Poziom1989
Nowy
- Auto
- Mitsubishi Colt Czt
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kilku sie zawiodlo po obejrzeniu raportu z laboratorium.
Tyle wiem, bardziej spektrum mnie interesuje i interpretacja... [emoji6]
Baza może nie syntetyczna. Ale wyniki analizy mojej próbki po 9000 km były raczej dobre![]()
Polecam np ten materiał poglądowy odnośnie wnioskowania z IRs zwłaszcza nt estrów i mieszanin olejów bazowych. Poziom oksydacji także nie wszystko mówi nt estrów zwłaszcza innych niż estry poliolu.Pokaż załącznik 242008
VHVI + PAO: 10,31363 czyli 722 cm-1
Obszar 1700 - 1800 ukazuje Estry.
Z Niemiec.
Dziwne, że nikt ich nie wyśmiał gdy chcieli przetestować olej. To z jakiegoś zachodniego forum?
Jak silnik w dobrym stanie (a taka dolewka to nie problem) to lepiej wg. mnie jednak 5W40. Nowy wariator na dobrym oleju nie powinien hałasować (no może przez moment po odpaleniu ale też nie bardzo). Przerabiałem kilka olejów w 2.0 TS 16V na starym i nowym wariatorze i wariator jest wrażliwy na jakość oleju i lepkość.
Maxlife?Wymieniałem rozrząd z wariatorem i po wymianie mechanik zalał mi 10 w 40 niby elfa po przejechaniu 4000 km Dolałem około litra Valvoline 10 w 40 efekt na Wielki plus wcześniej słyszałem Wariator, teraz cisza
niestety to nie do końca tak działa w TSach
Pablo rozwiń myśl. W moim przypadku na 5W50 silnik pracował o wiele lepiej niż na 10W40 i wariator był zdecydowanie mniej słyszalny i lepiej trzymał ciśnienie a także temperaturę oleju przy bardziej dynamicznej jeździe. Na przepracowanym oleju wariator potrafi hałasować a po zmianie oleju się wycisza. Masz duże doświadczenie z tymi silnikami to napisz więcej co i jak.