Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Motul X-Cess 5W40Jaki olej 5w40 polecacie wybrać do silnika 1.9JTDm po chipie bez DPF:
SHELL HELIX ULTRA
TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC SN/CF A3/B4
FUCHS TITAN SUPERSYN A3/B4 SM/CF
GULF FORMULA G
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000
ELF EVOLUTION 900 SXR

Szczerze to 10W60 trzeba się postarać żeby był wysoki albobuzyc totalnego syfu. 10W60 robi się głównie z bazy 8 cSt w 100*C a tu nawet GIII jak Nexbase 3080 ma Noack 3,5% zwykłe PAO 8 mają podobnie a lepsze wersje PAO <3% GTL 8 tylko 2% a Estery 8 nawet 1% itp. Niestety na ogół masowe dodatki są na bazach mineralnych a niektóre są dość lotne i psują te parametry olejów bazowych.Dobry parametr NOACK 5,3% w nowym Meguin 10W60![]()
W poprzednim aucie lałem Castrol Edge 5W-40 i mam bardzo pozytywne doświadczenia z tym właśnie smarowidłem. Niestety nikt w tym wątku nawet słowem nie wspomina o olejach Castrola. Nie nadają się do Alfy? Jeśli nie to sporo osób wymienia Specol Gold. Być może ten, albo zaproponujcie jakieś lepsze rozwiązanie. Szczerze mówiąc czytam ten wątek i nie za bardzo rozumiem o co chodzi :/ Rzucacie takimi pojęciami, że w ogóle nie kumam![]()