Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Witam szanowne grono w tym temacie :D
Mam zapytanie :
Zbliża mi się 10 tys. km od wymiany oleju ostatniej, pacjent to Alfa Romeo 156, 2.0 TS , rocznik 1999, przebieg 118 tys. km
Poprzednio zalałem olej Castrol Edge 10W60 , ponieważ taki polecił mi dobry mechanik. Czy źle zrobiłem - nie wiem, dowiedziałem się później że ten olej to kupa, chociaż nie zżarła mi go Alfa praktycznie w ogóle - przez całe 10 tys. km dolałem może 300 ml i podkreślam że ani razu nie zeszło na minimum, tylko starałem się utrzymać stan w okolicach 3/4 na bagnecie.

Teraz chce zmienić olej, na jakiś lepszy skoro Castrol jest zły, ale chciałbym na syntetyka tak jak Castrol był. Polecano mi Valvoline VR1 10W60, ale jest to pół syntetyk, więc nie widzi mi się to. A z drugiej strony, napewno nie zmienię oleju na olej typu Millers, czy Motul, bo olej zmieniam 3-4 razy w roku i nie widzi mi się za każdym razem płacić 2 razy tyle za olej. Rozważałem jeszcze ewentualnie Shella 10W60 bo on też jest full syntetyk, a nie jest mega droższy.

Z góry dzięki za wszelaką pomoc :)

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Dla upewnienia, bo nie chce mi się wałkować znowu 100 stron wstecz :)

Kupiłem Mobil 10w40 ale raczej przez niego nagle wszędzie "wysrywa mi olej" od czas jak zmienili na coś tam 2000 x1....

Chce kupić Valvoline albo Millers'a, zalanie mojego silnika Millersem 5W40 do silnika 2.4 JTD 10v (pierwsza generacja) który ma 250 tyś przebiegu będzie rozsądne? szczególnie, że ciągle latał na 10w40?

Czy lepiej kupić Valvo 10w40 lub millers? - preferowałbym w sumie Valvo z racji dostępności

Ostatnia edycja:
Witam :)
Czy mogę z Motula 8100 x-cess 5W40 syntetyk przejść na Valvoline MaxLife 10W40 półsyntetyk?

Jeśli chodzi o MaxLife do JTD to tylko MaxLife Diesel czy "normalny" MaxLife też będzie OK?

Możesz, tylko dlaczego? :P
Normalny też będzie OK, dieslowski różni się tym, że ma mniej związków szkodliwych z punktu widzenia emisji diesla i DPFów.

Tylko że niestety ten Valvoline 10W60 to jest pół syntetyk, a znowu cena Millersa jest chora, biorąc pod uwagę że olej zmieniam lekko 3 razy w roku, a póki co studiuje dziennie i pracuje tylko w jeden dzień tygodnia, więc nie mogę przewalać tyle kasy na olej - są inne wydatki na Alfę :D To czy są jeszcze jakieś inne wyjścia? I czy ten Castrol jest rzeczywiście aż tak zły? i dlaczego?

Ostatnia edycja:
Hmm.. No przyznam szczerze że myślałem że tak :D Bo skoro producent tak podaje, że jest to full syntetyk to sądzę że tak powinno być, wiem że Castrol nie jest jakimś super producentem, ale chyba to co pisze to powinno być, bo to nie jest mały producent który może pozwolić sobie na wtopę?

Przepraszam, wiem że pewnie było milion razy, ale tu jest 243 strony wątku o olejach. DO 2.4 jTD 210KM, 90 tys przebieg. Selenia? Jaka? Co innego? Dobra, mam Selenia WR 5W 40, w instrukcji jak wół.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, wiem że pewnie było milion razy, ale tu jest 243 strony wątku o olejach. DO 2.4 jTD 210KM, 90 tys przebieg. Selenia? Jaka? Co innego? Dobra, mam Selenia WR 5W 40, w instrukcji jak wół.

Poczytaj sobie jeszcze o normach jakie musi spełniać olej do silników z filtrem DPF, a potem sprawdź, czy ta Selenia spełnia te normy.

Poczytaj sobie jeszcze o normach jakie musi spełniać olej do silników z filtrem DPF, a potem sprawdź, czy ta Selenia spełnia te normy.

Podejrzewam ze spelnia skoro leje ja producent. No chyba, ze zarowno on i ja sie mylimy...

alfaholizm loading...

200,000 przejechane jaki lać olej teraz używam 5w-30 dosyć sporo znika 1000km 1,2 l mieszkam w holandi 4 razy w roku śmigam do polski i wtedy znika mi ten olej , zmienić na inny ? jaki rodzaj.

jaki olej zalac panowie polecicie cos konkretnego , przebieg 106 tys. opis autka widoczny pod avatarem :)

jaki olej zalac panowie polecicie cos konkretnego , przebieg 106 tys. opis autka widoczny pod avatarem :)

Odezwij się do kolegi Pablo, ale zapewne zaproponuje to co było w tym temacie już wiele razy:
Valvoline SynPower 5W-40
Millers XFD 5W-40 (Diesel only)
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40

siemka Pablo jaki olej polecisz do mojej alfy , przebieg 106tys. reszta opisu autka pod avatarem , dzieki .............

Millers Oils XF Longlife C3 5w30, wbrew pozorom najlepiej sie sprawdza w tych silnikach.

Kolega tez ma warsztat i sprzedaje= Chwali total ... Odkąd dostal od Total jakiś sprzęt warsztatowy gratis za spore upychanie tego oleju różnym klientom CHWALI GO PONAD WSZYSTKO i mówi , że ma super parametry... Ja bym milersa czy innego nieznanego govna do alfa nie lal. Millers to malo znana marka w PL i na bank pablo zbija kokosy na promowaniu tego oleju....

Total/Elf robi dobre budżetowe oleje, nie słyszałem narzekań na tego producenta. Co do Millersa jest to producent, którego jakościowo można przyrównać do Motula, Valvoline, Liqui Moly, Fuchsa (oczywiście zależne od danego produktu) itd... , czyli do producentów, którzy absolutnie nie mają się czego wstydzić pod względem jakości. To, że Millers jest stosunkowo mało znany (oczywiście to się zmienia i dobrze), absolutnie nie można go uznać za markę która produkuję nisko jakościowe oleje. Kto kiedyś słyszał o takich producentach jak Motul, Liqui Moly, Fuchs czy też oleje za oceanu np. Amsoil, Red Line? W Polsce większość ludzi zna Castrol, Mobil/Mobil1, Elf, Total, Lotos, Orlen, do nie dawna te marki były najbardziej "eksploatowane" na Polskim rynku, obecnie ta lista się znacznie poszerzyła i bardzo dobrze. Gdzie konkurencja tam i klient zyskuje.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót