• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Chyba nawet jeszcze taniej miał kolega Tomek evo tu się udzielający.
Ja na nim coś 1-2 tys na razie zrobiłem (Specol 5w40 w TS 1,6) więc wiele nie powiem, poza tym że nic się nie zatarło :)

Chyba nawet jeszcze taniej miał kolega Tomek evo tu się udzielający.
Ja na nim coś 1-2 tys na razie zrobiłem (Specol 5w40 w TS 1,6) więc wiele nie powiem, poza tym że nic się nie zatarło :)

Całkiem spoko olej, stosujemy jako dobry budżetowy "zamiennik" dla markowych smarowideł .

W Specolu płacisz za olej a nie za kampanie reklamowe i finansowanie programów warsztatowych. Gold 5w40 ma rewelacyjną relacje ceny do jakości. Testuje ten olej obecnie w 3 pojazdach (2xgold5w40 1xgold 5w30) za dużo nie mogę powiedzieć ale zużycie oleju wydaje się być bardzo niskie (nie zaobserwowano ubytków) i ogólnie wszystko jest ok. ale wiadomo że nie są to testy laboratoryjne i nie będę też rozbierał silników. Jednak sprzedając i polecając ten produkt wypada samemu go przetestować.:D

a cos tam mialem w gt chyba texaco wlasnie
bez uwag

tak na marginesie - to po Millersie trzeba aż płukankę ??

Po zmianie producenta oleju płukanka nie zaszkodzi. Ja płuczę co wymianę.

Nie wiem ile Millers kosztuje, ja w 2,5V6 od 5 lat a poprzednik kolejne 6 lat używamy Mobila 1 5W50 (hurtownie moto, nie allegro) tylko że on wcześniej się nazywał Rally Formula a teraz Peak Life i nie mam pewności że to cały czas ten sam olej. Ale jest ok , auto ma ok 180tys.
Były też dobre opinie o Eni/Agip Eurosports 5W50 , Mam go ale dopiero pierwszą zmianę w drugim aucie więc trudno cokolwiek powiedzieć poza tym że jeździ ok :) ale z dostępnością marnie, były zapasy ale się pokończyły z tego co ostatnio pytałem - http://rapacz.com.pl/produkt,Oleje, olej Eni Eurosports 5W_50 4L,430.html
Może znów mają ? warto o datę prod zapytać bo ja miałem beczkę i jakiś bardziej mętny był na dnie, ale próbka badana wyszła jako poprawny olej.

Valvo 5w50. Dobry skład, dobre opinie, dobra trwałość.
Pewnie Wlyszkow coś dorzuci.

Do czego potrzebujesz ?
Jak coś to mam zapas Penrite 5w60, mogę odsprzedac w rozsądnej cenie.

Do mojego TS'a, po prostu chciałbym coś pośredniego pomiędzy 5W40, a 10W60. Teraz zalałem Archoila 2300 do płukania, a przy wymianie na następny chcę 9100 dodać. Chociaż zastanawiam się po prostu nad 10W60... Ale z kolei wiele słów zostało tutaj napisanych odnośnie 10W60 do jazdy na codzień...z drugiej strony jest instrukcja która zaleca 10W60 i na pewno nie bez przyczyny do 2.0 TS.

A może Specol 10W50 + AR9100 ? Dobrze, pewnie i dość tanio, choć na niskie temperatury 5w byłby pewnie lepszy ale moim zdaniem 10W50 do TS-a jest jeszcze ok (10W60 tylko do upalania).

Wygląda ten Specol 10W50 obiecująco po parametrach! Noack 6% to już 1 liga! Indeks lepkości 166 też nie jest przesadzony więc powinien być stabilny.

A może Specol 10W50 + AR9100 ? Dobrze, pewnie i dość tanio, choć na niskie temperatury 5w byłby pewnie lepszy ale moim zdaniem 10W50 do TS-a jest jeszcze ok (10W60 tylko do upalania).

Amortyzatory
Powrót