Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Tylko to może inaczej wyglądać na świeżym i używanym oleju.
A co z norma C3 w tym przypadku?Chyba ze wlasciciel pozbyl sie katalizatora.
Nic podobnego, naprawdę często tak użytkuję auto, i nie występują żadne niepokojące zjawiska. Jedynie cierpią na tym hamulce.
Za to podczas jazdy po torze miałem nieprzyjemność usterki silnika, i to dość poważnej/kosztownej.
Ale jakie specjalne metody doboru oleju? Specjalna metoda doboru to jest właśnie gdy dobierasz olej inny niż zaleca producent. Jak dobierasz olej wg zaleceń producenta to jest właśnie normalna metoda doboru, a producent zalecania podaje na podstawie założeń konstrukcyjnych danego silnika. Czym się różni turbobenzyna z lat 90 mająca 2.0 200KM od benzyny w Guli mającej 200 też z 2.0? Niczym? Do jednej zalecają 10W40 do drugiej 0W30. Naprawdę nie rozumiesz, ze klasa lepkości dostosowana jest do konstrukcji silnika? Układu smarowania, tolerancji, materiałów a dopiero gdzieś tam na szarym końcu sposobu użytkowania auta. Dlaczego do Giuli Q zaleca się 0W40 skoro wiadomo, ze takiego auta nie kupuje się do ecodrivinu? Winstrukcji M5 wyrażnie napisane, ze stosowanie innych lepkości niż 0W40 może prowadzić do uszkodzenia silnika. Dlaczego Millers ma oleje wyczynowe w lepkościach 0W20? Skoro takie podobno na syberie się nadają, a nie na tor?
A jeśli się zbliży na ulicy, to mamy do czynienia z idiotą, zakładam że nie o tym mowa, sory za dosadność, ale też po ulicach jeżdżę i chciałbym dojechać po prostu bo temu służą, a po chodnikach obok nich dzieci moje chodzą.
Gwoli ścisłości, uważam, że w specyficznych warunkach wybór takiego czy innego oleju może być lepszy niż to czego używa większość użytkowników aut z tymi silnikami*. Uważam, też że nie ma co na siłę uszczęśliwiać kogoś kto jest przekonany, że to co leje do swojego silnika, będzie dla niego najlepsze,
.
Zauważ tylko, że specyfika forów internetowych polega na tym, że taki użytkownik będzie szedł w zaparte, że robi dobrze, że tak musi, bo ponieważ, ale jeśli coś się złego wydarzy z silnikiem, i będzie to np. uszkodzenie wariatora, lub poważny wyciek z uszczelniacza, to takim przypadkiem swojej głupoty na pewno się nie pochwali.
Koniec końców jednak to indywidualna sprawa każdego. Nie ma co robić krucjaty, bo ktoś chce zrobić coś inaczej.
Klucz francuski też się czasem przydaje ale nie znaczy, że do każdych drzwi najlepiej pasuje.. [emoji6]Pod warunkiem, ze na publicznym forum nie próbujemy przekonać, ze jednak zrobiliśmy dobrze. Jak ktoś pisze, ze oleje 5W40 są na syberyjskie zimy, a 10W60 będzie lepsze do ostrej jazdy na drogach po czym wpada kilku kolejnych i przytakuje to tak właśnie tworzą się forumowe legendy. Ludzie wchodzą czytają i zastanawiają się czy też nie wlać innego niż zaleca producent. Dlatego miedzy innymi takie tematy jak ten mają na forach po kilka set stron bo ludzie coś gdzieś przeczytają i później kombinują. Gdyby właściciel przyznał, że jest świadom wad takiej wymiany mimo wszystko chce spróbować to nie było by tematu jednak jak ktoś idzie w zaparte, a na koniec po podaniu argumentów stwierdza, ze opinie innych ma w dupie to raczej nie tędy droga ;] I to nie jest jak napisałeś zaglądanie sąsiadowi przez okno bo co sobie sąsiad robi we własnym domu to jego sprawa ale jeśli już sąsiad wychodzi na ulice i głosi herezje to musi się liczyć, ze znajda się osoby, które mu to wytkną ;]
Ponowię pytanie czy wiadomo coś o jakości brytyjskich olejów Carlube ?
Znasz może skład Carbon 0W40?Na przykladzie Rock Oil 10W-50 (jak powyzej Tri-Synthetik Formula), swieza analiza wykazala w duzej mierze oleje bazowe HC, do tego PAO oraz nieco Estrow, oprocz tego napakowany Molibdenem
Znasz może skład Carbon 0W40?
Ponowię pytanie czy wiadomo coś o jakości brytyjskich olejów Carlube ?
Osobiscie nie, lecz podejrzewam, ze beda to oleje podobne do Rock Oil. Rowniez nazwy marketingowe typu:Tri-Synthetik Formula,Triple R.... nie przekonuja mnie.
Na przykladzie Rock Oil 10W-50 (jak powyzej Tri-Synthetik Formula), swieza analiza wykazala w duzej mierze oleje bazowe HC, do tego PAO oraz nieco Estrow, oprocz tego napakowany Molibdenem. Przypomina mi to oleje Motula z serii 300V.
Wedlug mnie nie warto, mamy na rynku wiele olejow do wyboru.
Trochę słabo. Wiem, ze dobre HC itp. też nie są złe ale do olejów stricte "sportowych" jakoś bardziej pasuje mi jako "podstawowa" baza PAO-estrowa.
Gdzie jest ta analiza? Piszesz o RockOil Carbon?Osobiscie nie, lecz podejrzewam, ze beda to oleje podobne do Rock Oil. Rowniez nazwy marketingowe typu:Tri-Synthetik Formula,Triple R.... nie przekonuja mnie.
Na przykladzie Rock Oil 10W-50 (jak powyzej Tri-Synthetik Formula), swieza analiza wykazala w duzej mierze oleje bazowe HC, do tego PAO oraz nieco Estrow, oprocz tego napakowany Molibdenem. Przypomina mi to oleje Motula z serii 300V.
Wedlug mnie nie warto, mamy na rynku wiele olejow do wyboru.