• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
A kupowałeś w jakiejś dużej hurtowni/u przedstawiciela oficjalnego ? choć chyba mało prawdopodobne żeby ktoś dość niszowe jednak Liquy Moly podrabiał ?
Co do drugiego wątku - castrola - to nie używałem żadnego, ale też nie można generalizować bo zdaje się BMW do serii M zdaje się castrola zalecał i użytkownicy stosowali/stosują z powodzeniem pełnym (nie wiem który jakiś 10W60), ale w tak popularnym produkcie prędzej jakieś lewe oleje pewnie możliwe są.

A kupowałeś w jakiejś dużej hurtowni/u przedstawiciela oficjalnego ? choć chyba mało prawdopodobne żeby ktoś dość niszowe jednak Liquy Moly podrabiał ?
Co do drugiego wątku - castrola - to nie używałem żadnego, ale też nie można generalizować bo zdaje się BMW do serii M zdaje się castrola zalecał i użytkownicy stosowali/stosują z powodzeniem pełnym (nie wiem który jakiś 10W60), ale w tak popularnym produkcie prędzej jakieś lewe oleje pewnie możliwe są.

Castrol ma kilka naprawdę fajnych pozycji, ale nie mają one nic wspólnego z preparatami ogólnie dostępnymi w najpopularniejszych punktach sprzedaży.
Cała seria Professional, gdzie 1l oryginalnego produktu kosztuje tyle, ile 5l w internecie. Poza tym nie występuje w opakowaniach innych niż 1L i 200L.

OT. Zrobiłeś sprzęgło ? ;)

- - - Updated - - -

moj tata jest w ogóle niewyczulonym czlowiekiem na stuki i póki a jednak zauwazyl i to mnie utwierdzilo;) moze na jakas partie trafilem... kupilem do drugiego auta w tym samym czasie LM z mos2 ale lezy nawet nie odkrecony bo boje sie to lac. dla mnie od tamtej pory tylko valvoline, eventualnie millers. tez mialem wrazenie, ze wyciszyl prace wariatora w mojej 156 2.0ts;)

A jaki Valvo zalałeś, że jest taka różnica ?
Te LM w niebieskich bańkach to niestety najtańszy półsyntetyk.

valvoline max life a do drugiego auta syn power. wiadomo castrola nie wolno wrzucac do jednego wora bo jest mnóstwo podróbek. ale mimo to wole oleje nie rozlewane w polsce... a stosowal ktos LM z mos2 bo mam banke nie ruszona i zastanawiam sie czy lac czy nie... i czy ten molibden wiecej korzysci daje czy na odwrót. bo na necie opinie podzielane. a tamto liqi molly bylo zamawiane przez mechanika z inter carsu...:)

Panowie... Jak STARY olej jeszcze można lać do silnika .. ? ( oznaczenie na bańce ) Czy np 2 lata, to już jest dużo ?

O ile pamiętam to max 5 lat od daty produkcji. Oczywiście o ile wcześniej był zamknięty. W tym wątku wypowiadał się Pablo na ten temat, ale poczekaj na potwierdzenie bo na 100 nie jestem tego pewny.

Wysłane z mojego X1 Pro przy użyciu Tapatalka

VALVOLINE VR1 RACING 10W60 do Alfy Romeo 156 2.5 benzyna, Górna półka

To lepiej weź gulf 10w60. Przynajmniej syntetyk z duża ilością pao, a nie minerał jak ten Valvoline. Plus valvo normalnie jeżdżony wytrzyma 7-8kkm w tym silniku, a gulf spokojnie 12. Mam zarówno ten silnik jak i uzywałem obu olei (olejów?).

Tylko jednak Valvo ma ciut lepsze dodatki od Gulfa, który jest surowy w tym zakresie.

Niwelują niska trwałość oleju?
No i dodatki nic nie dają przy upalaniu. Chociaż 2.5 może być za słabe aby wykończyć ten olej - co innego 3.0-3.2 - ale to niecodzienne sytuacje w każdym razie.

Ostatnia edycja:
No i dodatki nic nie dają przy upalaniu. Chociaż 2.5 może być za słabe aby wykończyć ten olej - co innego 3.0-3.2 - ale to niecodzienne sytuacje w każdym razie.

Baz przesady, 300 konne FC Coupe na nim dają radę i wytrzymuje, więc jaki problem ma być w wolnossaku.
To bardzo dobry olej w tej cenie jak by nie było.

Czy mogę zastosować olej LM 5w40 bez płukanki jak poprzednio zastosowałem millersa ee longlife 5w40? Chce przejść z millersa na LM i nie wiem czy plukac układ.

Ice, wspieraj polską myśl techniczną i bierz Specola Gold, w tej cenie będziesz mógł płukać do woli i wymieniać oleum co 5 tysięcy :P :)

Chce 5w30 albo 5w40 full syntetyk. Jaka cena za 5litrów ? I warto to lać ?

czym się różni ten specol od np LM? ceną to wiem o połowe tańszy... ale dlaczego ?:D

Amortyzatory
Powrót