Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Kolega tez ma warsztat i sprzedaje= Chwali total ... Odkąd dostal od Total jakiś sprzęt warsztatowy gratis za spore upychanie tego oleju różnym klientom CHWALI GO PONAD WSZYSTKO i mówi , że ma super parametry... Ja bym milersa czy innego nieznanego govna do alfa nie lal. Millers to malo znana marka w PL i na bank pablo zbija kokosy na promowaniu tego oleju....

Poczytaj najpierw, zanim zaczniesz pi******ić głupoty.
Nie wszyscy mechanicy w PL są tak ogarnięci jak Twój kolega.
Gdyby zależało mi na takiej ofercie, już dawno miał bym Castrola jako wiodący produkt, myślę, że temat wyczerpałem.

Pozdrawiam wszystkich.
Ciemnotę również.

Pablo, a do 2.4 jtd 210 KM 2008, 88 ty km. Coś innego niż Selenia (lepszego) i czemu?

zgadzam się z Tobą w 100%. To napewno dobry olej tak jak pozostale o tych parametrach. Rynek olejowy w pl jest napewno mocno zdominowany przez mobil castrol itp. i aby nowa marka sie przebila musi byc promowana a pablo jako wlasciciel warsztatu jest wiarygodny dla wielu alfiarzy i sprzedaje te glodne kawalki o tym millersie jaki on dobry na tej samej zasadzie co ten moj znajomy mechanik , bo musi miec z tego korzysc... fiat poleca selenie bmw castrol psa total a pablo milersa, zycie... Pozdrawiam kolege pablo i ciemnote rowniez...

Jeden woli parówki z Biedronki, inny z Lidla ... a inny woli parówki zrobione przez znajomego rzeźnika zaraz po uboju ... wszystko to parówki ... tyle, że niektóre mają niekorzystny stosunek mięsa do kopyt, skóry i innych dodatków nie-mięsnych ...
To samo jest z olejem - niby składy podobne, ale proporcje inne, do tego jakiś tam czynnik "X" (przy czym każdy producent - zarówno motul, millers czy shell, castrol starają się coś takiego dodawać) i co najważniejsze - kontrola jakości, która inaczej wygląda w małym zakładzie, a inaczej w pierdylionie fabryk na masową skalę ;)
Ja tam zalałem Millersa 5w40 i nie czuję się nakarmiony głodnymi kawałkami ;)

Witam;
Mam taki problem. Chce przepłukać silnik płukanka Millers Engine Flush. Specyfik ten starcza na 6 oleju(podobno) to jesli do moje silnika wchodzi nieco ponad 3 litry to musze wlac połowe tej płukanki?
Pozdrawiam

Z tego co wiem to ta płukanka starcza "nawet do 5 litrów oleju" więc myślę że lepiej wlać całą i tyle. Ewentualnie niech trochę krócej silnik pochodzi z nią - zamiast 20 minut to te 15 minut i po kłopocie. Bez różnicy z jakiej to firmy płukanka, to płukanki zawsze działają tak samo.

Podłącze się pod temat, bo jestem początkującym alfistą. Jaki olej warto wlać w momencie przebiegu około 192 tys. ? Czy w tym wypadku Selenia będzie odpowiednia? Czy raczej polecacie inne sprawdzone firmy, które chyba niestety często są podrabiane?

Oleje z różnych półek cenowych:

Motul 8100 X-Cess 5W-40
Valvoline SynPower 5W-40
Millers XFD 5W-40 (Diesel only)
Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40
FUCHS TITAN SUPERSYN 5W-40

Najlepiej oleje zakupić u oficjalnych dystrybutorów lub od sprzedawców z certyfikatami.

Ostatnia edycja:
No myślę kupić na allegro wszystko (ewentualnie w lokalnym sklepie motoryzacyjnym) i bezpośrednio wszystkie także filtry zawieść do mechanika, żeby nie było później problemów, że tego nie było to Ci wziąłem co innego.

Jeśli znacie kogoś z allegrowiczów a jednocześnie alfaholików to prosił bym o polecenie. Chętnie u niego nabędę wszystkie produkty.

Ostatnia edycja:
No myślę kupić na allegro wszystko
To najprostszy sposób do władowania się w podróbki (zwłaszcza filtry typu MANN)
Jeśli znacie kogoś z allegrowiczów a jednocześnie alfaholików
Pablo. ma sporo i na pewno oryginały ;) Ja kupiłem "zestawik sezonowy" już drugi raz ;) Ma też konto na allegro (pablogarage) ale pewnie jak zaoszczędzi na prowizji dla allegro to Ty zaoszczędzisz kilka PLN ;)

Ostatnia edycja:
Witam. Podepnę się do tematu. Mianowicie czeka mnie wymiana oleju w JTD /seria 115KM, obecnie 140 KM-jeśli ma to jakieś znaczenie/. Silnik na dzień dzisiejszy zalany 10W40 Castrol Edge, przebieg 175000-pewny. Silnik bez wycieków, oleju nie bierze, zadbany i zdrowy. Czy jest możliwość przejścia na 5W40? Wyczytałem gdzieś,że warto by przed taką zmianą przepłukać silnik specjalnym środkiem. W związku z tym pytanie:jaki specyfik polecacie i w jaki olej warto zainwestować? Pozdrawiam.

Nie Castrol Edge 10W-40 tylko Castrol Magnatec 10W-40. Co do samego 5W-40, jeżeli silnik jest w dobrym stanie, a oleju nie ubywa to nie widzę przeciwwskazań do przejścia na 5W-40. Na poprzedniej stronie podałem oleje, Ty również możesz je zastosować w swoim silniku. Co do samej płukanki, nie ma przymusu jej stosować, ale na pewno nie zaszkodzi przepłukać pozostałości po tym Castrolu. Możesz zastosować np. Motul Engine Clean, Millers Engine Flush, Liqui Moly Engine Flush (najlepiej Pro-Line), oczywiście w grę wchodzą tylko markowe płukanki.

Mnie to tylko dziwią porady wasze żeby lać olej inny niz producent przewidział. W instrukcji JAK BYK jest napisane że w TS 155KM zaleca się oleje 10W40 a nie żadne 5W40.

hellrazor a po co chcesz zmieniać 10W na 5W skoro silnik pracuje na 10W ladnie? Nudzi Ci się czy wyczytałeś na forum jak jakiś wujek dobra rada pisze ze 5W jest super a 10W to szit? Ja zarówno w TS którego mam juz 5 lat zalewam to co producent W INSTRUKCJI poleca=10W40 i do JTD również leje 10W i silniki pracują dobrze... To tylko moja rada , ale znając życie zaraz ktoś mi tu pojedzie...

Ostatnia edycja:
Mnie to tylko dziwią porady wasze żeby lać olej inny niz producent przewidział. W instrukcji JAK BYK jest napisane że w TS 155KM zaleca się oleje 10W40 a nie żadne 5W40.

Pytanie pierwsze zasadnicze - liedy silnik TS był projektowany? pewnie ze 20 lat wstecz, to kto w tedy myślał o jakiś lepszych olejach?
Drugie pytanko - na jakim oleju panewki szybko lecą? Czyżby 10w40?;)
Każdy ma swoje zdanie w temacie, ale niektórzy zatrzymali sie na etapie prl-u, kiedy to lało sie co popadło byle było by o konsystencji oleju:)
Jak można zalac coś lepszego, to dlaczego nie można tego uczynic? Pytanie bez odpowiedzi.

---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:10 ----------

hellrazor a po co chcesz zmieniać 10W na 5W skoro silnik pracuje na 10W ladnie? Nudzi Ci się czy wyczytałeś na forum jak jakiś wujek dobra rada pisze ze 5W jest super a 10W to szit? Ja zarówno w TS którego mam juz 5 lat zalewam to co producent W INSTRUKCJI poleca=10W40 i do JTD również leje 10W i silniki pracują dobrze... To tylko moja rada , ale znając życie zaraz ktoś mi tu pojedzie...

Chyba kolega mało widział. Prosty przykład weź sobie dwie bańki oleju 10w i 5w40, zostaw je na noc w -15st.C później spróbuj wylac jeden i drugi z bańki - zobaczysz co sie dzieje podczas rozruchu w zimie, ale nie tylko w zimie bo np. jak olej jest zimny to który szybciej zostanie rozprowadzony po silniku? To nawet w zawodówce uczą:)

Pytanie pierwsze zasadnicze - liedy silnik TS był projektowany? pewnie ze 20 lat wstecz, to kto w tedy myślał o jakiś lepszych olejach?
Drugie pytanko - na jakim oleju panewki szybko lecą? Czyżby 10w40?;)

Ja wychodzę z założenia, że skoro jakiś inżynier po szkole(niekoniecznie zawodówce jak Ty kolego) i z doświadczeniem, ewentualnie kilkunastu inżynierów projektuje silnik do samochodu i skoro Ci ludzie wlewają do tego silnika olej 10W40 i potem to jeszcze drukuja w instrukcjach obsługi to odpowiedz już masz. Ciekawe czy posiadając auto na gwarancji i zalewając do niego olej o lepkości innej niz producent zaleca w momencie awarii żegnasz się z gwarancją?...
Moje auto ma 13 lat i 240 tys przebiegu i od nowości jeździ na oleju 10W40 i jakoś panewki jeszcze nie poleciały..
Oczywiście kolego majster skoro uważaśz że panewki "lecą" z powodu rodzaju oleju, jego lepkości itp a nie związane jest to z innymi zaniedbaniami użytkowników no to życzę CI dobrej nocki i oczywiście szerokiej drogi i bez awaryjnej jazdy Twoim autkiem i żeby już nie rozkręcać off topa już nic więcej nie napisze...

Nie jestem pewien, ale do JTDm już 5W40 znajduje się w instrukcji. Czemu? Bo w roku, gdy te silniki wprowadzali ów olej był już powszechniejszy i łatwiej dostępny. W latach 00'/01' nie mogli pisać, że zalecają olej 2x droższy i ciężko dostępny...
Oczywiście IMO każdy, kto będzie jeździł na dobrym i regularnie wymienianym 10w40 będzie zadowolony.
Nie mniej jednak 5W40 będzie w mniejszym stopniu obciążał elementy silnika (lepsze właściwości smarujące, szybsze rozprowadzenie, mniejsze opory).
To tylko kwestia wyboru.
Nie można jednak stwierdzać na podstawie instrukcji z roku 2000/2001, że olej 5W40 nie jest dla silnika zalecany ... po prostu w tamtych latach sensownym wyborem było 10W40 i już ;)

Ale z tego co ja wiem i nie jeden już mechanik mi powiedział, TS'y nie lubią 5W i wręcz muszą mieć 10W. No ale ja się nie znam...

Btw - sądzę że gdyby miałby być 5W to tak pisało by w instrukcji i nie jest tu wytłumaczeniem to że wtedy był droższy gdy pisana była instrukcja - Alfa to nie samochód tani, dla każdego, to samochód klasy premium... Więc ktoś kto pisał instrukcję na 100% tym by się nie kierował.

Nie jestem pewien, ale do JTDm już 5W40 znajduje się w instrukcji. Czemu? Bo w roku, gdy te silniki wprowadzali ów olej był już powszechniejszy i łatwiej dostępny. W latach 00'/01' nie mogli pisać, że zalecają olej 2x droższy i ciężko dostępny...
Oczywiście IMO każdy, kto będzie jeździł na dobrym i regularnie wymienianym 10w40 będzie zadowolony.
Nie mniej jednak 5W40 będzie w mniejszym stopniu obciążał elementy silnika (lepsze właściwości smarujące, szybsze rozprowadzenie, mniejsze opory).
To tylko kwestia wyboru.
Nie można jednak stwierdzać na podstawie instrukcji z roku 2000/2001, że olej 5W40 nie jest dla silnika zalecany ... po prostu w tamtych latach sensownym wyborem było 10W40 i już ;)

No ale weź to wytłumacz koledze wyżej, bo widac "jest po szkole" i wieży, że jego ts ma jeszcze oryginalne panewki:) dobre. Nie chce mi sie wiecej pisac, bo jak ktoś zalał sobie łeb podpowiedziami kolegów "po fachu" tzw. zalewaczy Castrola to co zrobisz? Mnie to wali, kto na czym śmiga, ale wystarczy zerknąc w karte charakterystyki olei by miec jakieś rozeznanie w tematyce, a nie powielac stareotypy zasłyszane gdzies tam u znajomego na imprezie lub ciągle upierając sie, że 10w40 to najlepszy olej.

Raczej licze na mądrzejsze podpowiedzi ludzi którzy "naprawde", już tych silników troche poskładali niż teoretyków.

P.S. Również zmieniłem oleum z 10w40 na 5w40 i jakoś silnik nie wyskoczył z budy:)

---------- Post added at 19:58 ---------- Previous post was at 19:54 ----------

Btw - sądzę że gdyby miałby być 5W to tak pisało by w instrukcji i nie jest tu wytłumaczeniem to że wtedy był droższy gdy pisana była instrukcja - Alfa to nie samochód tani, dla każdego, to samochód klasy premium... Więc ktoś kto pisał instrukcję na 100% tym by się nie kierował.

Ciekawe dlaczego instrukcja obsługi wraz z wykazem stosowanych olei i płynów z wiekiem produkcyjnym danych silników sie zmienia? Tak było z silnikami jtd.
Niestety Ts nie doczekał sie drugiego życia ani zmian konstrukcyjnych pod koniec produkcji, a to własnie w latach 97-02 producent zalecał 10w40 zarówno do ts jak i do jtd.

Amortyzatory
Powrót