Krusz
Nowy
Zamów sobie wysyłkowo, pocztę tam chyba mają?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No i co to ma wnieść do tematu niby ?
Tomito: Amsoil, Royal Purple, Millers, Gulf, Fuchs, Agip - czyli wszystkie jakże znienawidzone marki przez adaml78![]()
Ja kupuję to co spełnia określone normy i wymieniam olej znacznie częściej niż zaleca instrukcja obsługi. Nazwa oleju nie smaruje.
i na marginesie: Juź wiem dlaczego mechanicy tak polecają Castrola. Byłem ostatnio w warsztacie, gdzie przed budynkiem powiewa flaga Castrol. W środku mieli wszystkie szafki na narzędzia z logiem Castrol.
Innymi słowy - silnik miał większe tarcie i dlatego było to szybciej.Zauważyłem że silnik szybciej się nagrzewał w zimę niż na X-Cess'ie i wolniej czerniał.
Castrol daje najlepsze wsparcie dla warsztatów chyba z wszystkich producentów olejów.
Wbrew pozorom jest to najlepiej sprzedający się olej, wszyscy o niego pytają i jest na nim najlepsza kasa. Mamy go w ofercie, nawet w promocji, wystarczy popatrzeć na naszą ofertę.
Reklama robi więc swoje.
Wracając do wywodów kolegi adaml78 powtórzę to po raz kolejny, że ja pisze moje opinie na jakiejś podstawie, czyli coś co widziałem, sprawdziłem, porównałem, a nie co ktoś gdzieś napisał. Wiem, ze olej x jest lepszy w konkretnych warunkach od oleju y, ponieważ mamy samochody z czujnikami/wskaźnikami ciśnienia, temp. oleju, i one nie kłamią, że olej x traci ciśnienie po 5 kkm, a olej y nie.
Ale ja już to pisałem setki razy, tylko po co to komu, jak wystarczy popatrzeć w tabelki. Żenada.
Dodam więcej.
Dobre oleje nie są dla wszystkich. Kto chce ten kupi, kto nie, na pewno go nie zainteresują nawet.
Każdy ma wybór, może kupować co chce.
Jedni kupują wahacze FAST, i inne podobne, bo po co przepłacać. Inni tylko TRW, nieświadomi, że można przecież taniej naprawić auto.
Po co przepłacać, można przecież mieć wszystko taniej. Tylko idąc tym tropem, nie rozumiem po co ktoś kupuje lepsze auto, przecież niektórym wystarcza POLONEZ. Również ma identyczne, ba nawet lepsze parametry pod względem objętości bagażnika, niż taka Alfa 156.
Pozdrawiam.
To teraz napisz mi jak rozpoznasz, ze dany wahacz jest lepszy lub gorszy.
Mamy dwa nowe, bardzo podobne, z taką samą gwarancją i parametrami.
Skąd będziesz wiedział, ze ten 2 - krotnie droższy jest lepszy, po czym to poznajesz.
Nie ma ich testów, a producenci piszą to samo, ba nawet o wahaczach tańszych, ze są lepsze.
Pytam poważnie.
W warsztacie z klocków lego, ewentualnie na monitorze w grach, np GT5![]()
Wahacz to sobie można kupić lewy fasta prawy trw założyć oba i wyjdzie podczas użytkowania który jest lepszy.
W końcu jakaś rozsądna wypowiedź ... Tym bardziej, jeśli ma się pod ręką radę osoby cenionej za rzetelność i jakość usług w gronie użytkowników Alfa Romeo i w dodatku interesującej się tematem olejowym. Bo "Pan Czesiek zza rogu" mimo, że też jest mechanikiem jak Pablo i rozebrał 2000 (albo więcej) silników - wiadomo jakie ma pojęcie/zainteresowanie na jakich olejach co jeździ. No ale niektórzy w życiu tego nie pojmą ...Myśle że bardziej liczy się tu wiedza praktyczna kogoś kto ma na codzień doczynienia z silnikami które jeżdżą na różnych olejach, niż teoretyków którzy czytają to co jest napisane.
Przynajmniej ja bardziej zaufam komuś takiemu.
W końcu jakaś rozsądna wypowiedź ... Tym bardziej, jeśli ma się pod ręką radę osoby cenionej za rzetelność i jakość usług w gronie użytkowników Alfa Romeo i w dodatku interesującej się tematem olejowym. Bo "Pan Czesiek zza rogu" mimo, że też jest mechanikiem jak Pablo i rozebrał 2000 (albo więcej) silników - wiadomo jakie ma pojęcie/zainteresowanie na jakich olejach co jeździ. No ale niektórzy w życiu tego nie pojmą ...
Powtarzam: Nie dysponujemy żadnymi dowodami doświadczalnymi potwierdzającymi wyższośc jednych olejów (do codziennych zastosowań) nad innymi spełniającym te same normy
Olej zlewasz z auta i bez badan laboratoryjnych nie stwierdzisz czy trzymał parametry przez 10K km czy nie trzymał. Jak pisałem lałem motula, zmieniłem na liqui moly i różnicy jako zwykły użytkownik nie jestem wstanie stwierdzić, a jeden kosztuje 140zł, a drugi 200zł. W tym roku jak pisałem kilka stron wcześniej zmieniam na Fuchsa Titan GT1, który jest o wiele tańszy niż dwa poprzednie i też raczej nie będę mógł obiektywnie stwierdzić różnicy miedzy tymi trzema olejami.
Jeden z lepszych argumentów w tym temacie (całym)... jeżeli w fiacie mi tak naleją, to znaczy, że to ma prawo tam być ...