Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Oleje estrowe niestety mają to do siebie, że powstaje w nich taka zawiesina.
Spotkałem się z tym już wielokrotnie, w kilku markach.
Dodam jeszcze że w moim prostym teście był też valvo vr1 5w50 gdzie było trochę tej zawiesiny ale mniej niż w penrite. Same oleje, te 100% syntetyczne i HC zachowywały się podobnie przy -20 st.
Moim zdaniem jednak najlepiej wypadł 300v (ten stary double ester). Był czyściutki i klarowny - pomijam jego ładny zapach. Olej VW 5w30 LL też ładnie wyglądał i był dość płynny. Dla ciekawości testowałem ten olej VW z dwóch różnych źródeł i jeden jest bursztynowy, a drugi żółty.

Za wysokie ciśnienie oleju w filtrze. Jakby bypass nie działał, za wysoka lepkość albo strasznie dużo brudu zatyka szybko filtr i olej nie przepływa prawidłowo. Generalnie niebezpieczne zjawisko.Pytanie może nie do końca o oleju ale wydaje mi się że z nim związane. Druga wymiana oleju u mnie w JTS i filtr oleju wygląda tak:
![]()
Olej to był LM TopTec 4100, filtr Mahle. Poprzedni właściciel miał zalany jakiś Mobil ale jaki to sam nie wiedział bo to mechanik mu zalewał ale jego filtr przy wymianie wyglądał tak samo (Filtron) a teoretycznie było mniej km zrobione. Mam się martwić czy to normalne w JTS?
Jakieś płukanie było?Co radzisz? Bo zalałem dzisiaj świeży olej, tym razem Ravenol VSi 5W40 i filtr Mann'a. Nie wiem czy dobrze wybrałem, Pablo mi radził Penrite ale nie ma go na stanie a już doleciałem do wymiany.
Pewnie tak, ewentualnie AR9100 bo też myje i smaruje ale dla spokoju warto byłoby zbadać ciśnienie max oleju aby sprawdzić czy zawór na pompie w ogóle działa czy np zablokowany od brudu. Ten zawór działa głównie na zimno kiedy olej jest zbyt wysokiej lepkości zaraz po rozruchu oraz przy pełnym bucie kiedy pompa podaje bardzo dużo oleju i generuje wysokie ciśnienie.Czyli teraz dobrym wyjściem byłoby zalać płukankę długodystansową i za 5-6kkm znów zmiana?
Na zimno czy na ciepło?Ja obecnie mam zalany (do JTD 16v) Millers CFS 5w30 + AR9100.
Spostrzeżenia - zdecydowanie głośniejsza praca niż na Valvoline Synpower 0w40 + AR9200, który był wcześniej.
Co do spalania to nie wypowiem się, ponieważ nie robię stałych tras, więc trudno powiedzieć.
Na zimno czy na ciepło?
Swoją drogą.. Głośniej nie znaczy że się więcej cokolwiek zużywa... [emoji6] Tak samo reaguje np silnik Harleya kiedy się zaleje syntetyka zwłaszcza z PAO zamiast minerała, akustycznie jest głośniej ale na analizach oleju nie widać wzrostu zużycia silnika. [emoji6]