• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

• Autor wątku Autor wątku M@T
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ktoś posiada doświetlanie drogi do i z domu na światłach Einparts Duolight DL39? Jestem ciekawe jak podłączał, czy pod przeciwmgielne, czy dzienne, może jakies zdjęcia?

Siema, możesz sobie zamontować pionowo światła do jazdy dziennej NOXON 10 - tak jak montują w Fiatach Bravo II - wtedy wspomagające zakrętu będą miały oryginalny żarnik itp.

JCcCsoq.jpg
Autor zdjęcia: Cwiara

Panowie w ofercie Duolightów jest napisane:
Trzy rodzaje gniazd podłączenia halogenów - H8, H11, 9005/9006,

Jakie gniazdo mają przeciwmgielne w 159? Gdzieś na forum kiedyś czytałem, że trzeba zastosować przejściówkę i wolę się wcześniej zaopatrzyć.

Ja chciałem dziś zamontować moje Duo zakułem już końcówki OHG-2 a przy wymianie chłodnicy oleju jak zdejmowałem zderzak patrzę a tam tylko 1 odpinana wiązka 4pin LOL I jak to niby mam teraz podłączyć bo przy halogenach nie mam żadnych końcówek 2 pin OHW-2 jak w 159 tylko przewody idą zabudowane prosto w halogen. I tyle się nacieszyłem :<

Panowie w ofercie Duolightów jest napisane:
Trzy rodzaje gniazd podłączenia halogenów - H8, H11, 9005/9006,

Jakie gniazdo mają przeciwmgielne w 159? Gdzieś na forum kiedyś czytałem, że trzeba zastosować przejściówkę i wolę się wcześniej zaopatrzyć.

Trzeba się zaopatrzyć w dwie sztuki https://archiwum.allegro.pl/oferta/superseal-kostka-gniazdo-zlacze-ohw-2-ohg-2-oh-2-i5470000327.html

- - - Updated - - -

Ja chciałem dziś zamontować moje Duo zakułem już końcówki OHG-2 a przy wymianie chłodnicy oleju jak zdejmowałem zderzak patrzę a tam tylko 1 odpinana wiązka 4pin LOL I jak to niby mam teraz podłączyć bo przy halogenach nie mam żadnych końcówek 2 pin OHW-2 jak w 159 tylko przewody idą zabudowane prosto w halogen. I tyle się nacieszyłem :<
Musisz mieć wtyczki przy halogenach. Kwestia tylko dopasowania wtyczek do gniazd. Dawno już to robiłem i nie pamiętam szczegółów, ale jeśli ktoś ma minimalne pojęcie o elektryce to nie powinien mieć problemu :)

Witam,

Zamontowałem dzisiaj DuoLighty i mam problem z podpięciem zasilania "po stacyjce". Przeczytałem gdzieś w wcześniejszych postach, żeby podpiąć się do pomarańczowo-białego przewodu w skrzynce bezpieczników, ale niestety działa to u mnie tak sobie. Problem jest w tym, że po zgaszeniu silnika zapalają się dzienne i świecą się przez ok. 3 minuty. Mógłby ktoś podpowiedzieć do którego przewodu trzeba się podłączyć, żeby gasły od razu?

Zasiliłeś je z dodatkowo obciążając ten obwód czy użyłeś go tylko do wysterowania przekaźnika?

Najlepiej wysterować przekaźnik z tego obwodu

272462d1599319739-swiatla__jazdy_dziennej_jakies_pomysly_-drl.jpg

Witam,

Zamontowałem dzisiaj DuoLighty i mam problem z podpięciem zasilania "po stacyjce". Przeczytałem gdzieś w wcześniejszych postach, żeby podpiąć się do pomarańczowo-białego przewodu w skrzynce bezpieczników, ale niestety działa to u mnie tak sobie. Problem jest w tym, że po zgaszeniu silnika zapalają się dzienne i świecą się przez ok. 3 minuty. Mógłby ktoś podpowiedzieć do którego przewodu trzeba się podłączyć, żeby gasły od razu?
U mnie plus po stacyjce to był grubszy pomarańczowy przewód.

U mnie plus po stacyjce to był grubszy pomarańczowy przewód.

U mnie są trzy pomarańczowe - cienki pomarańczowy, trochę grubszy pomarańczowo-biały i najgrubszy, powiedzmy ciemnopomarańczowy, ale ja bym powiedział, że bardziej czerwony. Chodzi Ci o ten czerwony?

Gma@ U mnie w Brerze tak samo jak u ciebie. Pomarańczowy, biało pomarańczowy i gruby jakby jasno czerwony. Dałem sobie spokój z montażem tych świateł jak się okazało że przy halogenach nie mam wtyczek OHW-2 jak w 159. Nie lubię druciarstwa a trzeba było by wszystko przerobić żeby to ustrojstwo zamontować.

piotraskvw@ to zdjęcie z 159 bo u mnie wszystko wygląda inaczej pod tą pokrywą koło aku. Jest więcej bezpieczników i podstawa ma czarny kolor nie szary / biały jak na Twojej fotce.

U mnie są trzy pomarańczowe - cienki pomarańczowy, trochę grubszy pomarańczowo-biały i najgrubszy, powiedzmy ciemnopomarańczowy, ale ja bym powiedział, że bardziej czerwony. Chodzi Ci o ten czerwony?
Po prostu sprawdź miernikiem ;)
Miałem cztery 159 i w trzech z nich przewody różniły się kolorami.

Pytanie do użytkowników tzw. Duo light, czyli kierunki z DRL. Jak to się ma podczas przeglądu? Teoretycznie powinny świecić tylko światła przednie. Pozdrawiam

Pytanie do użytkowników tzw. Duo light, czyli kierunki z DRL. Jak to się ma podczas przeglądu? Teoretycznie powinny świecić tylko światła przednie. Pozdrawiam

DuoLight to ledowe ringo-halogeny montowane w miejsce fabrycznych halogenów.
Masz na myśli chiński zestaw drl na długich. To w zależności od diagnosty, raczej się tego nie czepiają. Zawsze można dezaktywować na przegląd.

- - - Updated - - -

Dzięki, tak będę musiał zrobić, bo widzę, że te kolory kabli to dawali takie jakie akurat mieli na magazynie :D

Też tak myślę. W zależności od rocznika, wersji może pakowali co tam aktualnie dostawca podesłał ;)

Amortyzatory
Powrót