• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 38 17.2%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    221
Przeczytałem w tym wątku wiele negatywnych opinii o selenii. Ja zalałem selenie star pure energy 5w40. Według producenta przewyższa normę ACEA C3. Więc jak to jest? Jest taka zła czy wręcz odwrotnie?

tak przewyższa tylko, że do jts nie potrzeba nawet normy c3, wystarczy selenia star 5w40, która spełnia normę API SM
- selenia star: SAE 5W-40, ACEA A3/B3, API SM, FIAT 9.55535-H2
- selenia star pure energy: SAE 5W-40, API SM/CF, ACEA C3, FIAT 9.55535-S2

Ostatnia edycja:
tak przewyższa tylko, że do jts nie potrzeba nawet normy c3, wystarczy selenia star 5w40, która spełnia normę API SM
- selenia star: SAE 5W-40, ACEA A3/B3, API SM, FIAT 9.55535-H2
- selenia star pure energy: SAE 5W-40, API SM/CF, ACEA C3, FIAT 9.55535-S2

Ale na pewno nie zaszkodzi :-)

Witam. Mam problem z doborem oleju silnikowego... Alfa 156 1.9JTD 140 konna. Samochod sprowadzony z niemiec, nie ma zadnej plakietki jaki olej byl lany wczesniej... Poradzcie mi co moge zalac zeby nic nie namieszac w silniku...

po prostu się nie opłaca, diesel to silnik niskoobrotowy i nie trzeba mu nic specjalnego
W sumie jednak jest delikatniejszy od benzyny i potrzebuje lepszego smarowania od rozruchu. Nic specjalnego moze i nie potrzebowaly stare wolnossace jednostki

po prostu się nie opłaca, diesel to silnik niskoobrotowy i nie trzeba mu nic specjalnego

"Wg SAE ok. 80% zużycia silnika to właśnie tzw. zimny rozruch, uruchomienie zimne silnika oraz pierwsze kilkanaście km jazdy na wychłodzonym silniku.
Silnik zużywa się najwięcej właśnie podczas zimnego rozruchu, a nie pracy w warunkach optymalnych."

a co z tymi plukankami przed wymiana , zdaje to egzamin , oplaca sie to robic czy raczej tego nie polecacie , a jesli to jaki producent ?

W sumie jednak jest delikatniejszy od benzyny i potrzebuje lepszego smarowania od rozruchu. Nic specjalnego moze i nie potrzebowaly stare wolnossace jednostki

a możesz myśleć, że jest delikatniejszy i lać mu ten drogi olej bez celu. myślałem że diesla kupuje się by oszczędzać na eksploatacji.

"Wg SAE ok. 80% zużycia silnika to właśnie tzw. zimny rozruch, uruchomienie zimne silnika oraz pierwsze kilkanaście km jazdy na wychłodzonym silniku.
Silnik zużywa się najwięcej właśnie podczas zimnego rozruchu, a nie pracy w warunkach optymalnych."

na zimny rozruch pomaga super wymyślny drogi syntetyczny olej? należy patrzeć nie na cennik i "markę", a na klasę lepkości, wybrać raczej taki o dużej płynności, lekkobieżny w niskich temperaturach, ale będzie z kolei do kitu jak się motor nagrzeje. każdy musi wybrać swój kompromis.

a co z tymi plukankami przed wymiana , zdaje to egzamin , oplaca sie to robic czy raczej tego nie polecacie , a jesli to jaki producent ?

jak dbasz o silnik wymieniasz olej zgodnie z zaleceniami, lejesz olej wysokiej jakosci to plukanki sa zbedne takie moje zdanie

jak dbasz o silnik wymieniasz olej zgodnie z zaleceniami, lejesz olej wysokiej jakosci to plukanki sa zbedne takie moje zdanie

Miałem podobne dopóki sam nie sprawdziłem. Powiem tak: Leję Millersa XFD, nie używając płukanki olej po około 3tys km robi się czarny. Jeśli płukanka została zalana, to olej dopiero po około 7-8tys km zaczyna robić się "czarnawy" praktycznie dopiero przy 9-10tys jest zupełnie czarny.
Czyste fakty.

a możesz myśleć, że jest delikatniejszy i lać mu ten drogi olej bez celu. myślałem że diesla kupuje się by oszczędzać na eksploatacji.

Dobry dowcip napisałeś kolego.
Zmień trochę myślenie i podejście do diesli.
W nowoczesnych dieslach oszczędność na eksploatacji zaczyna i kończy się tylko przy dystrybutorze.

Miałem podobne dopóki sam nie sprawdziłem. Powiem tak: Leję Millersa XFD, nie używając płukanki olej po około 3tys km robi się czarny. Jeśli płukanka została zalana, to olej dopiero po około 7-8tys km zaczyna robić się "czarnawy" praktycznie dopiero przy 9-10tys jest zupełnie czarny.
Czyste fakty.
Ja tak nie mialem w zadnym z samochodow, czysty olej przez bardzo dlugi czas ale ty masz diesla i tam chyba szybko olej robi sie czarny,jesli ci to pomaga to ok

Niewiem jak tu ale w Tojocie czarny olej mam juz po 1 odpaleniu (by zgasła kontrolka ciśnienia oleju). Czarny jak smoła czy tam Natankowe piekło.

Słuchajcie, mechanior przelał mi olej przy wymianie. Minęło trochę czasu, koło 1,5k km żebym mógł zobaczyć (wcześniej olej był bezbarwny prawie, na bagnecie nie było widać) i jest lekko ponad max, ok. pół centymetra. Może to zaszkodzić silnikowi, odsączać? 1.9 JTD CF2

Ja tak nie mialem w zadnym z samochodow, czysty olej przez bardzo dlugi czas ale ty masz diesla i tam chyba szybko olej robi sie czarny,jesli ci to pomaga to ok

Stwierdzam tylko fakty kolego. Musi coś czyścić, skoro jest taka różnica. Mnie 20zł nie zbawi, a skoro nie szkodzi, to dlaczego nie wyczyścić motorka od środka?

W innych samochodach też tak miałem że po kilkuset kilometrach olej już robił się czarny. I to samochodach na benzynę. Niestety nie próbowałem w nich płukanki

Stwierdzam tylko fakty kolego. Musi coś czyścić, skoro jest taka różnica. Mnie 20zł nie zbawi, a skoro nie szkodzi, to dlaczego nie wyczyścić motorka od środka?

W innych samochodach też tak miałem że po kilkuset kilometrach olej już robił się czarny. I to samochodach na benzynę. Niestety nie próbowałem w nich płukanki

Tzn ze byl syf w silniku, jesli robil sie olej czarny zaraz po zalaniu w silniku benzynowym

Amortyzatory
Powrót