Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
U góry jest nieco napomknięte, a i z filmów na YT można odnieść wrażenie, że podgrzewali w temp. 400C przez godzinę.

I który jest lepszy? Ten który zostawia czystsze ścianki a nie czarną kupę?

Test raczej niewiele warty - pokazuje tylko jeden parametr i zupełnie nie odzwierciedla pracy oleju w silniku.
W dodatku stary jak świat - nie jarajcie się Panowie.

Też tak myślę, każdy olej prędzej czy później można "usmażyć".

Ale na wyobraźnię działa bo każdy teraz myśli że jak wyprzedza to taaakie piekło ma w układzie smarowania ;-) Fakt, że takie są różnice w 400*C nie oznacza, że w reprezentatywnej temp testowanej przez API albo ACEA czyli 170-250*C też takie różnice będą. Przykro tylko patrzeć jak te nowe GTLe a raczej finalne formuły na nich oparte M1 i Shella są starannie zrobione aby nie przepłacać tzn. nie wytrzymują ani trochę więcej niż konieczne aby napisać na butelce czego to taki olej nie spełnia... Chyba myślą że mają taką super bazę - super parametry, że dodatkowe antyutleniacze nie są konieczne a przynajmniej nie tyle co w innych tradycyjnych formułach na PAO jak na domowy rynek US.

Nie pisałem nigdzie, że to ostateczna ocena jakości oleju, ale daje do myślenia... Swoją drogą, różne spieki powstają jednak w silnikach, więc każdy niech to sobie oceni po swojemu - w każdym bądź razie Selenia nie wygląda najgorzej :).

wlyszkow, Total Quartz 0W-30 Energy jest podobno w większości PAO/Ester, a wypadł raczej dość słabo... Czyli jednak baza z grupy IV nie daje zawsze powalających efektów?

Oczywiście - w każdym przypadku liczy się cała finalna formuła. Różne są % zawartości PAO, różnej jakości reszta bazy i przede wszystkim różna jakość dodatków. Ja Totala omijam a kolor szlamu Selenii przypomina mi moją Julcię i skwarki pod separatorem ;-)
Nie sztuka też mieć czystą bańkę w takim teście jeśli mało jest np. dodatków przeciwzużyciowych / przeciwzatarciowych a potem wyniki ochrony podłe...
400*C to powyżej temp zapłonu każdej bazy olejowej i każdego masowego oferowanego dodatku olejowego. Olej jednak w układzie nie stoi i nie smaży się a krąży aby chłodzić i aby się nie zapiekł i świeże detergenty są po to aby powstające depozyty aktywnie zmywać a dyspersanty po to aby je odprowadzać do filtra oleju - tutaj widać tylko test smażenia jakby z padniętą pompą ;-)

Panowie mam szybkie pytanie a mianowicie ile potrzeba oleju do wymiany w 2.4 JTD 20V 175KM chce zamówić olej ale nie wiem czy 5l wystarczy.

Ale w 159 może być inna pojemność miski ja potrzebuje konkretnie do 166 najlepiej info od kogoś kto zmieniał olej w tym aucie z tym silnikiem.

Amortyzatory
Powrót