Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Powoli zbliża się moment wymiany filtrów i oleju i zastanawiam się co zalać do mojego AR 147- silnik 1.9JTDm 150KM z DPF. Polećcie coś naprawdę dobrego, ostatnio miałem zalaną Selenię WR 5W40, co można zalać lepszego do auta z DPFem ???

Ponoć bardzo dobrym olejem do silników z DPF jest albo MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 albo ponoć lepszy ale i 50zł droższy Millers Oils xf longlife 5w40.

Co wybrać i czy warto dopłacić to 50zł do Millers'a ???

Ostatnia edycja:
Nadać się nada ale do znudzenia będę powtarzał, że półsyntetyk 10w40 prawie zawsze będzie o klasę gorszy od syntetycznego (nawet HC- syntetyka) 5w40. Zastosowałbym Specola Golda 5w40 +AR9100 - tanie dobre i sprawdzone przez wielu rozwiązanie.
wiem, że syntetyk lepszy ale pytanie brzmi czy ten Gulf Tec Plus 10W40 nie zaszkodzi TSowi

Jako, ze to temat o olejach to mam foto dla tych co uważają, że oleju w skrzyni sie nie wymienia tylko uzupełnia :D W butelce po wodzie olej zlany ze skrzyni.

344.jpg
Oleje w skrzyniach wg wielu producentów teraz są 'lifetime' czyli wytrzymują tyle ile skrzynia bez ich wymiany ;-)

Millers dobry ale jak już to dopłać do tego z serii nanodrive albo zaproponuje takie coś :
http://lejolej.pl/pl/p/Penrite-ENVIRO-5W40-5L-Archoil-AR9100-175-ml/189
napisz na priv to wynegocjujesz jeszcze dodatkowy rabat. Oczywiście sam olej bez dodatku też można zakupić (też z rabatem dla forumowiczów).
Motul x-clean jest dobry ale w jakiś wielki zachwyt bym nie wpadał. Moim zdaniem warto trochę dołożyć do Penrite ewentualnie Millersa.

Od czego w oleju zalezy kolor na jaki barwi materiał w silniku? U mnie np jest żółto/złoto a u znajomego w hondzie jest jak ori srebno brak koloru

Hej, Panowie czy do 2.4 jtdm nadał by się olej Elf evolution SXR 5W40 ? Czy może lepiej zalać Shell helix ultra 5w40? W aucie nie ma dpf. Czy do 2.4 jtdm w AR 159 wchodzi ponad 6 litrów oleju?

Ostatnia edycja:
Nie, przy wymianie wchodzi całe 5l ale warto ten litr w razie czego dokupić extra. Shell Helix Ultra Diesel to średnia półka, można zalać tylko częściej bym to wymieniał. Jak chcesz lepszy olej to w tym temacie już sie przewineły dziesiątki propozycji.

Nie ma porównania niestety... PAO/ester z ogromnym pakietem detergentów i dyspersantów słynący z płukania silników i rekordowo niskich depozytów vs wykastrowany eko saps na HC.

Nie, przy wymianie wchodzi całe 5l ale warto ten litr w razie czego dokupić extra. Shell Helix Ultra Diesel to średnia półka, można zalać tylko częściej bym to wymieniał. Jak chcesz lepszy olej to w tym temacie już sie przewineły dziesiątki propozycji.

Olej jeździ max 10 tys. Do wszystkich diesli w rodzinie lałem elfa sxr 5w40, ale do poprzedniej AR 156 2.4 lałem shell helix ultra diesel 5w40, Mam 6l świeżego elfa 5w40 sxr i nie wiem czy zalewać go do AR159 2.4 jtdm. Czyli mam rozumieć, że 6 litrów spokojnie starczy na wymianę i nie sugerować się książką?

Czyli mam rozumieć, że 6 litrów spokojnie starczy na wymianę i nie sugerować się książką?

Książka informuje o pojemności układu smarowania, a ten ma 6.4l tak jak piszą jednak przy wymianie zostaje ten 1,4 litra w układzie, który nie zleci (jest miedzy innymi w układzie chłodzenia oleju z którego nie ścieka do miski). Wiec jak spuścisz olej zalejesz całą bankę 5l stan powinien być idealny, a dodatkowo litr w razie gdyby trzeba było coś dolać miedzy wymianami.

Dziękuje wlyszkow za poświęcony czas,rabat :):)

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jedzie w końcu, w przyszłym tygodniu dostawy ;-)
[emoji106]

Zobaczymy co to za cudo i czy razem z płukanką mi to mojego JTDka nie zabije. Bardziej mam wątpliwości z płukanką niż olejem, niby AR2300 już 15000 i drugi olej siedzi, ale jakoś tak ;)

Raz się żyje. 20 ostatni dłuższy wyjazd to potem trafi na wymianę i zobaczymy co będzie w zimę.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Jaki olej 5w40 polecacie wybrać do silnika 1.9JTDm po chipie bez DPF:
SHELL HELIX ULTRA
TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC SN/CF A3/B4
FUCHS TITAN SUPERSYN A3/B4 SM/CF
GULF FORMULA G
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000
ELF EVOLUTION 900 SXR

Ostatnia edycja:
Jeden pies co z powyższej listy wybierzesz wszystko to oleje HC na podobnym poziomie.

Amortyzatory
Powrót