Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
... skoro Gulf to naprawdę 100% syntetyk to na cholerę przepłacać za oleje typu ...
A dlaczego myślisz polecam tą markę ? Gepard mnie wyprzedził z odpowiedzią ale jak wspomniałeś - Google też masz i karta techniczna to karta techniczna.
A żaden producent - nawet tak bezczelny jak Castrol, Shell czy Mobil nie odważy się napisać na opakowaniu olejów HC, że jego "baza jest bazą syntetyczną". Piszą po prostu "Full Synthetic". W przypadku Gulfa (bazę olejową) masz wyraźnie podaną.

Po prostu byłem zdziwiony bo dziesiątki stron pisania, ze oleje typu Millers są takie drogie dlatego, że są w pełni syntetyczne, a tu się okazuje, że można wyprodukować syntetyk pełen i sprzedawać go taniej niż HC wiec dopłacanie o wiele więcej do millersa czy LM uważam za bezcelowe bo wątpię aby 2 krotna przebitka przekładała się na taki sam skok jakościowy.

Teraz tylko się zastanawiam czy brać zwykły 5W40 czy się skusić na 5W50

Ostatnia edycja:
Uwielbiam takie "mądrości ludowe" - fajnie się je czyta co kilkanaście stron :) Zawsze się ktoś znajdzie z takim tekstem :D

Jak ktoś wspomniał sarkazm to był, ja do 12 letniej skody leje Valvoline, do starej alfy też, do tej nowej Millers idzie

Papierowe parametry tego 5W40 nie powalają Ravenol VDL czy Valvo Syntpower wyglądają lepiej tylko pierwszy niedostępny w PL, a drugi droższy więc chyba za 70zł 4l nie ma co wymagać cudów.

A dlaczego myślisz polecam tą markę ? Gepard mnie wyprzedził z odpowiedzią ale jak wspomniałeś - Google też masz i karta techniczna to karta techniczna.
A żaden producent - nawet tak bezczelny jak Castrol, Shell czy Mobil nie odważy się napisać na opakowaniu olejów HC, że jego "baza jest bazą syntetyczną". Piszą po prostu "Full Synthetic". W przypadku Gulfa (bazę olejową) masz wyraźnie podaną.

To chyba takie proste nie jest. HC to tylko jedna z technologii. Oleje bazowe tworzy się tez z gazu czy wosków (jak robi to Shell).Powstałe związki to nie jest PAO lecz nazywa się to olejami syntetycznymi. Zauważ, że w MSDS dla olejów Gulf dla wszystkich olejów Formula jest wpis: "Mixture of synthetic base oils (PCA-content < 3% - IP 346)". Czy to synthetic oznacza PAO? Nie sądzę. Temperatury płynięcia tych oeljów też nie są szczególnie niskie na tle konkurencji, więc jakakolwiek zawartość PAO w tych olejach wydaje się wątpliwa.

Dodatkowo widzę rozbieżności między danymi z niemieckiej strony, a tymi z polskiej. Na przykład Indeks lepkości na polskiej 155 na niemieckiej 172, TBN 9,62 vs 8,6 i kilka innych.

Dodatkowo widzę rozbieżności między danymi z niemieckiej strony, a tymi z polskiej. Na przykład Indeks lepkości na polskiej 155 na niemieckiej 172, TBN 9,62 vs 8,6 i kilka innych.

Polski TOTAL jest z Polski, a niemiecki nie wiadomo skąd. Stąd te rozbieżności. To są prawdopodobnie różne oleje.
Duże koncerny mają niestety inne oleje na różne rynki, i to niestety jest fakt.

Papierowe parametry tego 5W40 nie powalają Ravenol VDL czy Valvo Syntpower wyglądają lepiej tylko pierwszy niedostępny w PL, a drugi droższy więc chyba za 70zł 4l nie ma co wymagać cudów.

Moim zdaniem cena GULF-a jest tak przyzwoita ponieważ nie ma w niej marketingu, płacisz tylko za produkt.
(jak mi zaczną płacić to na pewno zdrożeje hehe)

A co do parametrów - Gulf ma sporo różnych olejów w ofercie. Może inny będzie spełniał Twoje oczekiwania.

Właśnie ta różnica między danymi ze strony niemieckiej i polskiej mnie lekko zmartwiła. Parametrowo dobrze w miarę wygląda 5W50 ale nie wiem jak takie coś nadaje sie do JTD. Ravenol VDL 5W40 też ciekawy jest ale niedostępny nigdzie u nas.

Właśnie ta różnica między danymi ze strony niemieckiej i polskiej mnie lekko zmartwiła. Parametrowo dobrze w miarę wygląda 5W50 ale nie wiem jak takie coś nadaje sie do JTD. Ravenol VDL 5W40 też ciekawy jest ale niedostępny nigdzie u nas.
Słuchaj, to w sumie ciekawa kwestia warta wyjaśnienia. Dasz linka do niemieckiej wersji ? (google mi się popsuło :) )

Polski TOTAL jest z Polski, a niemiecki nie wiadomo skąd. Stąd te rozbieżności. To są prawdopodobnie różne oleje.
Duże koncerny mają niestety inne oleje na różne rynki, i to niestety jest fakt.

Byłaby to niewątpliwie bardzo ciekawa uwaga gdyby nie fakt, że kolega Pływak pisał o Gulfie a nie Totalu :)

Zauważ, że w MSDS dla olejów Gulf dla wszystkich olejów Formula jest wpis: "Mixture of synthetic base oils (PCA-content < 3% - IP 346)". Czy to synthetic oznacza PAO?
Ciekawa uwaga. Faktycznie nie wygląda to na PAO czy Estry. Ewidentnie też nie chcą nigdzie napisać, że to HC więc możesz mieć rację.

Ja pierwsze słyszę więc tym bardziej karty technicznej nie widziałem ... ale szczerze mówiąc czekałem na coś ciekawego z Polski - może się w końcu doczekałem ?

Pytanie teoretyczne dla znawców.Co to za olej Lotos Sport 5W50,piszą że ful syntetyk.Ktoś wie coś o nim?

Na stronce Lotosa tego nie znalazłem. Ale czekam z niecieprliwością.

Dla zainteresowanych olejami w pełni syntetycznymi: Platinum 10w60 - w MSDS nie kryją składu: 56% PAO
Temp. płynięcia dla oleju -49C i to dla oleju 10W. To o 10C mniej niż dla "syntetycznego" Valvoline VR1 10w60 i być może do 24C(brak konkretnych danych na stronie Millersa) lepiej niż Milles CFS 10w60 NT
Kupujmy polskie produkty, są naprawdę dobre.

Ostatnia edycja:
Dla zainteresowanych olejami w pełni syntetycznymi: Platinum 10w60 - w MSDS nie kryją składu: 56% PAO

Bardzo dobry olej, doskonale spisywał się w silnikach BUSSO, tyle, ze jakieś 5 lat temu.
Napisz jeszcze dlaczego jest tylko wirtualny, ewentualnie realne miejsce zakupu. ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót