem z założenia, że lepiej nic teraz nie dolewać - nie wiem czy słusznie?
I druga sprawa: Wcześniej jeździłem na Valvoline 5w50 + Archoil teraz chciałbym coś lepszego w tej lepkości. Zastanawiam się pomiędzy: Gulf 5W50 (podobno PAO?) lub Millers 5W50.
Który z nich lepszy do Busso?
Czy warto dolać coś do oleju np Archolila biorąc pod uwagę, że silnik po remoncie?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Myślę że słusznie z bezdodatkowym olejem na docieranie. O ile wiem i stosowałem sam to najważniejsze żeby nie pozwolić się przegrzać tym punktom które się docierają w silniku czyli może nie tyle delikatne co zmienne obciążenia - ostrzej i chłodzenie przed wyłączeniem , no zmienne w każdym razie obroty. Póki co TS przynajmniej tak docierany (olej to było coś najtańszego lotos jakiś czy coś takiego 10w40) ładnie daje radę w torowym użytku, więc i na cywilny się sprawdzi chyba.
Ja się na Millersa 5W50 nastawiłem teraz do Vek, ale był przez laaaaata Mobil5W50 (tyle że miał ponoć inny skład jako rally formula niż aktualny peak lifie) . Ale myślę ze to drugorzędna sprawa , najważniejsze że masz ją (Vke) wyremontowaną, oringi na pompie oleju pewnie nowe i pod tulejami cylindrów, więc i ciśnienie będzie i nie będzie rozcieńczany chłodziwem. To są grube sprawy i podstawowe jednak, marka oleju to już trzecio, jak nie 20-to rzędna sprawa - nic nie da jak ciśnienie ucieka czy olej zdegradowany płynem chłodzącym.

Czy ktoś z Was ma porównanie dodatku AR9100 i 9200v2 na tym samym oleju? Czy stosując 9200v2 spadło wam jeszcze bardziej spalanie? Silnik jeszcze bardziej ciszej chodził niż 9100? Bo jesli kilkakrotnie zmniejsza tarcie to powinno to byc odczuwalne.

Apropo Ravenol VST, ostatnio zbiera coraz więcej negatywnych opinii. Gdyż w analizach nie ma śladu Molibdenu itd. W jednej analizie był widoczny Wolfram i nieco Tytanu, w kolejnych już nie. Lecz to nie pierwszy raz, wcześniej co chwilę zmieniali dane techniczne. Tak jakby stosowali co chwilę inne bazy. Dużo osób się zachwyca tymi olejami, ale zbiera coraz więcej przeciwników. Również laboratorium nie posiada w dalszym ciągu odnośnika.

Apropo Ravenol VST, ostatnio zbiera coraz więcej negatywnych opinii. Gdyż w analizach nie ma śladu Molibdenu itd. W jednej analizie był widoczny Wolfram i nieco Tytanu, w kolejnych już nie. Lecz to nie pierwszy raz, wcześniej co chwilę zmieniali dane techniczne. Tak jakby stosowali co chwilę inne bazy. Dużo osób się zachwyca tymi olejami, ale zbiera coraz więcej przeciwników. Również laboratorium nie posiada w dalszym ciągu odnośnika.
A co z RAVENOL 5W40 VMO CLEANSYNTO SM/CF A3/B4/C3 ? Nie ukrywam dosyć atrakcyjna cenowo propozycja dla auta z DPF :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ja skuszony opiniami z tego forum, ale nie tylko zdecydowałem się właśnie na ravenol. Mam nadzieje, że nie będę żałował.

Czy ktoś z Was ma porównanie dodatku AR9100 i 9200v2 na tym samym oleju? Czy stosując 9200v2 spadło wam jeszcze bardziej spalanie? Silnik jeszcze bardziej ciszej chodził niż 9100? Bo jesli kilkakrotnie zmniejsza tarcie to powinno to byc odczuwalne.

miałem 9100, 9100+9200 i teraz samo 9200v2 na Meguinie.
Pracuje ładnie na każdym dodatku, różnic w dodatkach po samym dźwięki chyba nie zaważysz,
spalania jakoś nigdy nie notowałem, więc ciężko powiedzieć czy coś spadło. spala mi ok. 7 litrów spala średnio bo tak na zbiorniku przejeżdżam ok 800km.

miałem 9100, 9100+9200 i teraz samo 9200v2 na Meguinie.
Pracuje ładnie na każdym dodatku, różnic w dodatkach po samym dźwięki chyba nie zaważysz,
spalania jakoś nigdy nie notowałem, więc ciężko powiedzieć czy coś spadło. spala mi ok. 7 litrów spala średnio bo tak na zbiorniku przejeżdżam ok 800km.

Mam podobnie w obu autach z tym silnikiem.
Chyba, ze trasa przepisowo, wtedy spalanie spada ;)

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Co do Penrite to jakoś się zraziłem do tej marki... Kupiłem w 2015 r. topowego 10th 5w50. u dealera . W tym roku chciałem sobie potestować kilka olejów domowym sposobem wsadzając do zamrażarki na -20 st. i z penritem stało się coś takiego, że został biały osad na dnie kubeczka. Zakładam, że to parafina. W żadnym innym oleju nie było tyle tego, jedynie jakieś tam śladowe ilości. Co ciekawe do testu wziąłem jeszcze Motula 300v sprzed 12 lat który mi został i olej był czyściutki i klarowny zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Testowałem też półsyntetyk Mobila 10w40 i pomimo, że trochę gorzej zachowywał się zaraz po wyciągnięciu z racji lepkości to jednak był klarowny i bez żadnych syfów. Mobil też leży już chyba z 5-ty rok jako pozostałość ale w bańce jest nadal czyściutki. Najbardziej zdziwiło mnie to jak zajrzałem do bańki z Penrite gdzie został mi litr i normalnie mleko. Jeszcze nigdy się z takim czymś nie spotkałem nawet z mineralnymi. Bańka jest oryg. bo nawet były naklejki, dostałem dużo reklamówek przy zakupie itd. Co do pracy silnika to nie zauważyłem nic niepokojącego, trzyma ciśnienie ale to już drugi rok jak jest ten olej bo robie śladowe przebiegi 3-5 tyś/ rok.
Chce teraz wysłać Penrita na przebadanie i tu mam pytanie do znawców czy wyjdzie, że tam są jakieś estry w bazie ?

Ostatnia edycja:
Co do Penrite to jakoś się zraziłem do tej marki... Kupiłem w 2015 r. topowego 10th 5w50. u dealera . W tym roku chciałem sobie potestować kilka olejów domowym sposobem wsadzając do zamrażarki na -20 st. i z penritem stało się coś takiego, że został biały osad na dnie kubeczka. Zakładam, że to parafina. W żadnym innym oleju nie było tyle tego, jedynie jakieś tam śladowe ilości. Co ciekawe do testu wziąłem jeszcze Motula 300v sprzed 12 lat który mi został i olej był czyściutki i klarowny zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Testowałem też półsyntetyk Mobila 10w40 i pomimo, że trochę gorzej zachowywał się zaraz po wyciągnięciu z racji lepkości to jednak był klarowny i bez żadnych syfów. Mobil też leży już chyba z 5-ty rok jako pozostałość ale w bańce jest nadal czyściutki. Najbardziej zdziwiło mnie to jak zajrzałem do bańki z Penrite gdzie został mi litr i normalnie mleko. Jeszcze nigdy się z takim czymś nie spotkałem nawet z mineralnymi. Bańka jest oryg. bo nawet były naklejki, dostałem dużo reklamówek przy zakupie itd. Co do pracy silnika to nie zauważyłem nic niepokojącego, trzyma ciśnienie ale to już drugi rok jak jest ten olej bo robie śladowe przebiegi 3-5 tyś/ rok.
Chce teraz wysłać Penrita na przebadanie i tu mam pytanie do znawców czy wyjdzie, że tam są jakieś estry w bazie ?
Można zrobić badania aby sprawdzić czy są estry. Pisz na email jeśli chcesz.

Amortyzatory
Powrót