Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
LM Synthoil możesz zastąpić Meguinem Super Leichtlauf 5w40. W zestawie z AR9100 wyjdzie Ci w podobnej cenie bądź taniej niż LM

@tomek evo wlyszkow Macie może kontakt z jakas kompetentną osobą w Liqui Moly mam pytanie odnośnie stosowanie ich olejów przekładniowych. Napisałem wiadomość do LM Polska i LM DE ale chyba mnie zlali ;]
Panowie, szukam czym by tu zalać mojego dyszla.
Do tej pory lałem Shell Helix Ultra Diesel

Chciałem zamienić na LM Synthoil Diesel - trochę drogo wychodzi, szczególnie, że ja potrzebuje 6L, czyli 4+1+1, gdzie literek kosztuje absurdalne 40PLN+

Synthoil diesel jest w opakowaniach 5L i 5 litrów jest w sam raz na wymiane, ale jak wyżej kolega napisał masz alternatywę w postaci Meguin Super czyli odpowiednik LM Synthoil High tech u forumowych kolegów, a ten synthoil High tech chyba się niczym od synthoil diesel nie różni.

@tomek evo wlyszkow Macie może kontakt z jakas kompetentną osobą w Liqui Moly mam pytanie odnośnie stosowanie ich olejów przekładniowych. Napisałem wiadomość do LM Polska i LM DE ale chyba mnie zlali ;]

Synthoil diesel jest w opakowaniach 5L i 5 litrów jest w sam raz na wymiane, ale jak wyżej kolega napisał masz alternatywę w postaci Meguin Super czyli odpowiednik LM Synthoil High tech u forumowych kolegów, a ten synthoil High tech chyba się niczym od synthoil diesel nie różni.

No racja, synthoil jest po 5L. I tak właśnie mi zwykle wychodził przy wymianie, ze po wlaniu piątki było 3/4 skali, ale na ewentualną dolewkę już ni ma, a po 7-8kkm mi juz jakieś 200ml ubywa. Jak to jest to samo, to rzeczywiscie fajna opcja, juz dostalem ofertę i nawet się chyba skuszę ;)

Pływak napisz mi na priv o co dokładnie chcesz zapytać to postaram się przekazać do kompetentnych osób w LM Polska. Nie obiecuje, że odpowiedź Cię zadowoli ale spróbujemy :).

Ja mogę spróbować odezwać się do gościa z LM DE z którym rozmawiałem o ich dodatkach do paliw. Ale jak tomek podjął się mediacji z polskim oddziałem to chyba nie ma sensu :)

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
LM DE właśnie odpisał ale dosyć zdawkowo może kontakt tomka coś więcej rozjaśni mi na temat olejów przekładniowych.

Pływak napisz mi na priv o co dokładnie chcesz zapytać to postaram się przekazać do kompetentnych osób w LM Polska. Nie obiecuje, że odpowiedź Cię zadowoli ale spróbujemy :).

Ogólnie kontakt z LM PL jest dość dziwny. Mają na przykład osoby zatrudnione specjalnie (podobno) do kontaktu z partnerami, a kontakt jest i tak z doopy.

Ogólnie kontakt z polskimi przedstawicielami koncernów jest z dupy.
Millers mi w ogóle nie odpisuje na maile, a Penrite przepisuje nic nie warte ogólnodostępne porady z neta. Słabo.
Dlatego wszelkie pytania kieruję na zachód.

Ja tak samo. Jak chcę się czegoś konkretnego dowiedzieć, to piszę do krajów z których firmy pochodzą. Polskie są takie jakieś "pytającego (czyt. awanturującego) się klienta nie obsługujemy.

Ogólnie kontakt z LM PL jest dość dziwny. Mają na przykład osoby zatrudnione specjalnie (podobno) do kontaktu z partnerami, a kontakt jest i tak z doopy.
No polskie LM nic nie odpisało niemieckie w jednym zdaniu to może Ty Pablo. mi powiesz jak to w końcu jest z olejami do skrzyń GL4 i GL5. Z rozpędu kupiłem GL5 mylnie sadzać, ze klasa GL5 zastąpiła GL4 i jest nowsza wiec lepsza, a po zalaniu się okazało, że to zupełnie różne klasy oleju i GL5 może spowodować uszkodzenie synchronizatorów w skrzyni gdzie zalecany jest tylko GL4, spotkałeś się z takim przypadkiem? Póki co po zalaniu LM 75W90 do F40 żadnych efektów ubocznych poza tym, że biegi wchodzą lepiej. ;]

No polskie LM nic nie odpisało niemieckie w jednym zdaniu to może Ty Pablo. mi powiesz jak to w końcu jest z olejami do skrzyń GL4 i GL5. Z rozpędu kupiłem GL5 mylnie sadzać, ze klasa GL5 zastąpiła GL4 i jest nowsza wiec lepsza, a po zalaniu się okazało, że to zupełnie różne klasy oleju i GL5 może spowodować uszkodzenie synchronizatorów w skrzyni gdzie zalecany jest tylko GL4, spotkałeś się z takim przypadkiem? Póki co po zalaniu LM 75W90 do F40 żadnych efektów ubocznych poza tym, że biegi wchodzą lepiej. ;]

Dokumentacja i szkolenia, i ogólnie wiedza, tak mówią ,że do skrzyń biegów z synchronizatoami z brązu nie wolno zalewać GL5, a w praktyce od kilku lat nic nigdy złego się nie stało.

Dzięki w takim razie spokojnie zostawiam GL5, może w przyszłym roku przy wymienia oleju w silniku jak najdzie mnie wena zmienię na GL4.

a ja mam pytanie o 2.4 jtd 20v, poprzedni właściciel lał 5w30 ale nie wiem dokładnie jakie ale w sumie mniejsza o to. Teraz zrobiłem trochę ponad 2,5k km z AR2300 i za niedługo będę zmieniał olej. Stosować dalej 5w30 czy przejść na 5w40 ? Myślę nad Specolem + AR9100 - kwestia czy 5w30 czy 5w40.

Amortyzatory
Powrót