Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Artih czy jesteś w 100% pewny, ze najpopularniejszy Fuchs Titan GT1 to syntetyk, a nie HC? Nie mówie o Titan Race bo tam sie producent wprost chwali, że to na estrach i PAO jest. Tylko, że Race kosztuje 250zł, a zwykły Fuchs niecałe 100zł i coś mi się wydaje, że to jest HC

Trochę nieścisłości w Twojej wypowiedzi.
Lałeś półsyntetyk 10W40 i chcesz przejść na 5W40 (co też bym zrobił na Twoim miejscu) - ale nie miej złudzeń - większość 5W40 to też "półsyntetyki" tyle, że z napisem na opakowaniu "Full Synthetic" lub "100% Synthetic Technology".
OZNACZENIA 10W40 / 5W40 dotyczą tylko lepkości oleju - NIE TECHNOLOGII JEGO WYKONANIA (czyli nie tego z czego jest baza olejowa danego oleju - czy to syntetyczna czy mineralna).

Jak chcesz prawdziwy olej syntetyczny o lepkości 5W40 to najszybciej znajdziesz go w takich firmach jak Agip, Millers, Ravenol, Gulf czy Fuchs.

Czemu nie. Nada się jak Lotos.

Znaczy tak Alfe już mam 2 lata od razu po zakupie byłem u mechanika i powymieniał większość rzeczy i wtedy silnik został zalany olejem Mobil 2000 10w40. W tamtym roku byłem u innego mechanika na wymianie oleju i on mi zalał silnik Castrol edge 5w40 i teraz jest własnie ten olej. I zastanawiam się czy zostać na oleju 5w40 czy zalać go 10w40? I jeszcze jedno pytanie który olej będzie najlepszy Total Quartz 9000 czy Shell Helix ultra a może jakiś inny ?

Panowie, tak czytam i czytam o olejach, i wiadomo co do marki, jak ze wszystkim ile ludzi tyle opinii. W dotychczasowym aucie 1.9TDI po zmianie map silnika jeździłem na Motulu 5w40, i nie mogę narzekać bo brałem go z pewnego źródła. Z tego co widzę to tutaj też niektórzy używają tego oleju, ale czy w podobnej cenie tzn. ok 150zł za 5l, można wybrać coś lepszego do silnika 2.4 jtdm 20v 175KM ? Czy do tego silnika wchodzi 5l czy więcej, bo już z kilkoma opiniami się spotkałem, jedni mówią, że 5l a inni 5,5l ? Jak w Polsce wygląda sytuacja z olejami lanymi z beczki w warsztatach wymiany oleju, bo nigdy tego nie praktykowałem, choć zawsze byłem namawiany.

Ostatnia edycja:
Znaczy tak Alfe już mam 2 lata od razu po zakupie byłem u mechanika i powymieniał większość rzeczy i wtedy silnik został zalany olejem Mobil 2000 10w40. W tamtym roku byłem u innego mechanika na wymianie oleju i on mi zalał silnik Castrol edge 5w40 i teraz jest własnie ten olej. I zastanawiam się czy zostać na oleju 5w40 czy zalać go 10w40? I jeszcze jedno pytanie który olej będzie najlepszy Total Quartz 9000 czy Shell Helix ultra a może jakiś inny ?

Jak widzisz jazda na tym "strasznym" Castrolu czy "tandentym" Mobilu 2000 nie doprowadziło do armagedonu Twojego silnika, jak niektórzy "specjaliści" z tego forum usiłują nam wmówić. Daruj sobie różne hydrockrackowane cuda jak Valvoline czy Millers, gdzie płacisz za obietnice bez pokrycia i luksusowe wakacje sprzedawcy:)
Z tych dwóch olejów ja wybrałbym Totala. Tylko (a może aż) dlatego, że Total nie oszukuje kilentów napisami "full synthetic".

Totale 9000 5w40 sa dwa: Total Quartz 9000 i Total Quartz 9000 Energy. Tan naprawdę to bardzo podobne oleje. Ten Energy spełnia nowsze normy, a nieEnergy jest dedykowany do aut PSA.

Ja mam obecnie tego helixa, olej ok

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Artih czy jesteś w 100% pewny, ze najpopularniejszy Fuchs Titan GT1 to syntetyk, a nie HC? Nie mówie o Titan Race bo tam sie producent wprost chwali, że to na estrach i PAO jest. Tylko, że Race kosztuje 250zł, a zwykły Fuchs niecałe 100zł i coś mi się wydaje, że to jest HC
Jak chcesz prawdziwy olej syntetyczny o lepkości 5W40 to najszybciej znajdziesz go w takich firmach jak Agip, Millers, Ravenol, Gulf czy Fuchs.

Chyba wszystko jasne.
Nie twierdzę, że wymienieni producenci robią tylko syntetyki.

Taaa piszesz z naciskiem na "najszybciej" i podajesz Fuchsa jak on tylko ma jedną serie pełnych syntetyków w dodatku słabo dostępną w Polsce i kosztującą 250zł. Revenol? 5W40 od ponad miesiąca nie jest dostępny nigdzie w Polsce może pojawi się w drugiej połowie sierpnia, a może nie. Gulf? który Gulf 5W40 dostępny w Polsce jest na estrach i PAO? Z Agipem to samo który 5w40 jest na 100% pełnym syntetykiem, a nie HC bo kilka w ofercie o tej lepkości Agip ma w różnych cenach ;]

P.S Lał ktoś może 5w50 do klekota?

Aj ja Wam powiem, że im więcej wnikam w te oleje ich marki itd. tym bardziej głupieje. W poprzedniej Belli lałem przez 3 lata Castrola 5W40 Turbo Diesel jeździłem i ani silnik nie szwankował ani turbina. Teraz wybrałem Motul 8100 5W40 bo mniejsze ryzyko trafienia na podróbkę i tak sobie myślę, że nasze silniczki słyną z bezawaryjności a najważniejsze, żeby olej był oryginalny i wymieniany na czas. A czy będzie taki czy inny to ciężko będzie wszystkim dogodzić i ile ludzi tyle opinii.

Ostatnia edycja:
Powiem tak
W rodzinie mam Polo z 1991 roku i ma lany olej jaki leci, najtańszy w danym momencie w sklepie i też jeździ, co najważniejsze, ponieważ właściciel kiedyś przeczytał gdzieś że olej się wymienia co 15- 20 tysięcy to robi to co 3- 4 lata.
Tak więc wszystko silnik łyknie, kto co leje i jak leje to jego sprawa

Powiem tak
W rodzinie mam Polo z 1991 roku i ma lany olej jaki leci, najtańszy w danym momencie w sklepie i też jeździ, co najważniejsze, ponieważ właściciel kiedyś przeczytał gdzieś że olej się wymienia co 15- 20 tysięcy to robi to co 3- 4 lata.

Spoko, nikt nie broni tak robić. Ale niech później ludzie nie płaczą, że pierwszy raz od roku dojechali do czerwonego pola i panewka poszła.

Jak widzisz jazda na tym "strasznym" Castrolu czy "tandentym" Mobilu 2000 nie doprowadziło do armagedonu Twojego silnika, jak niektórzy "specjaliści" z tego forum usiłują nam wmówić. Daruj sobie różne hydrockrackowane cuda jak Valvoline czy Millers, gdzie płacisz za obietnice bez pokrycia i luksusowe wakacje sprzedawcy:)
Z tych dwóch olejów ja wybrałbym Totala. Tylko (a może aż) dlatego, że Total nie oszukuje kilentów napisami "full synthetic".

Totale 9000 5w40 sa dwa: Total Quartz 9000 i Total Quartz 9000 Energy. Tan naprawdę to bardzo podobne oleje. Ten Energy spełnia nowsze normy, a nieEnergy jest dedykowany do aut PSA.

Coś się tobie kolego pomerdało, poniżej link do polskiej strony Totala - można tam przeczytać "100 % syntetyczny", natomiast te wszystkie oleje to HC.

http://www.totalpolska.pl/lub/lubpoland.nsf/VS_OPM/C12572200039CC54C1256F81003AAE27?OpenDocument

Coś się tobie kolego pomerdało, poniżej link do polskiej strony Totala - można tam przeczytać "100 % syntetyczny", natomiast te wszystkie oleje to HC.

http://www.totalpolska.pl/lub/lubpoland.nsf/VS_OPM/C12572200039CC54C1256F81003AAE27?OpenDocument

Cóż, jak widać na wielu przykładach polscy dystrybutorzy potrafią wyłącznie zbierać zamówienia i kasę. Kwestie techniczne są im obce, dlatego nie sugerowałbym się szczególnie wpisami na polskich stronach. Istotne jest to co jest napisane na opakowaniach oleju, a Total na wszystkich olejach "syntetycznych" umieszcza napis "synthetic technology". Wyjątkiem jest 0w30, który jest rzeczywiście prawdziwy syntetykiem z napisem "100% sytnhetic".

Powiem tak
Uwielbiam takie "mądrości ludowe" - fajnie się je czyta co kilkanaście stron :) Zawsze się ktoś znajdzie z takim tekstem :D

Artih moze odpowiedzieć na moje pytanie? Poważnie bez złośliwości które oleje marek przez Ciebie wymienionych to pełne syntetyki na estrach i PAO. Jak ręczysz, ze Gulf 5w40 to full synteyk to go zaraz zamawiam bo jak pisałem ravenola nie ma, a oba w podobnej cenie niecałych 100zł za bańke ;]

Poniżej cytat z karty produktu z oficjalnej strony GULF-a

"
Gulf Formula G 5W-40
SYNTETYCZNY OLEJ DO SILNIKÓW SAMOCHODÓW OSOBOWYCH

Opis produktu

Gulf Formula G 5W-40 jest wielosezonowym, całkowicie syntetycznym olejem silnikowym, stworzonym z najwyższej jakości
baz syntetycznych, oraz najnowszych technologicznie dodatków.

Gulf Formula G 5W40 został specjalnie stworzony do
wysokoobrotowych, wielozaworowych, silników benzynowych i diesla bez i z turbodoładowaniem w samochodach osobowych,
vanach, SUV-ach i lekkich ciężarówkach.

Skład oleju Gulf Formula G 5W-40 został dobrany tak, aby zapewnić dłuższe
przebiegi międzyserwisowe, oraz minimalizować osady w silniku i turbosprężarce w celu zapewnienia znakomitej mocy
znamionowej i momentu obrotowego silnika.

Gulf Formula G 5W-40 przewyższa najsurowsze wymogi stawiane przez
wiodących na rynku producentów samochodów i światowe standardy motoryzacyjne.

Znakomita termo-tlenowa stabilność redukuje nawarstwianie się osadów i szlamów, oraz przedłuża żywotność oleju i silnika,
Zwiększa oszczędność paliwa i przedłuża okresy między wymianami oleju, co zmniejsza koszty utrzymania pojazdu.

Wyjątkowa płynność w niskiej temperaturze wspomaga szybki zimny start, co wydłuża żywotność układu rozruchowego.
Znakomite działanie Stay-in-Grade zapewnia odpowiednie smarowanie nawet na wysokich obrotach i w ekstremalnych
warunkach atmosferycznych.

Zaawansowana technologia przeciwzużyciowa zapewnia znakomitą ochronę przed zużywaniem
się silnika we wszystkich warunkach.

Aktywne środki czyszczące zapewniają maksymalną czystość silnika.
Gulf Formula G 5W-40 jest zalecany do wszystkich nowoczesnych pojazdów włączając w to wysokoobrotowe,
turbodoładowane, wielozaworowe silniki benzynowe i diesla z bezpośrednim układem wtryskowym.

Gulf Formula G 5W-40 przewyższa wymagania większości nowoczesnych samochodów produkowanych w Europie,
USA i Japonii włączając w to nawet wyścigowe samochody napędzane silnikami benzynowymi.

Posiada aprobaty
API SN, MB-Approval 229.3, Porsche oil category A40 Renault RN0700/RN0710, VW 502.00/505.00

Spełnia normy
ACEA A3/B4, API SN/SL/SJ/CF

Właściwości Metoda testu Wartość
SAE SAE J300 5W-40

Gęstość @ 15°C, kg/m3 ASTM D4052 857

Lepkość kinematyczna @ 40°C ASTM D445 88.7 mm2/s (cSt)

Lepkość kinematyczna @ 100°C ASTM D445 14.4 mm2/s (cSt)

Lepkość CCS @ -30°C, mPa.s ASTM D5293 <6600

Indeks Lepkości ASTM D2270 155

Punkt Zapłonu (COC), °C ASTM D92 230°C

Punkt Płynięcia, °C ASTM D97 <-36°C

TBN, mgKOH/g ASTM D2896 9.62

Popiół siarczanowy, wt % ASTM D874 1.16

Kod produktu: 1210 Data wydania: 2012-09-24

Data zastąpienia: 2012-06-12 Wersja: 7
"

Ostatnia edycja:
Poniżej cytat z karty produktu z oficjalnej strony GULF-a

Szukać w google tez umiem jednak z tymi danymi producentów to jest różnie ale skoro Gulf to naprawdę 100% syntetyk to na cholerę przepłacać za oleje typu Millers czy Liqui Moly skoro tutaj pełen syntetyk jest 2 lub nawet 3 krotnie tańszy? Banka tego gulfa kosztuje właśnie 70zł, millers 170zł, a syntetyk od LM 200zł ;]

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót