Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Jaki olej 5w40 polecacie wybrać do silnika 1.9JTDm po chipie bez DPF:
SHELL HELIX ULTRA
TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC SN/CF A3/B4
FUCHS TITAN SUPERSYN A3/B4 SM/CF
GULF FORMULA G
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000
ELF EVOLUTION 900 SXR
Motul X-Cess 5W40
Zastanawiam się nad dodatkiem do silnikow diesla Xado
Z polecenia wlalem dodatek z tej firmy do skrzyni, dyfru i tylnego mostu i poprawa jest przede wszystkim słyszalna a jeśli chodzi o samą skrzynie to wyczuwalana (plynniejsza zmiana biegów i ogólnie cichsza praca całego Q4)

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Ostatnia edycja:
X-Cess moim zdaniem jest całkiem średni. Zużyłem tego oleju w życiu ze 30 baniek i jeśli miałbym go porównać do Specola Golda 5w40 to wybrałbym Specola. Ale to dobry olej w porównaniu z niektórymi na rynku więc nie ma co przesadzać. Tylko często jest polecany trochę z rozpędu bo wyrobił sobie dobra markę i opinię w Polsce. tyle tylko, że kiedyś to był całkiem inny olej.

Wymieniłem olej na Rock Oil Carbon 0W40.
Wrażenia? Na postoju silnik na postoju nie wydaje żadnych podejrzanych odgłosów, pracuje gładko i miękko. W czasie normalnej jazdy prawie go nie słychać. A przy pałowaniu nie wiem, bo wlałem też Ceramizer i pierwsze kilometry będą po emerycku ;)
Pierwsza rzecz, która mi się rzuciła w oczy tego samego dnia - podczas przejażdżki (przy temp. 6 *C na zewnątrz potrzeba ok 12 km) dla rozgrzania starego oleju, jego maksymalna temperatura jak zwykle oscylowała w okolicach 110 *C. Natomiast na Rock Oil podczas tej samej trasy zaraz po wymianie temperatura zatrzymała się na 100 *C i tej granicy wskazówka nie przekraczała. Sprawdzę jeszcze za jakiś czas jaka temperatura wystąpi podczas dynamicznej jazdy.

Dodam jeszcze, że po 5000 km na AR2300 oraz aplikacji AR2820 przed zlaniem oleju, do silnika weszło 5.4 litra nowego smarowidła, czyli tyle co w instrukcji.
Poprzednio, przy pierwszej mojej wymianie oleju w tym aucie, po zastosowaniu AR2820 weszło "tylko" 5.1 litra. Cośtam wyczyściło :)

A taki wygląda filtr oleju Mahle po 5600 km, w tym wspomniane 5000 na AR2300.
IMAG2095.jpg

Ostatnia edycja:
Ja niedługo będę testował to cudo w JTD. Strasznie jestem ciekaw rezultatu. Zwłaszcza po 13000 km z AR2300 w środku :)

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

O widzisz jak to człowiek może się z forum dowiedzieć o produktach, które sprzedaje:). Ciekawe od jakiej partii produkcyjnej są te poprawione parametry. Jest szansa, że moje oleje już są nowe bo brałem od dystrybutora, który praktycznie co tydzień ma nową dostawę prosto z fabryki. To dobra informacja bo noack to jak dla mnie był jedyny parametr, do którego można było w tym oleju mieć zastrzeżenia.

Super info. Czas był najwyższy na AR2300 skoro 0,3L syfu w silniku pomniejszało miejsce na olej. Powykręcany wkład filtra oleju też to potwierdza bo to efekt zapełnienia.

Dobry parametr NOACK 5,3% w nowym Meguin 10W60 :)
Szczerze to 10W60 trzeba się postarać żeby był wysoki albobuzyc totalnego syfu. 10W60 robi się głównie z bazy 8 cSt w 100*C a tu nawet GIII jak Nexbase 3080 ma Noack 3,5% zwykłe PAO 8 mają podobnie a lepsze wersje PAO <3% GTL 8 tylko 2% a Estery 8 nawet 1% itp. Niestety na ogół masowe dodatki są na bazach mineralnych a niektóre są dość lotne i psują te parametry olejów bazowych.

Kończy mi się powoli kilometraż na oleju Motul X-Cess 5w40, zabrany z pewnego źródła , z dodatkiem AR 9100, przed tym płukanka LM.
Ogólnie ten Motul wlewany był na gołą, do czystego aluminium miskę olejową z powody wymiany pompy oleju, tak więc faktycznie 99% świeżego oleju było hehe :)

Pozostać przy motulu czy coś innego zalewać ?

Witam
Obecnie moja 147 jeździ na Motulu 10W40. Po 9000 km trochę go ubyło tak powiedzmy z 3/4 do 1/2 bagnetu. Co polecacie wlać teraz? Dalej półsyntetyk, czy może pełny? Zostać przy Motulu, czy spróbować czegoś innego?

Przejdź na syntetyk, tym bardziej przed zimą. Na 10w40 nawet Motula zarżniesz ten silnik. Szukaj oleju full saps, najlepiej na PAO. W tym wątku znajdziesz wiele propozycji.

W poprzednim aucie lałem Castrol Edge 5W-40 i mam bardzo pozytywne doświadczenia z tym właśnie smarowidłem. Niestety nikt w tym wątku nawet słowem nie wspomina o olejach Castrola. Nie nadają się do Alfy? Jeśli nie to sporo osób wymienia Specol Gold. Być może ten, albo zaproponujcie jakieś lepsze rozwiązanie. Szczerze mówiąc czytam ten wątek i nie za bardzo rozumiem o co chodzi :/ Rzucacie takimi pojęciami, że w ogóle nie kumam :D

W poprzednim aucie lałem Castrol Edge 5W-40 i mam bardzo pozytywne doświadczenia z tym właśnie smarowidłem. Niestety nikt w tym wątku nawet słowem nie wspomina o olejach Castrola. Nie nadają się do Alfy? Jeśli nie to sporo osób wymienia Specol Gold. Być może ten, albo zaproponujcie jakieś lepsze rozwiązanie. Szczerze mówiąc czytam ten wątek i nie za bardzo rozumiem o co chodzi :/ Rzucacie takimi pojęciami, że w ogóle nie kumam :D

Przeczytaj ten poradnik http://e46forum.pl/viewtopic.php?t=16826 i myślę że wiele rzeczy zrozumiesz, a jeśli nie to czytaj dotąd aż zrozumiesz;)

Z tego co wyczytałem to odpowiedni byłby Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40. Pod uwagę biorę też to co Fiat poleca, czyli Selenię WR 5W40, z tym że nie mogę znaleźć, czy jest na pewno do silników bez DPF. Trzecia opcja to wspomniany Specol Gold.
Czy syntetyk na pewno będzie odpowiedni do 8V 115 KM? Druga sprawa, czy by przejść na pełny syntetyk trzeba użyć płukanki do silnika, czy po prostu zlać stary i wlać nowy? Auto ma 280 000 km przebiegu i nie wiem, czy taka płukanka nie zrobiłaby krzywdy silnikowi.

Ostatnia edycja:
Nic się nie martw. Płukanka nie zrobi niczego złego (oczywiście użyta prawidłowo). Liqui Moly Synthoil Diesel 5w40 to bardzo doby wybór ale możesz wybrać też tańszego Meguina Super Leichtlauf 5w40. Kolega wkleił karty tych olejów (Liqui Moly Synthoil High Tech ale to praktycznie to samo co Synthoil Diesel). Jeszcze tańszy Specol Gold 5w40 też będzie dobrym wyborem. Do tego silnika należy zastosować olej syntetyczny. Półsyntetyk się nie bardzo nadaje (a na zimę w ogóle) i skróci żywotność silnika oraz turbiny. Płukankę warto zastosować.

Za wszystkie dotychczasowe rady dzięki. Mam jeszcze parę pytań. Wyczytałem, że są płukanki mniej i bardziej agresywne. Czy możecie mi polecić jakiś konkretny produkt? Ponadto jak właśnie użyć tej płukanki? Wlać do starego oleju, przepracować 10 minut, spuścić i zalać świeży olej? Czy może kupić tańszy olej, zalać razem z płukanką, przepracować i potem zalać docelowym? Był też trzeci sposób. Płukankę wlać do starego, przepracować. Potem zalać dobrym olejem, po 1000 km spuścić i zalać jeszcze raz. Którą metodę wybrać? Chcę, żeby było dobrze a nie tanio.

Jeśli masz czas aby pojeździć z płukaniem estrami to polecam AR2300. Skutecznie i bezpiecznie, żadnych rozpuszczalników.

Co znaczy, czy mam czas pojeździć? Już sam nie wiem co robić. Jeśli ten AR jest bezpieczniejszy to mógłbym spróbować. W opisie tego specyfiku jest podane, że na oleju PAO trzeba z tym pojeździć 6000-8000 km. Czyli nie robię żadnej płukanki, a zalewam powiedzmy Specol Gold 5W40 + AR 2300. Po 8000 km spuszczam i leję olej już bez dodatków. Jeśli coś pokręciłem to wyprowadźcie mnie z błędu, bo nie chcę skrzywdzić swojego auta.

Amortyzatory
Powrót