Krusz
Nowy
Nikt Ci nie broni lać Lotosa Ja akurat zalewam Angielskim Millersem i mam go z pewnego żródła prosto od dystrybutora.
Akurat moja wypowiedź była pełna sarkazmu, bo sam śmigam na Millersie CFS
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nikt Ci nie broni lać Lotosa Ja akurat zalewam Angielskim Millersem i mam go z pewnego żródła prosto od dystrybutora.
A dlaczego myślisz polecam tą markę ? Gepard mnie wyprzedził z odpowiedzią ale jak wspomniałeś - Google też masz i karta techniczna to karta techniczna.... skoro Gulf to naprawdę 100% syntetyk to na cholerę przepłacać za oleje typu ...
Uwielbiam takie "mądrości ludowe" - fajnie się je czyta co kilkanaście stronZawsze się ktoś znajdzie z takim tekstem
![]()
Teraz tylko się zastanawiam czy brać zwykły 5W40 czy się skusić na 5W50
A dlaczego myślisz polecam tą markę ? Gepard mnie wyprzedził z odpowiedzią ale jak wspomniałeś - Google też masz i karta techniczna to karta techniczna.
A żaden producent - nawet tak bezczelny jak Castrol, Shell czy Mobil nie odważy się napisać na opakowaniu olejów HC, że jego "baza jest bazą syntetyczną". Piszą po prostu "Full Synthetic". W przypadku Gulfa (bazę olejową) masz wyraźnie podaną.
Dodatkowo widzę rozbieżności między danymi z niemieckiej strony, a tymi z polskiej. Na przykład Indeks lepkości na polskiej 155 na niemieckiej 172, TBN 9,62 vs 8,6 i kilka innych.
Papierowe parametry tego 5W40 nie powalają Ravenol VDL czy Valvo Syntpower wyglądają lepiej tylko pierwszy niedostępny w PL, a drugi droższy więc chyba za 70zł 4l nie ma co wymagać cudów.
Słuchaj, to w sumie ciekawa kwestia warta wyjaśnienia. Dasz linka do niemieckiej wersji ? (google mi się popsułoWłaśnie ta różnica między danymi ze strony niemieckiej i polskiej mnie lekko zmartwiła. Parametrowo dobrze w miarę wygląda 5W50 ale nie wiem jak takie coś nadaje sie do JTD. Ravenol VDL 5W40 też ciekawy jest ale niedostępny nigdzie u nas.
Polski TOTAL jest z Polski, a niemiecki nie wiadomo skąd. Stąd te rozbieżności. To są prawdopodobnie różne oleje.
Duże koncerny mają niestety inne oleje na różne rynki, i to niestety jest fakt.
Ciekawa uwaga. Faktycznie nie wygląda to na PAO czy Estry. Ewidentnie też nie chcą nigdzie napisać, że to HC więc możesz mieć rację.Zauważ, że w MSDS dla olejów Gulf dla wszystkich olejów Formula jest wpis: "Mixture of synthetic base oils (PCA-content < 3% - IP 346)". Czy to synthetic oznacza PAO?
Pytanie teoretyczne dla znawców.Co to za olej Lotos Sport 5W50,piszą że ful syntetyk.Ktoś wie coś o nim?
Dla zainteresowanych olejami w pełni syntetycznymi: Platinum 10w60 - w MSDS nie kryją składu: 56% PAO