[Giulietta] System start & stop

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bosch z 2011 nie da się tego g..a wyłæczyć .
Nie wiem jak MM.

MM da się, może nie w jakiś prosty sposób ale elm +mes i do ogarnięcia i można zapomnieć o ss

Koledzy walczę z S&S już nie mam pomysłu, może ktoś doradzi. Zapala mi się check i niedostepny system S&S i DNA. MES wskazywał błąd P0520 - obwód czujnika lub przełącznika ciśnienia oleju silnikowego wadliwe działanie.Wsadziłem nowy aku, wymieniłem czujnik ciśnienia oleju oraz regulator ciśnienia oleju. Po wykasowaniu błędu check sie nie wyświetlał przez pare dni, dzisiaj podczas rozgrzewania auta i postoju na luzie gdy ruszyłem check znowu się pojawił :/ nie wiem już co może być przyczyną auto jedzie normalnie ma moc itp, miał ktos podobny problem???

Piotriix dziś pisał w innym wątku o zrzucaniu czapy, a ja bym radził w tym przypadku raczej zrzucić portki [emoji6]. Ale póki co jedz lepiej na początek do warsztatu niech Ci zmierza ciśnienie oleju dla pewności. Znam niedawny przypadek że ktoś zignorował błąd ciśnienia oleju, czujnik wymieniony i dalej się raz się świeciło a raz było ok. Tak jeździli ( auto innej marki) i po 2 tys km padły panewki i generalnie silnik poszedł na szmelc bo się rozlecial, a zaczęło się od słabego ciśnienia oleju i można było go uratować, auto oczywiście jeździlo normalnie

Ostatnia edycja:
Najprostsze rozwiązania są najlepsze[emoji2]

Szukałem bezpiecznika, bo świeciła mi się żółta kontrolka z wykrzyknikiem i cały czas świeciła mi się dioda przy S&S, pomimo, że komunikat był poprawny przy włączaniu i wyłączaniu systemu (disconected/conected) a tu wystarczyło poruszać tym gniazdem przy akumulatorze i wszytko naprawione kontrolka zgasła, dioda też. A mechanik wysyłał mnie do serwisu bo błędów na komputerze nie wykazywało...[emoji2]

Ps
Ale i tak z tą instrukcją jest coś nie tak w przedlifcie i tym bezpiecznikiem[emoji848]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam. Jakim gniazdem przy aku poruszałeś ze S&S ozył?

Komputer pokazuje bład czujnika biegu neutralnego, a konkretnie brak napięcia. Czujnik do wymiany.

To trza wleźć pod samochód i od dołu dostać się do drążka zmiany biegów , bo inaczej do tego czujnika nie ma dostępu.

Też mam ten problem, narazie jestem leniwy włazić z powodu czujnika, który nie potrzebuję pod auto. Kasuję błąd przez diag i jest znowu 2-4 tygodnie spokój i tak w kółko :D

czołem,włożyłem nowy akumulator dedykowany,przez 2 dni działał s&s,żadnych błędów,mogę prztyczkiem wyłączyć,tzn .jest kontrolka,wszystko inne działa-bardzo mi to pasuje,ale czy jest ok?

Po wymianie czujnika błąd zniknął. Cena z robocizna - czujnik 347 + 150 wymiana czujnika i tylnych łaczników stabilizatora

A mnie mechanik wymieniał poduszkę od strony aku czyli patrząc od przodu prawą.
Wszystko ładnie, pięknie ale musiał wyciągnąć aku i chyba skrzynkę z bezpiecznikami.
I co zauważyłem, gdy przejadę parę km i zwalniam to potrafi mi się s/s dezaktywować. Wykrzyknik.
Nie sprawdzałem jeszcze błędów, ale czy to może być związane z wyjęciem tego aku lub poluzowaniem czegoś?
Sam akumulator nawet jak jest słaby to raczej nie wyrzuca takiego komunikatu, a raczej po prostu nie wyłącza auta.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

A mnie mechanik wymieniał poduszkę od strony aku czyli patrząc od przodu prawą.
Wszystko ładnie, pięknie ale musiał wyciągnąć aku i chyba skrzynkę z bezpiecznikami.
I co zauważyłem, gdy przejadę parę km i zwalniam to potrafi mi się s/s dezaktywować. Wykrzyknik.
Nie sprawdzałem jeszcze błędów, ale czy to może być związane z wyjęciem tego aku lub poluzowaniem czegoś?
Sam akumulator nawet jak jest słaby to raczej nie wyrzuca takiego komunikatu, a raczej po prostu nie wyłącza auta.

Miałem to samo, problemem okazał się czujnik położenia pedału hamulca (świateł stop). Przy lekkim hamowaniu nie dawał sygnału a sterownik wykrywał już wzrost ciśnienia płynu hamulcowego. Pojawia się "niezgodność" sygnałów i wyłącza się S&S oraz tempomat.
U mnie pomogło wyjęcie czujnika i poruszanie nim w rękach w pełnym zakresie skoku. Od tego czasu przejechałem już z 50 000 km i błąd więcej nie powrócił.

Miałem to samo, problemem okazał się czujnik położenia pedału hamulca (świateł stop). Przy lekkim hamowaniu nie dawał sygnału a sterownik wykrywał już wzrost ciśnienia płynu hamulcowego. Pojawia się "niezgodność" sygnałów i wyłącza się S&S oraz tempomat.
U mnie pomogło wyjęcie czujnika i poruszanie nim w rękach w pełnym zakresie skoku. Od tego czasu przejechałem już z 50 000 km i błąd więcej nie powrócił.
A gdzie jest ten czujnik, bo szczerze powiedziawszy nie wiem..
To może mieć związek z tą wymianą poduszki i ruszeniem czegoś?
Czy zbieg okoliczności..

Ale jednak to chyba raczej nie to.
Odpala zawsze i jeszcze przez jakiś czas z aktywnym s/s. Sprawdziłem nawet w trybie dynamic i podczas mocniejszej jazdy wyłączyło s/s ale nie wyłączyło DNA.
Czy CHYBA coś z połączeniami po grzebaniu przy tej poduszce..

Witam.
Zrobiłem logi Body Computer. Mój powód to akumulator i nie wiem jak czytać te wartości. S&S u mnie działa.

Ponowne kalibrowanie (IBS): NIE
Stany wstrzymania ponownego wlaczenia przez Stop&Start:
Zaden
Stany wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start:
Zaden
Stan wstrzymania wylaczenia przez Stop&Start:
Pas kierowcy nie zapiety
Alternator nie naladowany
Bateria napiecie rozruchu niedostat.
Ostatni powod wstrzymania wylaczenia przez Stop&Start: Pas kierowcy nie zapiety
Liczniki wstrzymania wylaczenia przez Stop&Start:
Klimatyzator (NCL): 2434
Temp. zewn. ponizej progu: 503
Temp. zewn. powyzej progu: 0
Bateria naladowana ponizej progu: 1798
Pas kierowcy nie zapiety: 1364
Alternator nie naladowany: 3
Wylacznik maski silnika: 0
Tyl.szyba ogrzew.: 3616
Wycieraczka szyby na duzej predk. przez 5 sek.: 18
Czujnik baterii (IBS): 0
Drzwi kierow.otwarte: 467
Bateria wydajnosc ponizej progu: 0
Wezel Parkowania Polautomatycznego (SPM): 0
Temperat. baterii zbyt niska: 0
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 477
Stabilizator napiecia uszkodz.: 0
Zadane A/C klimatyz. reczny: 0
Tryb zasilania na niskim zuzyciu: 0
Przekaznik rozruchu S&S NBC uszkodzony: 0
Ostatni powod wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start: Bateria napiecie rozruchu niedostat.
Liczniki wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start:
Klimatyzator (NCL): 12
Temp. zewn. ponizej progu: 0
Temp. zewn. powyzej progu: 0
Bateria naladowana ponizej progu: 0
Wycieraczka szyby na duzej predk. przez 5 sek.: 1
Wezel Parkowania Polautomatycznego (SPM): 0
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 308
Zadane A/C klimatyz. reczny: 0

Załączniki

Ostatnia edycja:
U mnie wyrzuca błędy akumulatora.
Przy okazji prawdopodobnie kabelek nie ma styku na tym połączeniu.
Auto pali.
Czy to jakiś czujnik naładowania akumulatora?
118.jpg

U mnie wyrzuca błędy akumulatora.
Przy okazji prawdopodobnie kabelek nie ma styku na tym połączeniu.
Auto pali.
Czy to jakiś czujnik naładowania akumulatora?
118.jpg

Jest to czujnik naładowania akumulatora i zarazem sterownik s&s , jak był demontowany akumulator na 100 musiał zdjąć klemę z tym czujnikiem. Sprawdź kabelki są dwa , i często pękają , także wtyczkę sprawdź.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Nikt nie rozszyfrował moje logi, wiec skróciłem go, tylko do akumulatora. Te cyferki nic mi nie mówią.
Napiszcie proszę gdzie w AlfaOBD jest pomiar napięcia ładowania..
Testowanie centralki: Body Computer Marelli 10
Bateria naladowana ponizej progu: 1798
Alternator nie naladowany: 3
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 477
Ostatni powod wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start: Bateria napiecie rozruchu niedostat.
Bateria naladowana ponizej progu: 0
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 308

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót