Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Ja dodam tylko, że powyżej 100 000 km warto zalać już olej mineralny, ponieważ niezdrowe jest zalewanie innych przy tak dużym przebiegu. ;)

Ja dodam tylko, że powyżej 100 000 km warto zalać już olej mineralny, ponieważ niezdrowe jest zalewanie innych przy tak dużym przebiegu. ;)

to ja przepraszam ,ze zapytam ale jaki mineralny bedzie dobry ,mam przejechane 149 tys. i czas na wymiane

LOTOS Alanda .:)[/QUOTE]
no co chcesz od lotosa ,jezdzilem na takim , w czasach kiedy wiekszosc z was nie myslała o autach mialem skode z 56 roku ,

Ja nie opieram się na własnej wiedzy, tylko na wiedzy mechanika który zajmuje się alfami/lanciami/fiatami od wielu lat, a wszelakie silniki ze stajni Alfy zna lepiej niż ja własną kieszeń i rozkładał/składał itp. je więcej razy niż kolesie w ASO którzy na ten temat wiedzą tyle co kot napłakał.. I nie poruszam tu tematu marki oleju, ale to że olej 10W do TS'ów jest jak najbardziej odpowiedni i piszą o tym na forach zagranicznych(włoskich i niemieckich - innych nie przeglądałem), konstruktorzy którzy projektowali ten silnik tak twierdzą, ale Wy nagle wiecie od nich wszystkich lepiej że olej o parametrach 10W do TS'a jest zły...

Ja jak u Nagórskiego -tez znawcy tematyki Fiat/Alfa/Lancia byłem robić "pakiet startowy" moją 166 po sprowadzeniu to m.in. wymieniali mi pompe oleju i na moje pytanie dotyczące oleju powiedzieli , że "zalali to co producent przewidział" czyli 10W40, jakiej firmy to nie napisze żeby nie podsycać znawców tematu pokroju kolegi majster (który m.in. twierdzi, że JTDm to to samo co JTD, oraz sieje opowieści-nie-do-końca-pewnej-treści nt silnika TS, których się naczytał na forum i w internecie..)itp..
Mój ojczulek uzytkuje od nowości ducato z 2009 i fabrycznie zalane to autko było olejem 5W40, po przejechaniu 100 000 km w ASO zalali mu 10W40 i powiedzieli żeby i trzymał się tego ... Dlaczego nie pytał, ja również Pana Nagórskiego nie pytałem dlaczego tak zrobił, a nie zalał mi "najnowszego" zaprojektowanego w roku bieżącym oleju...
Ducato, 156, 166 na dzień dzisiejszy maja się dobrze...

pytanie, który olej lepszy : MOTUL SYNERGIE 6100 10W40 czy LIQUI MOLY MoS2 LEICHTLAUF 10W40 , chodzi o mój silnik 2,5 v6 , oba moge mieć w bdb cenie, stad moje zapytanie [h=1][/h]

ducato z 2009 i fabrycznie zalane to autko było olejem 5W40, po przejechaniu 100 000 km w ASO zalali mu 10W40 i powiedzieli żeby i trzymał się tego ... Dlaczego nie pytał, ja również Pana Nagórskiego nie pytałem dlaczego tak zrobił, a nie zalał mi "najnowszego" zaprojektowanego w ...

Przepraszam, ale nie wytrzymałem.

Głupota ludzka nie zna granic. Napisz mi jaki kolwiek powód tak idiotycznego kroku. Jeśli zalecany jest do silnika jakiś tam olej, to dlaczego zmieniono go na gorszy bez powodu ??? Debilizm wtórny normalnie.

Mam Alfę 156 2.4 jtd 10v z 2001r, do 170 kkm jeździł na oleju 10w40, od tamtej pory (przebieg przy zakupie) zalewam go olejem 5w40. Jest tylko lepiej, aktualnie 216 000 km.

Przestań już chłopie kompromitować siebie i tych, którzy naprawiają/serwisują Tobie te samochody.

---------- Post added at 05:27 ---------- Previous post was at 05:24 ----------

pytanie, który olej lepszy : MOTUL SYNERGIE 6100 10W40 czy LIQUI MOLY MoS2 LEICHTLAUF 10W40 , chodzi o mój silnik 2,5 v6 , oba moge mieć w bdb cenie, stad moje zapytanie [h=1][/h]

Porównywalne.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, ale nie wytrzymałem.

Głupota ludzka nie zna granic. Napisz mi jaki kolwiek powód tak idiotycznego kroku. Jeśli zalecany jest do silnika jakiś tam olej, to dlaczego zmieniono go na gorszy bez powodu ??? Debilizm wtórny normalnie.

Mam Alfę 156 2.4 jtd 10v z 2001r, do 170 kkm jeździł na oleju 10w40, od tamtej pory (przebieg przy zakupie) zalewam go olejem 5w40. Jest tylko lepiej, aktualnie 216 000 km.

Przestań już chłopie kompromitować siebie i tych, którzy naprawiają/serwisują Tobie te samochody.

---------- Post added at 05:27 ---------- Previous post was at 05:24 ----------

Porównywalne.
Widzę że tylko to co Ty polecasz(sprzeajesz), ewentualnie Ty napiszesz jest prawdą tylko prawdą i szczerą prawdą. Widocznie ukłuło Cie to moje pisanie nt. olejów od leszka milera i kuchni do której importer tego oleju zafundował Ci płytki ceramiczne i okap w podziękowaniu za dobre wyniki sprzedaży.
Podejrzewam , że gdybym napisał że w serwisie fiata w ducato ojca wlali zamiast selenii 5W40 Leszka MILLERSA 10W40 to bys pisał że dobrze zrobili:D:D i że polecasz i przypadkiem masz pare literków na zbyciu...
Do Piotrka Nagórskiego to Ci troszkę brakuje...

Ostatnia edycja:
Najpierw piszesz:
Mnie to tylko dziwią porady wasze żeby lać olej inny niz producent przewidział. W instrukcji JAK BYK jest napisane że w TS 155KM zaleca się oleje 10W40 a nie żadne 5W40.

hellrazor a po co chcesz zmieniać 10W na 5W skoro silnik pracuje na 10W ladnie? Nudzi Ci się czy wyczytałeś na forum jak jakiś wujek dobra rada pisze ze 5W jest super a 10W to szit? Ja zarówno w TS którego mam juz 5 lat zalewam to co producent W INSTRUKCJI poleca=10W40 i do JTD również leje 10W i silniki pracują dobrze... To tylko moja rada , ale znając życie zaraz ktoś mi tu pojedzie...

pozniej znowu:

Ja wychodzę z założenia, że skoro jakiś inżynier po szkole(niekoniecznie zawodówce jak Ty kolego) i z doświadczeniem, ewentualnie kilkunastu inżynierów projektuje silnik do samochodu i skoro Ci ludzie wlewają do tego silnika olej 10W40 i potem to jeszcze drukuja w instrukcjach obsługi to odpowiedz już masz. Ciekawe czy posiadając auto na gwarancji i zalewając do niego olej o lepkości innej niz producent zaleca w momencie awarii żegnasz się z gwarancją?...

A na koncu:

Mój ojczulek uzytkuje od nowości ducato z 2009 i fabrycznie zalane to autko było olejem 5W40, po przejechaniu 100 000 km w ASO zalali mu 10W40 i powiedzieli żeby i trzymał się tego ... Dlaczego nie pytał, ja również Pana Nagórskiego nie pytałem dlaczego tak zrobił, a nie zalał mi "najnowszego" zaprojektowanego w roku bieżącym oleju...
Ducato, 156, 166 na dzień dzisiejszy maja się dobrze...

Zastanow sie najpierw dwa razy co napiszesz bo juz sluchac sie tego nie da.A co do nagorskiego to jedyne co Pawlowi do niego brakuje to tylko kolekcji aut bo jesli chodzi o naprawe samochodow to smiem twierdzic ze przewyzsza go z calym szacunkiem dla nagorskiego.

Millers ma tylko jedną fabrykę - wątpię, że interesuje ich sponsorowanie wyposażenia warsztatów (bo i pewnie skąd kasa?) by ktoś sprzedawał ich olej. Takie zabiegi robią firmy, które innych argumentów nie mają ;)

"zalali to co producent przewidział" czyli 10W40, jakiej firmy to nie napisze żeby nie podsycać znawców tematu pokroju kolegi majster (który m.in. twierdzi, że JTDm to to samo co JTD, oraz sieje opowieści-nie-do-końca-pewnej-treści nt silnika TS, których się naczytał na forum i w internecie..)itp..

Po pierwsze gościu auta robie sobie sam, nie u jakiś speców...
Po drugie ts miałem i wiem co to znaczy:)
Po trzecie zerknij sobie do instrukcji obsługi silnika jtd - tak specjalnie dla ciebie pisze JTD, nie mjtd ani JTDm... Co tam pisze? Jaki olej zalewac? Najlepiej zapytaj tych twoich speców znawców olei. Polecam.
Podpowiem Ci bo pewnie byś nie znalazł. Dla silnika 1.9jtd oleje 10w40 lub 5w40 w strefach klimatycznych takich jak nasze. Poza tym każda instrukcja obsługi ma wykaz (jak dla głąbów) w jakiej temp. jaki olej wykazuje płynnośc.
Ciężko z tobą pisac gdyż wszystko to jak "łbem" w ściane. Nasłuchałeś sie dziwnych opowiesci znawców fiatów i próbujesz nam to wpajac na siłe? Technika smarna poszła do przodu, ale twoja wiedza zatrzymała sie na czasach PRLu, ale nie panikuj gdyż mam dziadka który tez tak uważa:) wiec nie jesteś sam.

Pozdro i kolego wyluzuj.

P.S. Nie, nie jestem po zawodówce jak napisałes w poprzednich postach, a jak nie zatrybiłeś o co chodziło to już twoja sprawa.

P.S.2. Tak nadal bede lał do jtd 5w40:) co na to twoi mechanicy lub twoja wiedza?

---------- Post added at 19:31 ---------- Previous post was at 19:29 ----------

Zmiana oleju z 10W40 na 5W40 Warto poczytać co inni na ten temat sądzą. Pablo dwa lata temu tez inaczej pisał...

Zwłaszcza ostatni post. Jest puentą na całe te wywody.

---------- Post added at 19:35 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

Dobre, dobre:) Ma dobrych speców, albo dostaje jakieś smycze, czy itp. za lanie tego oleju marki x, ale kolego o tym nie wspomina, bo i po co:)

http://www.forum.alfaholicy.org/156/34241-zmiana_oleju_z_10w40_na_5w40-5.html Warto poczytać co inni na ten temat sądzą. Pablo dwa lata temu tez inaczej pisał...

@mourning reply_to: "Zastanow sie najpierw dwa razy co napiszesz bo juz sluchac sie tego nie da"
Jak się nie da to wyłącz głośniki i nie słuchaj:)

Wskaz mi w ktorym miejscu w tym temacie Pablo napisal inaczej?Wiem co mi zaraz zacytujesz ale przeczytaj ze zrozumieniem co jest napisane.

Chodzi mi ostatnio po głowie wcześniejsza wymiana oleju, bo odnoszę wrażenie, że ten którym mi ostatnio zalano silnik nie do końca jest chyba OK. Kilka sezonów jeździłem na MOBIL 10W-40, jednak po ostatniej wymianie odnoszę wrażenie, że to już nie to samo co kiedyś. Zastanawiam się nad VALVOLINE MAXLIVE 10W-40 lub czymś podobnym, czymś co nie jest rozlewane w tym złodziejskim kraju. Kumpel natomiast polecił mi Shell Helix HX7 10W-40 - co o nim myślicie? Jakieś negatywne doświadczenia?

http://www.shell.pl/home/content/po...shell_helix_tpkg/product_range_new/helix_hx7/

Witajcie

Czy możecie mi doradzić jaki olej wlać do swojej alfinki ?
Jest to AR 147 2002 1.6 TS 120 KM.
Niestety nie wiem co było tam wlewane i co jest teraz.
Czy wlać pełny, czy pół syntetyk, oraz jak wylać całkiem ten który teraz jest ?

Amortyzatory
Powrót