• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Jaką masz Toyote, jaki silnik oraz jaki olej lepkość/marka?

2C TE
czyli stary poczciwy TD 90KM
440k km + na budzie ( niewiem ile cofany)
to jeszcze z tych silników co można było oszczędzać na oleju.
A i można oszczędzać lejąc kiepskiej jakości paliwo.
Powiedziałbym wręcz synonim diesla z którym się te słowo kojarzy do dziś.

Nie zaraz, tylko po kilkuset kilometrach. ale nie twierdzę że nie było syfu. A lany był praktycznie zawsze mobil 10w40. Dopiero posiadając alfę zacząłem się interesowac olejami...co, jak, do czego itd....

Jaki olej polecacie do 166 2005 r 2,4 JTD 175 KM R5 20v ? pytam w kontekście czy ma filtr cząstek stałych ? jak ma dpf to można używać 10w40 ? to jest auto kolegi mam wątpliwość nie słyszałem żeby 10w40 miał aprobaty dodatkowe tzn znam API , ACEA i jeszcze C-odnośnie filtru chyba jest ten filtr ? w ePerze widziałem ''tłumiki katalityczne'' ;)

ps czemu takie pytanie ? bo :) czytałem o 2,4 JTD taką ogólną genezę i w 2003~4 były jako opcja , a potem jako standard? tak czy inaczej dzięki za fachową wypowiedź patrzyłem w Intercarsie to od Castrola 0W30 i 10w40 znalazłem innych marek hehe.

Ja napiszę tylko, ze do tych silników nie powinno się w ogóle lać olejów 10w40, tylko 5w40 lub ewentualnie 5w30.
To czy ma filtr najlepiej sprawdzić zaglądając pod auto.

Ja napiszę tylko, ze do tych silników nie powinno się w ogóle lać olejów 10w40, tylko 5w40 lub ewentualnie 5w30.
Czemu ludzie nie czytają tak podstawowego dokumentu, jakim jest instrukcja obsługi i zalecenia dotyczące płynów eksploatacyjnych...

prymie też chciałbym to wiedzieć,ale mi chodzi o DPF

No toc wlasnie napisalem i Pablo tez napisal. :)
Jesli jest DPF to olej powinien bardziej rygorystyczne normy, jesli nie ma, to jeslt lzej i taniej (tak czy inaczej 5w-**). Przeciez wszystko musi byc napisane w instrukcji. :) O to mi sie rozchodzi. A faktycznie, czy ma filtr czastek stalych, czy nie ma - wlezc pod auto i poszukac. :)

w ePer są tłumiki katalityczne także kolega ma to z głowy :)

Witam,mam problem z wymianą oleju,w każdym miejscu słyszę co innego,ale ludzie na forum powinni się znać najlepiej,jaki olej mam wymienić u siebie?wcześniej był castrol magnatec 10w40,alfa romeo 147 2.0 TS,przebieg 145000.Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację.

Jaki olej polecacie do 166 2005 r 2,4 JTD 175 KM R5 20v ? pytam w kontekście czy ma filtr cząstek stałych ? jak ma dpf to można używać 10w40 ? to jest auto kolegi mam wątpliwość nie słyszałem żeby 10w40 miał aprobaty dodatkowe tzn znam API , ACEA i jeszcze C-odnośnie filtru chyba jest ten filtr ? w ePerze widziałem ''tłumiki katalityczne'' ;)

ps czemu takie pytanie ? bo :) czytałem o 2,4 JTD taką ogólną genezę i w 2003~4 były jako opcja , a potem jako standard? tak czy inaczej dzięki za fachową wypowiedź patrzyłem w Intercarsie to od Castrola 0W30 i 10w40 znalazłem innych marek hehe.

Ja do swojej leję BP Visco 7000. Olej mimo tego że przejechałem na dzień dzisiejszy od ostatniej wymiany prawie 10kkm, jest jeszcze taki ciemno-bursztynowy. W zimę odpala bez problemu, przejechałem na tych olejach już prawie 30kkm, nic się nie zatarło, więc moim zdaniem są dobre. Wystarczy tylko pewne źródło jeśli chodzi o zakup.

... przejechałem na tych olejach już prawie 30kkm, nic się nie zatarło, więc moim zdaniem są dobre...

Zawsze rozbawiają mnie takie wypowiedzi.
A dlaczego miało by się zatrzeć.
To kiepski olej Twoim zdaniem spowodował by zatarcie silnika ?
Ciekawe podejście masz kolego.

Witam,mam problem z wymianą oleju,w każdym miejscu słyszę co innego,ale ludzie na forum powinni się znać najlepiej,jaki olej mam wymienić u siebie?wcześniej był castrol magnatec 10w40,alfa romeo 147 2.0 TS,przebieg 145000.Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację.

Witam

Mam taką samą wersję silnikową 147 i niedawno miałem podobny dylemat. Jedną zmianę przejeździłem na castrolu (sam go zalałem po kupnie auta), ale poczytałem trochę opinii, że nie jest to najlepszy olej do TS'a, a poza tym żłopała mi go alfa ok 0,6l na 1000km. Zastanawiałem się pomiędzy Millersem, Motulem, a Valvolinem. Kolega Pablo doradził mi Valvolina, którego zakupiłem u Niego, żeby mieć pewność, że nie kupię podróbki. Jak na razie nie mam zastrzeżeń, silniczek ładnie pracuje, no i zużycie oleju spadło :) od wymiany przejechałem ok 1500 km i przez ten okres dolałem ok 0,4l :)

Witam

Mam taką samą wersję silnikową 147 i niedawno miałem podobny dylemat. Jedną zmianę przejeździłem na castrolu (sam go zalałem po kupnie auta), ale poczytałem trochę opinii, że nie jest to najlepszy olej do TS'a, a poza tym żłopała mi go alfa ok 0,6l na 1000km. Zastanawiałem się pomiędzy Millersem, Motulem, a Valvolinem. Kolega Pablo doradził mi Valvolina, którego zakupiłem u Niego, żeby mieć pewność, że nie kupię podróbki. Jak na razie nie mam zastrzeżeń, silniczek ładnie pracuje, no i zużycie oleju spadło od wymiany przejechałem ok 1500 km i przez ten okres dolałem ok 0,4l
Ale żeby to był 10w40?tak?

po prostu się nie opłaca, diesel to silnik niskoobrotowy i nie trzeba mu nic specjalnego

Ty do diesla lałbyś minerała mam rozumieć? ;D

Ja leje Millersa XFD 5w40 kupionego u kolegi Pablo. Niedługo zbliża się wymiana i nie mam zamiaru kupować czegoś "tańszego".

Kolega dziadka zatarł diesla w traktorze motor S-15 taki na korbę wolnossący nie wiemy co on kupił powiedział,że olej to olej,kto smaruje ten jedzie po kilku godzinach pracy w polach uprawnych i jeździe terenowej,aby do nich dotrzeć przyszedł i go odwieźliśmy na holu.

ps nie wiem jakie SAE,API ,ale musiało być zabójcze bądź usterka wcześniej się czaiła tylko z racji wieku bez śmiania się z starych ludzi mógł o czymś zapomnieć.

Kolega dziadka zatarł diesla w traktorze motor S-15 taki na korbę wolnossący nie wiemy co on kupił powiedział,że olej to olej,kto smaruje ten jedzie po kilku godzinach pracy w polach uprawnych i jeździe terenowej,aby do nich dotrzeć przyszedł i go odwieźliśmy na holu.

ps nie wiem jakie SAE,API ,ale musiało być zabójcze bądź usterka wcześniej się czaiła tylko z racji wieku bez śmiania się z starych ludzi mógł o czymś zapomnieć.

dd0770098_cool_story.jpg

Wole kupić drozszy olej, raz na rok zaplacic pare zlotych wiecej dla mnie nie jest wydatkiem a czuje sie spokojniejszy :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót