explorer1406
Nowy
Koledzy, jaki olej polecacie do 3.2 JTS? Aktualnie mam zalanego Motula X-Clean 5w40. Co myślicie aby przesiąść się na 10w40 bądź 10W60? Silnik ma przebieg 225 000 km. Piję 1 litr na około 1500/2000 km.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Koledzy, jaki olej polecacie do 3.2 JTS? Aktualnie mam zalanego Motula X-Clean 5w40. Co myślicie aby przesiąść się na 10w40 bądź 10W60? Silnik ma przebieg 225 000 km. Piję 1 litr na około 1500/2000 km.
Do JTS-a wlewam teraz Penrite HPR5 5W40, inni użytkownicy tych silników wlewali już ten olej i sobie chwalą. Litr na 2000 km to trochę sporo![]()
Do tych silników nie ma potrzeby zalewać olejów ekologicznych.
Z moich spostrzeżeń wynika, że najlepiej te silniki spisują się na Millersie CFS 5w40.
Nie ubywa, silnik nie dzwoni, wymiana co 8 kkm i spokój.
- - - Updated - - -
Również jest to bardzo dobry wybór.
Wcześniej właśnie jeździłem na amsoil 5w40 midspaps. Gdy było trzeba kupić litr na dolewke bądź na całkowitą wymianę oleju to zdarzało się, że nie był dostępny w całej Polsce, bo hurtownie czekały na transport z USA. Dzięki za pomoc, coś napewno wybiorę.
Jeśli masz trochę czasu i chociaż 1000-1500km do wymiany to polecam wlać estry Archoil AR2300 - bezpiecznie i skutecznie. Robi porządek nawet po mocnych rozpuszczalnikowych płukankach a nie szkodzi, nie pali się w silniku.Szykuje się niedługo do wymiany oleju w moim 1.9 JTD 115KM. Jaką płukankę polecilibyście do tego silnika?
Nie ma się czym martwić tylko trzymaj AR2300 w cieple przed użyciem, dodaj na ciepłym silniku a po dodaniu pojeździj z 15 minut aby się dobrze rozmieszała bo zimnawo jest.