Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Ok przejechane 1200km na oleju fuchs 10w60 ,przed wymianą płukanka millers oils ,zalewane było trochę ponad 3/4,po tym dystansie na miarce połowa. Poprzednio zalewałem motul 10w40 po 1000km musiałem dolać około 1 litra oleju. Wzrost spalania około 0.5 litra.Jak dla mnie na + co jeszcze zauważyłem mniejsza okopcona końcówka wydechu.

a gdzie tam skrzynie:) w jtd jest wytrzymała, spróbuj może najpierw wszystko wyczyscic i przesmarowac (linki, wodziki, wybieraki i co tam jeszcze jest).

Jestem w pewnych kwestiach laikiem, więc spytałem. później dopiero zobaczyłem jak wygląda ten mechanizm:) w przyszłym tygodniu będę miał trochę czasu więc spróbuję się za to zabrać.

Jestem w pewnych kwestiach laikiem, więc spytałem. później dopiero zobaczyłem jak wygląda ten mechanizm:) w przyszłym tygodniu będę miał trochę czasu więc spróbuję się za to zabrać.

1. Wyjmij akumulator i jego podstawę.
2. Odepnij linkę od tyłu wybieraka, jak ktoś porusza dźwignią na boki, wtedy zobaczysz która to jest.
3. odkręć nakrętkę na klucz 17 od przodu i wyjmij tuleję. Potem dokładnie wyczyść papierem ściernym ten wodzik i tulejki w środku podstawy. Całość ma chodzić luźno.
4, Nasmaruj smarem, najlepiej ceramicznym na grubo.
5. poskładaj z powrotem w przeciwnym kierunku do rozkładania.

We wszystkich JTD tak jest.

Koniec OT. ;)

Jaki olej polecacie do 147 TS ? Przebieg malutki - 28k km. Podobno dedykowany olej to 10W40. Wcześniej (ostatnio) ktoś lał castrol sport edge 5w40 ale nie wiem czy od początku.
Facet z autosklep24 polecał mi GULF'a 10w40.

Ostatnia edycja:
Jaki olej polecacie do 147 TS ? Przebieg malutki - 28k km. Podobno dedykowany olej to 10W40. Wcześniej (ostatnio) ktoś lał castrol sport edge 5w40 ale nie wiem czy od początku.
Facet z autosklep24 polecał mi GULF'a 10w40.

Możesz śmiało zalać 5w40 lub 5w50

W porządku ale lepiej półsyntetyk czy jednak syntetyk - tak jak piszesz ? Lepiej oryginalna Selenia, Castrol czy może Gulf ? Chciałbym wlać najlepiej : )

W porządku ale lepiej półsyntetyk czy jednak syntetyk - tak jak piszesz ? Lepiej oryginalna Selenia, Castrol czy może Gulf ? Chciałbym wlać najlepiej : )
Castrol edge sport 5w40 to pełen syntetyk na bazach pao, także zalewaj 100% syntetyk. Ile masz przejechane już km na tym oleju?

Castrol edge sport 5w40 to pełen syntetyk na bazach pao, także zalewaj 100% syntetyk. Ile masz przejechane już km na tym oleju?

Na kartce jest napisane, że przy przebiegu ok 17k km - 06.2010... Czyli ok 10k km by na nim przejechał. Chociaż ostatni właściciel sądzi, że wymieniał rok później (czerwiec-lipiec 2011)- tylko nie pamięta na jaki i nie jest to udokumentowane ;|

Ja przy ostatniej wymianie zalałem Millersa i znajomy mechanik się śmiał co to za wynalazek znowu do niego przywiozłem:) Także polecam.

ooo, nie badz taki do przodu .

Mam Dpf a zalany byl Mobil przez poprzedniego wlasciciela .

Ja przy ostatniej wymianie zalałem Millersa i znajomy mechanik się śmiał co to za wynalazek znowu do niego przywiozłem:)

Ja się już kilka razy spotkałem z taką reakcją, wyśmiewaniem- bo "po co takie dziwoty lać, jak można porządnego mobila, albo elfa":) i nigdy nie przetłumaczysz. A jak usłyszą o płukance, albo o przejściu na olej lepszej jakości? szkoda gadać.

Przeczytałem w tym wątku wiele negatywnych opinii o selenii. Ja zalałem selenie star pure energy 5w40. Według producenta przewyższa normę ACEA C3. Więc jak to jest? Jest taka zła czy wręcz odwrotnie?

Amortyzatory
Powrót