[Giulietta] System start & stop

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Miałem podobny problem i po uważnej lekturze instrukcji doszedłem do wniosku ,że powodem może być ładowanie akumulatora prostownikiem.
Instrukcja mówi wyraźnie ,że ładowanie akumulatora prostownikiem musi być poprzedzone odpięciem konektora z klemy ujemnej. Trzeba wcisnąć przycisk zwalniający ten konektor odłączyć go a dopiero podłączyć prostownik. Pomyślałem że skoro ładowałem akumulator bez odpięcia tego konektora mogło dojść do zawieszenia sterownika. Odpiąłem go na moment i podłączyłem ponownie na wszelki wypadek wypiąłem też bezpiecznik 87 w skrzynce pod maską odpowiedzialny za system start stop. Po tym układ start stop zaczął funkcjonować normalnie.

Też chciałem to zrobić, ale za nic nie mogę znaleźć bezpiecznika F87. W instrukcji jest wyszczególniony w tabelce:

Czujnik IBS stanu naładowania akumulatora dla systemu Start&Stop - F87 - rys 153

Oglądam ten rysunek i albo jestem ślepy, albo nigdzie go nie ma.
Zrzut ekranu 2018-05-02 o 12.13.54.png

A co do samego problemu. Auto od samego początku jak je kupiłem z drugiej reki nie wyłącza się na światłach itd. Na ekranie nie pojawia się komunikat o niedostępnym systemie. Ba, przyciskiem na konsolecie mogę system wyłączyć i włączyć - pojawi się wtedy na moment odpowiedni komunikat na ekranie. Jednak sam system po prostu nie działa.
Akumulator profilaktycznie podładowałem, zdjąłem też klemy na czas ładowania, żeby całość zresetować i później po założeniu odczekałem odpowiedni czas i dopiero całość uruchamiałem. Niestety bez rezultatów. MES nie pokazuje, żadnych błędów związanych z tym systemem.

BTW przeglądałem skrzynkę bezpieczników pod kierownicą i widzę, że jednego nie ma w środkowym rzędzie (wg instrukcji F89), za to w lewym rzędzie jest mimo, że w instrukcji go nie ma.
31880803_1830330956989082_193843689523511296_n.jpg Zrzut ekranu 2018-05-02 o 12.14.10.png

Co ciekawe tabela nie podaje takiej pozycji jak F89. Wie ktoś co to jest?

Po co wyciągać bezpiecznik? Nie prościej po prostu odpiac wtyczkę od ibs?

Po co wyciągać bezpiecznik? Nie prościej po prostu odpiac wtyczkę od ibs?
Zdjęcie wtyczki z klemy nic nie daje więc chciałem sprawdzić opcję z bezpiecznikiem, problem w tym, że instrukcja nie podaje gdzie się on znajduje.

Na jedno wychodzi - wtyczką odpinasz zasilanie od sensora. W julce odpiecie go + wyłączenie SS w mes+ osiowanie załatwia temat. Oczywiście mówię o rocznikach 2010-2012 gdzie nie pamięta stanu.

Ostatnia edycja:
Na jedno wychodzi - wtyczką odpinasz zasilanie od sensora. W julce odpiecie go + wyłączenie SS w mes+ osiowanie załatwia temat. Oczywiście mówię o rocznikach 2010-2012 gdzie nie pamięta stanu.

Nie zmienia to jednak faktu, ze jednak chciałbym wiedzieć gdzie ten bezpiecznik się znajduje.

A inna sprawa. Z tego co piszesz wynika, że można wyłączyć w MES działanie Start/Stop na stałe. Zgadza się? Mój rocznik to 2011. Może właśnie to jest powodem niedziałającego S/S u mnie - może poprzedni właściciel zwyczajnie go wyłączył w oprogramowaniu. Bo nie wyświetla się, żaden komunikat o niedostępności systemu, a samochód nadal nie gaśnie.

Nie zmienia to jednak faktu, ze jednak chciałbym wiedzieć gdzie ten bezpiecznik się znajduje.

A inna sprawa. Z tego co piszesz wynika, że można wyłączyć w MES działanie Start/Stop na stałe. Zgadza się? Mój rocznik to 2011. Może właśnie to jest powodem niedziałającego S/S u mnie - może poprzedni właściciel zwyczajnie go wyłączył w oprogramowaniu. Bo nie wyświetla się, żaden komunikat o niedostępności systemu, a samochód nadal nie gaśnie.
A jak właczasz/ wyłączasz na desce to pojawia się coś jakieś komunikaty? Bo jeśli tak to masz włączony system . Może sensor masz walnięty. Zrób diagnostykę alfaobd i będziesz wiedział dlaczego działa lub nie działa i jakie są przyczyny. Liczniki to wszystko zliczają

Jak przełączam na desce przyciskiem to pojawia się komunikat o włączeniu i wyłączeniu systemu. Ale nie daje to żadnego innego efektu. W takim razie sprawdzę to podłączając kompa.

To masz włączony i powinien działać. Przyczyny braku działania znajdziesz w logach alfaobd, a może być ich wiele , choćby nie zapiety pas, za niskie napięcie aku , nie skalibrowany czujnik położenia neutralnego skrzyni i wiele innych....

Ostatnia edycja:
Jak przełączam na desce przyciskiem to pojawia się komunikat o włączeniu i wyłączeniu systemu. Ale nie daje to żadnego innego efektu. W takim razie sprawdzę to podłączając kompa.

Odgrzeję temat:cool:
Czy zmieniło się coś od tego czasu? Bo u mnie jest identyczna sytuacja-czyli brak komunikatu o niedostępności S&S/wyłączeniu S&S,po każdym uruchomieniu silnika kontrolka przy przycisku się nie świeci ,jest możliwość zalączenia/odlączenia S&S a jednak on nie dziala.Nie żeby mnie to jakoś irytowalo[wręcz jestem z tego zadowolony]-ale zastanawiam się czy akumulator nie jest już słaby czy też są inne przyczyny...Auto zarejestrowane w marcu 2013 roku wiec produkcja pewnie jeszcze w 2012 roku.

Ostatnia edycja:
Po wymianie akumulatora S&S dział ok roku poprawnie, potem odpływa. To są akumulatory oryginalne Mopar i tyle - tak musi być. Może ktoś próbował z innymi markami akumulatorów?

Czy ktoś wie/znalazł położenie tego bezpiecznika 87? Bo w instrukcji o nim piszą, a na schemacie brak...

Skrzynka bezpieczników w komorze silnika
Pokaż załącznik 252664

Ale to po lifcie, a przed w tym miejscu F23
19.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

System start & stop

Skrzynka bezpieczników w komorze silnika
Pokaż załącznik 252664

Tyle, że to po lifcie.
Przed liftem w tym miejscu F23

Szukam bezpiecznika dotyczącego S&S

Przed liftem taki bezpiecznik oznaczony w instrukcji jako F87 znajduje się niby w bagażniku i dotyczy dokładnie czujnika naładowania akumulatora dla systemu S&S, tyle, że na schemacie brak takiego, zarówno w bagażniku jak i w komorze silnika.

20.jpg
21.jpg
22.jpg

Coś nie tak z tą instrukcją dla produkcji 2010-2014.....chyba, że ja czegoś nie widzę....

Ostatnia edycja:
Czy bazujesz na informacji z neta czy sam zaglądałeś? Ja mam przedlifta i bezpiecznik 87 mam w komorze silnika, wiec lepiej samemu sprawdzić niż bazowac tylko na wiedzy z internetu. pozdrawiam

System start & stop

Czy bazujesz na informacji z neta czy sam zaglądałeś? Ja mam przedlifta i bezpiecznik 87 mam w komorze silnika, wiec lepiej samemu sprawdzić niż bazowac tylko na wiedzy z internetu. pozdrawiam

Tak jak napisałem, wiedzę zdobyłem z oryginalnej, dołączonej przez producenta instrukcji....nie z neta, a instrukcja wydaje się być, a przynajmniej powinna być źródłem wiarygodnym...

(Zdjęcia załączone fakt z internetu - ale identyczne jak w papierowej instrukcji, którą posiadam)

Czyli, że na pewno, pomimo tych dużych (skrzynka w bagażniku vs. skrzynka w komorze silnika) rozbieżności w instrukcjach do 2010-2014 i po liftowych ten bezpiecznik odpowiada za to samo w obydwu?

Ostatnia edycja:
-ale zastanawiam się czy akumulator nie jest już słaby czy też są inne przyczyny...Auto zarejestrowane w marcu 2013 roku wiec produkcja pewnie jeszcze w 2012 roku.

najprawdopodobniej - mnie w serwisie poinformowali ze jak akumulator jest slaby to s&s przestaje działac. U mnie wymienili akumulator i było już dobrze
Z ciekawostek jak akulumator jest naprawdę slaby to nie dzialaja tez swiatla na powitanie i centralne otwieranie drzwi z pilota

System start & stop

Najprostsze rozwiązania są najlepsze[emoji2]

Szukałem bezpiecznika, bo świeciła mi się żółta kontrolka z wykrzyknikiem i cały czas świeciła mi się dioda przy S&S, pomimo, że komunikat był poprawny przy włączaniu i wyłączaniu systemu (disconected/conected) a tu wystarczyło poruszać tym gniazdem przy akumulatorze i wszytko naprawione kontrolka zgasła, dioda też. A mechanik wysyłał mnie do serwisu bo błędów na komputerze nie wykazywało...[emoji2]

Ps
Ale i tak z tą instrukcją jest coś nie tak w przedlifcie i tym bezpiecznikiem[emoji848]

Ostatnia edycja:
najprawdopodobniej - mnie w serwisie poinformowali ze jak akumulator jest slaby to s&s przestaje działac. U mnie wymienili akumulator i było już dobrze
Z ciekawostek jak akulumator jest naprawdę slaby to nie dzialaja tez swiatla na powitanie i centralne otwieranie drzwi z pilota

To u mnie jeszcze te rzeczy dzialaja:edziahurra:

Amortyzatory
Powrót