Pablo.
Aktywny
Ja dodam tylko, że powyżej 100 000 km warto zalać już olej mineralny, ponieważ niezdrowe jest zalewanie innych przy tak dużym przebiegu. 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja dodam tylko, że powyżej 100 000 km warto zalać już olej mineralny, ponieważ niezdrowe jest zalewanie innych przy tak dużym przebiegu.![]()
Przy tym przebiegu żaden minerał, syntetyk lub ewentualnie półsyntetyk.![]()
to ja przepraszam ,ze zapytam ale jaki mineralny bedzie dobry ,mam przejechane 149 tys. i czas na wymiane
Przy tym przebiegu żaden minerał, syntetyk lub ewentualnie półsyntetyk.![]()
myślę że selektol specjal będzie odpowiedni
ducato z 2009 i fabrycznie zalane to autko było olejem 5W40, po przejechaniu 100 000 km w ASO zalali mu 10W40 i powiedzieli żeby i trzymał się tego ... Dlaczego nie pytał, ja również Pana Nagórskiego nie pytałem dlaczego tak zrobił, a nie zalał mi "najnowszego" zaprojektowanego w ...
pytanie, który olej lepszy : MOTUL SYNERGIE 6100 10W40 czy LIQUI MOLY MoS2 LEICHTLAUF 10W40 , chodzi o mój silnik 2,5 v6 , oba moge mieć w bdb cenie, stad moje zapytanie [h=1][/h]
Widzę że tylko to co Ty polecasz(sprzeajesz), ewentualnie Ty napiszesz jest prawdą tylko prawdą i szczerą prawdą. Widocznie ukłuło Cie to moje pisanie nt. olejów od leszka milera i kuchni do której importer tego oleju zafundował Ci płytki ceramiczne i okap w podziękowaniu za dobre wyniki sprzedaży.Przepraszam, ale nie wytrzymałem.
Głupota ludzka nie zna granic. Napisz mi jaki kolwiek powód tak idiotycznego kroku. Jeśli zalecany jest do silnika jakiś tam olej, to dlaczego zmieniono go na gorszy bez powodu ??? Debilizm wtórny normalnie.
Mam Alfę 156 2.4 jtd 10v z 2001r, do 170 kkm jeździł na oleju 10w40, od tamtej pory (przebieg przy zakupie) zalewam go olejem 5w40. Jest tylko lepiej, aktualnie 216 000 km.
Przestań już chłopie kompromitować siebie i tych, którzy naprawiają/serwisują Tobie te samochody.
---------- Post added at 05:27 ---------- Previous post was at 05:24 ----------
Porównywalne.
Mnie to tylko dziwią porady wasze żeby lać olej inny niz producent przewidział. W instrukcji JAK BYK jest napisane że w TS 155KM zaleca się oleje 10W40 a nie żadne 5W40.
hellrazor a po co chcesz zmieniać 10W na 5W skoro silnik pracuje na 10W ladnie? Nudzi Ci się czy wyczytałeś na forum jak jakiś wujek dobra rada pisze ze 5W jest super a 10W to szit? Ja zarówno w TS którego mam juz 5 lat zalewam to co producent W INSTRUKCJI poleca=10W40 i do JTD również leje 10W i silniki pracują dobrze... To tylko moja rada , ale znając życie zaraz ktoś mi tu pojedzie...
Ja wychodzę z założenia, że skoro jakiś inżynier po szkole(niekoniecznie zawodówce jak Ty kolego) i z doświadczeniem, ewentualnie kilkunastu inżynierów projektuje silnik do samochodu i skoro Ci ludzie wlewają do tego silnika olej 10W40 i potem to jeszcze drukuja w instrukcjach obsługi to odpowiedz już masz. Ciekawe czy posiadając auto na gwarancji i zalewając do niego olej o lepkości innej niz producent zaleca w momencie awarii żegnasz się z gwarancją?...
Mój ojczulek uzytkuje od nowości ducato z 2009 i fabrycznie zalane to autko było olejem 5W40, po przejechaniu 100 000 km w ASO zalali mu 10W40 i powiedzieli żeby i trzymał się tego ... Dlaczego nie pytał, ja również Pana Nagórskiego nie pytałem dlaczego tak zrobił, a nie zalał mi "najnowszego" zaprojektowanego w roku bieżącym oleju...
Ducato, 156, 166 na dzień dzisiejszy maja się dobrze...
"zalali to co producent przewidział" czyli 10W40, jakiej firmy to nie napisze żeby nie podsycać znawców tematu pokroju kolegi majster (który m.in. twierdzi, że JTDm to to samo co JTD, oraz sieje opowieści-nie-do-końca-pewnej-treści nt silnika TS, których się naczytał na forum i w internecie..)itp..
Zmiana oleju z 10W40 na 5W40 Warto poczytać co inni na ten temat sądzą. Pablo dwa lata temu tez inaczej pisał...
Głupota ludzka nie zna granic. Napisz mi jaki kolwiek powód tak idiotycznego kroku. Jeśli zalecany jest do silnika jakiś tam olej, to dlaczego zmieniono go na gorszy bez powodu ??? Debilizm wtórny normalnie.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/34241-zmiana_oleju_z_10w40_na_5w40-5.html Warto poczytać co inni na ten temat sądzą. Pablo dwa lata temu tez inaczej pisał...
@mourning reply_to: "Zastanow sie najpierw dwa razy co napiszesz bo juz sluchac sie tego nie da"
Jak się nie da to wyłącz głośniki i nie słuchaj
Do Piotrka Nagórskiego to Ci troszkę brakuje...