Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Jeden z lepszych argumentów w tym temacie (całym) ;)

To pokaż inny lepszy, znawco ja ciągle rzucasz dziwnymi teoriami, a zwykłych zjadaczy chleba odsyłasz do kart produktu. Pokaż mi te dane, które przemawiają za olejami droższymi w tej samej klasie lepkości. Pokaż, bo ciągle krzyczysz i bronisz pustych sloganów...

- - - Updated - - -

Poczytaj jak na przykład adaml78 etykiety Elf'ów lub karty techniczne ... skoro to do Ciebie przemawia. Może wkrótce tam znajdziesz takie testy - albo może ktoś Ci zrobi w Paincie. Zawsze można poprosić Valvoline żeby zaczęli takie umieszczać na etykietkach i kolejna grupa użytkowników poczuje się "spełniona" (jak przy Maxlife'ach) :)

Masz chyba spore problemy z opanowaniem, lub czytaniem. Widać po twoim tekscie, że mocno się spinasz i męczysz ciągle w kółko jedno i to samo. Ja już nie chce tych etykiet czy kart technicznych. Ja poprostu oczekuje rzeczowych dowodów, nie słów bez pokrycia (tak ostatnio modnych w sejmie).
Co ja Ci będe pisał. Miałem alfe, która miała troche ponad 200tkm (w momencie sprzedaży)zrobione na jednym i ciągle tym samym oleju od nowości (wymiana co 10tkm) i auto jezdzi dalej 12 lat na oleju marki X. To teraz pokaż mi po co zmieniać na olej firmy Y skoro na X było, jest i będzie dobrze.
Przekonaj mnie:D

Ani myślę, żyj nadal w swoim błogim MatriXie

Teraz to niestety potwierdziły się moje obawy wobec Ciebie. Masz ze sobą problemy, nie wnikam. Ale nadal nie pokazałeś mi wyników który olej lepszy i dlaczego. Masz z tym taki problem? Będe cierpliwie czekał na wyniki bo leje drogi olej, a nie mam zamiaru nabijania kasy producentowi za samą nazwe. Więc, pokaż mi te dane, które uświadomią mnie iż warto lać oleje 50 - 100zł droższe niż te dostępne w markecie (też markowe).

Ja wchodzę na to forum bez baw - jeśli Ty masz jakieś - to Twój problem. Jeżeli 433 strony tego tematu do niczego Cię nie przekonały to ja tym bardziej nie mam zamiaru - najzupełniej szkoda mi czasu na odpisywanie takim osobom jak Ty. Lej Castrola, lej LM, lej Lotosa - nie obchodzi mnie to co lejesz, jak siema Twój samochód ani Twoje samopoczucie. Dla mnie koniec rozmowy z Tobą - jakie wnioski wyciągniesz - też g... mnie obchodzi.

Ja pier***ę!
Dajcie już sobie spokój z biciem piany w tym temacie :P
I nie dziwcie się jak ktoś będzie non stop powielał tendencyjne zapytania nt. jakieś oliwy, bo komu się chce przewertować najpierw kilkanaście/dziesiąt stron żeby znaleźć jakiś konkret...
Przecież tych osobistych "wycieczek" to już się czytać nie chce. Weźcie sobie pod uwagę to, że ktoś odwiedza ten wątek w celu uzyskania informacji/rzeczowej porady a nie po to, żeby czytać stronami czyjeś personalne przepychanki.

Z tego watku nie wiem nic...nie wiem jaka oliwa jest ok, jaka dobra, a jakiej sie wystrzegac. Widze jedynie to ze jest tu banda palantow nadajaca sie do piaskownicy. Banda dzieciakow plujaca na siebie i kilku handlarzy. Gdzie jest mod? Bo z tego co widze modzi tutaj uwielbiaja prywatne wojenki, a syfu w waznym temacie nie ma komu sprzatac...

Z tego watku nie wiem nic...nie wiem jaka oliwa jest ok, jaka dobra, a jakiej sie wystrzegac.
W takim razie słabo u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem - no offence ale na to wygląda.

W temacie wyraźnie kilka osób pisało, żeby wystrzegać się marki Castrol, większości olejów od Mobil'a dostępnych w Polsce, Shell'a, większości Elf'ów, Lotos'a. Są to w dużej mierze oleje, które pozostawiają w silniku nagary. Jeśli wymienia się jednak olej co 10 000 km i mniej oraz nie korzysta z pełnej mocy silnika, można ich używać - nie narobią aż takiego syfu.
Inni użytkownicy zwrócili uwagę, że w ostatnich latach (1-2) zmieniły się karty charakterystyki większości polecanych dotąd marek (Motul, Valvoline) na gorsze - i faktycznie wpisuje się to w ogólnie widoczny trend cięcia kosztów czyli zastępowanie drogich baz syntetycznych PAO/Estry bazami mineralnymi po HC. Te same osoby zwróciły uwagę na fakt, że inni uznani producenci z grupy Premium (Millers, Liqui Moly) nie podają w kartach produktów wszystkich ważnych parametrów zasłaniając się tajemnicą firmy.

Użytkownicy z wieloletnia praktyką w mechanice czy jeżdżący wyczynowo podkreślają jednak, że oleje np. Millers'a poza danymi w kartach produktu mają jedną niezaprzeczalną (i trudną do udowodnienia) zaletę, która rekompensuje cenę - utrzymywanie się parametrów oleju w trakcie bardziej wyczynowej czy dłuższej eksploatacji. Łatwo można to potwierdzić na zagranicznych forach - oczywiście tam laboratoryjnych dowodów na tą tezę także nie znajdziesz. Nazywa się to jednak zaufaniem do doświadczonych użytkowników - wierz lub nie, Twój wybór (nikt nikogo nie zmusza).

Z polecanych marek Premium można na pewno polecić produkty - Amsoil, Royal Purple, Ravenol, Agip, Millers Oil, Liqui Moly, Fuchs, Gulf.

Jeśli jednak nie wierzysz, że za jakość trzeba płacić nieco więcej a olej wymieniasz częściej niż co 10 000 km i dodatkowo jesteś zwolennikiem najpopularniejszych/reklamowanych marek - jak najbardziej nikt nie zabroni korzystać Ci z olejów firm wymienionych w drugim zdaniu i autu prawdopodobnie nic się nie stanie.

To takie podsumowanie dla leniwych bądź nie rozumiejących słowa pisanego - jeśli ktoś by przeczytał wątek doszedł by do tych samych wniosków.
Myślę, że opisałem w miarę obiektywnie bo zamieściłem też tezy, z którymi sam się nie zgadzam.

Ostatnia edycja:
Tu nie chodzi o nieumiejetnosc czytania ze zrozumieniem, ale o to ze wchodzac tu i widzac co soe dzieje nie chce sie wertowac x-stron bo na ostatnich 20 jest pyskowka.
Sam napisales ze dzisiaj jest inaczej niz 1-2 lata temu jezeli chodzi o jakosc wiec nie klikam nawet na pierwsza strone tematu...jednak dzieki za skrot.

Jak zwykle po raz n-ty, temat zamknięty.

Millers Oils XF Longlife 5w40 a stary XFD 5w40

Cześć,

Miałem zamiar kolejny raz zalać XFD 5w40 ale jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że teraz Millers wprowadził Millers Oils XF Longlife 5w40, który zastępuje aż 3 oleje (XFS 5w40, XFD 5w40, XFE-PD 5w40).
Sam nie wiem co o tym myśleć - w tym momencie ten nowy olej jest "do wszystkiego" czyli i do diesla i do benzyny ...
Często się mówi, że jak coś jest do wszystkiego ... no właśnie ...

Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Testował już ktoś nowy wynalazek? Dotychczas z XFD 5w40 byłem zadowolony (z poprzedniego Millersa 10w40 też). Kultura pracy silnika ładna (ostatnio byłem u kolegi z forum nabijać klimę i stwierdził, że mój jtd równiej pracuje niż jego).
Jeśli Waszym zdaniem ten nowy Millers zszedł z jakością to może w takim wypadku rozejrzę się za jakimś Valvoline bo tańszy i pewnie wtedy równie dobry ...

Prosiłbym by nie potraktować tego wątku jako kolejny "jaki olej wybrać" - chodzi o opinię konkretnie o tym nowym Millersie ...

Może Pablo. coś doradzi ... aczkolwiek pisałem jakiś czas temu i cisza, więc może już nie sprzedaje?

Kolego jest taki dział wyżej. Nazywa się temat rzeka: oleje itp. Dlaczego tam tego nie napisałeś?
Tam Ci olejowy guru doradzi , poradzi, zaradzi i nawet sprzeda milersa jakiego bedziesz tylko chciał:)

Ten milers o który pytasz jest fantastyczny i najlepszy na rynku...

Milers poszedl po rozum do glowy i teraz produkują tylko jedną butelke.
PRzedtem lali to samo do 3 róznych baniaków , lecz nastał kryzys i pomyśleli, " po co mamy lać to samo do 3 różnych butelek, jak możemy "zrobic" jeden ultra super hiper oil?" i tak oto powstał olej o który pytasz.

więc może już nie sprzedaje?
ha ha ha ha ha ha

Ostatnia edycja:
Dołączam się do pytania, subiektywnie jestem bardzo zadowolony z XFD 5w40 i chciałem go znowu zalać a tu zonk...

Kolego jest taki dział wyżej. Nazywa się temat rzeka: oleje itp. Dlaczego tam tego nie napisałeś?
Dla tego iż przez wielu pieniaczy obu opcji, wycieczki osobiste i ogólne kłótnie temat został zamknięty ;)
Ja rozumiem, że wolisz lać tańsze oleje i Twoje do tego prawo ... ja miałem mobila 10w40 ... zmieniłem na millersa 10w40, potem millersa 5w40 i silnich chodzi ciszej i równiej (nie stało się to od razu). Nawet jeśli to placebo, to mi to placebo wystarcza ... jednak jak napisałem - inni też zauważają, że silnik pracuje lepiej niż ich jtd ...

Jeden woli kajzerke z kauflandu za 19gr, a drugi kupi bułkę z piekarni ;) Kajzerka z kauflandu nawet te 5-6 godzin od zakupu/upieczenia jest całkiem smaczna ... ale zjedz ją na drugi dzień (jak masz mocne zęby)

A teraz do tematu - lał ktoś ten nowy twór Millersa "do wszystkiego"?

Ostatnia edycja:
Nawet jeśli to placebo, to mi to placebo wystarcza
Po co pytasz o ten olej , skoro sam sobie juz odpowiedziałeś:)

PS. kolego ja Ci napisałem , że to najlepszy olej n arynku jest. Naprawde. Zobaczysz , że pablo potwierdzi:)

Jeden woli kajzerke z kauflandu za 19gr, a drugi kupi bułkę z piekarni ;) Kajzerka z kauflandu nawet te 5-6 godzin od zakupu/upieczenia jest całkiem smaczna ... ale zjedz ją na drugi dzień (jak masz mocne zęby)
hmm :suicide2:

kolego barat ,to jest tak świeża zmiana ,że podejrzewam nikt ci jeszcze nie przedstawi miarodajnej opinii na temat takiej nowości . Ja jeżdżę na Millersie XFS 5W40 i jeszcze kilka dni temu udało mi się zakupić ,,starą wersję'' więc jedną zmianę którą wykonam za moment będę jeździł jeszcze na XFS ale następna wymiana będzie już na ten nowy produkt Longlife . Pzdr

Oliwa, na którą się zdecydować?

obecnie smigam na seleni 5w40 ale planuje wymiane na:

Fuchs Titan GT1 Motoröl 5W40 ?
Eni Agip i-Sint 5W-30?
Texaco Havoline Ultra S 5W-40?
Motul Motoröl 5W30 8100 x-clean C3 vollsynthetisch?

muszę się scisle trzymac tego 5w40 czy mozna kombinowac?
ewentualnie jakie macie propozycje?
pacjent to 2.4 jtd CF3 140kM

Proponuję GULF 5W40. Chyba przede wszystkim dlatego że mam do tego oleju już zaufanie a na dodatek jest on stosunkowo niedrogi.
Na temat zmian na inne parametry (czy dobrze czy nie itd) się nie wypowiem. Natomiast w podobnym silniku Lanci Kappy używam Gulfa 10W40 od jakichś czterech zmian (co 10 tysięcy) i wszystko jest ok.

obecnie smigam na seleni 5w40 ale planuje wymiane na:

Fuchs Titan GT1 Motoröl 5W40 ?
Eni Agip i-Sint 5W-30?
Texaco Havoline Ultra S 5W-40?
Motul Motoröl 5W30 8100 x-clean C3 vollsynthetisch?

muszę się scisle trzymac tego 5w40 czy mozna kombinowac?
ewentualnie jakie macie propozycje?
pacjent to 2.4 jtd CF3 140kM

Generalnie do JTD i JTDM 2,4 zaleca się lepkość 5w40, jednak przy normalnej jeździe, szczególnie w mieście, 5w30 będzie dobrym wyborem. Z topowych olejów 5w40 ma kolega Amsoil AFL i Millers XF LL 5w40, dość ciekawy jest także Fuchs Titan GT1 5w40 z technologią XTL i oczywiście Selenia WR, która bardzo dobrze sprawdza się w tych silnikach. Z lepkości 5w30 w tej chili bezkonkurencyjny jest Millers Energy Efficent LL 5w30 C3, to olej z technologią NanoDrive, która w sposób rewolucyjny zmniejsza tarcie, zwiększa ochronę i dodatkowo oszczedza paliwo.

Amortyzatory
Powrót