Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Adrian, instrukcja się kłania. 5 litrów powinno być. Poprzednio tyle zawiozlem mechaniorowi to twierdził, że za malo, dolał jesze pół litra i przelał ponad stan...

Wiem mam instrukcję i znalazłem 5 litrów jednak wolę pewne info od kogoś kto wymieniał już olej.

No to wczoraj ponownie wymienialem olej i 5l styknelo do maxa na bagnecie.

Ostatnia edycja:
Adrian kup sobie 6 litrów, 5 wejdzie ci na pewno, a 1l będziesz miał na dolanie. Vader wejść powinno 5.5 ale wszystko Ci nie zleci. W dwóch 166 2.4 mojej i Czesia i 5 litrów weszło i było pół miarki

Kaac nie pisz głupot, 20V ma mniejszą miskę i instrukcja podaje 5 litrów a nie 5,5 jak dla 10V. W sobotę wymieniłem olej, wlałem bańkę 5l i jest na maksa na bagnecie. Też kupiłem 6l i tego litra będę miał na następny raz bo w zdrowym silniku dolewać nie trzeba między wymianami.

U siebie też dolewać nie muszę bo nic nie bierze więc kupię 5l bo po co ma olej leżeć.

Zwracam honor nie doczytałem po prostu ze to 20v. Dobrze napisałem co do 10v. P.s zdrowy nie zdrowy u mnie w rodzinie wszyscy przy wymianach kupują 1l więcej jak i w serwisach u nas tez zawsze przy wymianie kupują 6 litrów po to by właściciel miał w zapasie. I nie mów mi, że nigdy nie woilziles dodatkowego litra w bagażniku. Ja mam od wymiany nie otwartego Valvoline dla przygody

W poprzednim aucie woziłem bo silnik był wyruchany i musiałem dolewać. W obecnym nie wożę bo nie ma takiej potrzeby, stan się nie zmienia.

To poczekaj, jak zrobi się jakaś nieszczelność ;)

Ja nawet w TS-ie 16V nie woziłem... Czasami zabieram ze sobą na tor, ale chyba ani razu nie zdarzyło mi się dolewać...

Jak się zrobi to się naprawi i olej kupi. Nie wpadajmy w paranoje, może mam wozic jeszcze chłodzący, wspomagania i hamulcowy? Nawet jak miałem 25 letnie auto to nie miałem takiej potrzeby...

Viader. Chodzi mi tylko i wyłącznie o jednorazowe przypadki. Alfa nie pije u mnie nic, a w razie w, mam 1l oleju, płyn chłodniczy. Podstawowe narzędzia.. Nigdy nie wiesz co się wydarzy. Kiedyś wracałem z pracy przejechałem przez dziurę i wężyk z zbiornika wyrównawczego wyleciał płyn uciekał temperatura wzrosła kreskę nad 90 zatrzymałem się wężyk włożyłem płyn wlalem i nie musiałem się nikogo prosić o pomoc

Jeszcze nie miałem auta które pije olej więc nie muszę wozić bańki w bagażniku ;)

Panowie co polecicie do 1.9 16v jtdm 150KM z DPF?cena nie gra roli.przebieg 190tys

Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka

• Penrite Enviro+ 5W40
(olej półsyntetyczny (HC+PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,4cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 81,0cSt; indeks lepkości 168; temperatura płynięcia -42°C; Liczba zasadowa TBN - 8,8; Noack - 8,6%; HTHS - 3,6cP)

albo jakiegoś • Amsoil'a z normą C3.

Amortyzatory
Powrót