• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

• Autor wątku Autor wątku M@T
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A może ktoś z was podesłać link do świateł już zamontowanych u siebie?
Ja planuje takie coś zakupić (w miejsce halogenów oczywiście) :
https:// allegro.pl/oferta/swiatla-do-jazdy-dziennej-drl-510hp-9324906242
Ale nie wiem czy średnica nie jest za mała? ������
Może ktoś już zamontował coś podobnego u siebie?

Ostatnia edycja:
No właśnie, a te które mam do kupienia mają 70mm a wraz z opaską 90mm. I nie wiem właśnie czy z opaską da się zamontować? ??????

O ile ktoś tu jeszcze zagląda?
Kupiłem te ledy, rozebrałem cały przód i okazało się że nie pasują (nawet nie było jak przerobić mocowań) :(
Jako że robiłem to pierwszy raz to 6 godzin psu w dupe.
Chyba dam sobie spokój z DRL bo nie mogę nic znaleźć pasującego na necie :/

Są gotowe sprawdzone rozwiązania, nie ma co kombinować.

Są gotowe sprawdzone rozwiązania, nie ma co kombinować.

Dokładnie,
Ja mam od maja takie za 59 zł i działają jak złoto, w 159 mocniejszych nie potrzeba.
Nie mają co prawda homologacji, ale świeci fabryczna lampa wiec niebiescy nie zwracają na nas uwagi. Diagności zazwyczaj też je olewają, ale dla świętego spokoju przed przeglądem można wyjąć bezpiecznik od dziennych i będą działać jak zwykłe kierunkowskazy, błędu żarówki nie ma.

A ja jeżdżę na przeglądy w jedno miejsce od 15 lat i mi się przysrali do hidów. Mam ich głęboko i jadę za rok gdzieś indziej. Nie było do czego to trzebabylo sobie cos znaleźć.

A ja jeżdżę na przeglądy w jedno miejsce od 15 lat i mi się przysrali do hidów. Mam ich głęboko i jadę za rok gdzieś indziej. Nie było do czego to trzebabylo sobie cos znaleźć.

Akurat z HIDami mieli rację, nie nadaje się to do użytku na drogach ze względu na skopane przez chinoli palniki.
Niestety palniki jakie są dostępne u nas nie są prawidłowym klonem Philipsa, ori Philips ma geometrię żarówki H7, to co jest dostępne u nas ma geometrię D2S.
Mało tego najczęściej te chińskie palniki mają tak naprawdę poniżej 2000 lm i nigdy nie wiesz do końca jaką barwę a do tego dość często są po prosu krzywe.

Jak chcesz xenon to tylko dedykowana soczewka Ori lub np. Koito Q5 i do tego normalny palnik D1S lub w przypadku Koito D2S + przetwornica
Jak nie chcesz wymieniać soczewek to masz dwie opcje regeneracja odbłyśnika + H18 albo LED F5c (nie wiem ile pożyją, ale jest moc :cool:)

Akurat z HIDami mieli rację, nie nadaje się to do użytku na drogach ze względu na skopane przez chinoli palniki.
Niestety palniki jakie są dostępne u nas nie są prawidłowym klonem Philipsa, ori Philips ma geometrię żarówki H7, to co jest dostępne u nas ma geometrię D2S.
Mało tego najczęściej te chińskie palniki mają tak naprawdę poniżej 2000 lm i nigdy nie wiesz do końca jaką barwę a do tego dość często są po prosu krzywe.

Jak chcesz xenon to tylko dedykowana soczewka Ori lub np. Koito Q5 i do tego normalny palnik D1S lub w przypadku Koito D2S + przetwornica
Jak nie chcesz wymieniać soczewek to masz dwie opcje regeneracja odbłyśnika + H18 albo LED F5c (nie wiem ile pożyją, ale jest moc :cool:)

Tylko nikogo nie oslepiam. Poprostu przesłona się przyciela i nie zaszła do końca. Wystarczyło tylko załączyć i wyłączyć i było ok. Ustawione są dobrze i nikogo nie oslepiam. Nieraz mnie oślepiają ze zwykłą rozwalona lampa w rymplu który przechodzi przegląd i jest cacy

Tylko nikogo nie oslepiam. Poprostu przesłona się przyciela i nie zaszła do końca. Wystarczyło tylko załączyć i wyłączyć i było ok. Ustawione są dobrze i nikogo nie oslepiam. Nieraz mnie oślepiają ze zwykłą rozwalona lampa w rymplu który przechodzi przegląd i jest cacy

Czekaj, czekaj, masz wsadzone hidy w jakie lampy? Bo zwykłe halogeny na 1000000000% nie mają ruchomej przesłony.
Jeśli masz wstawione hidy w pełnoprawną "soczewkę" na H7, to oślepiasz ze względu na złe położenie źródła światła względem odbłyśnika.

Czekaj, czekaj, masz wsadzone hidy w jakie lampy? Bo zwykłe halogeny na 1000000000% nie mają ruchomej przesłony.
Jeśli masz wstawione hidy w pełnoprawną "soczewkę" na H7, to oślepiasz ze względu na złe położenie źródła światła względem odbłyśnika.

Mam nowe soczewki bixenon. Dobra oslepiam jak mam idealne odcięcie jak stoję przed ścianą nawet 20 m. Niech Ci będzie.

Mam nowe soczewki bixenon. Dobra oslepiam jak mam idealne odcięcie jak stoję przed ścianą nawet 20 m. Niech Ci będzie.

Jak masz nowe bixenon, to może zupełnie zmieniać sytuację, np. Koito Q5 H7 z ali w praktyce są "soczewkami" pod d2s i włożenie w nie hidów H7 jest lepszą opcją niż włożenie żarówki H7 (chociaż wtedy lepiej wsadzić normalne markowe palniki D2S) i będzie to świecić całkowicie poprawnie :)

Dlatego wcześniej napisałem dokładnie (z naciskiem na pełnoprawną):

Jak masz nowe bixenon, to może zupełnie zmieniać sytuację, np. Koito Q5 H7 z ali w praktyce są "soczewkami" pod d2s i włożenie w nie hidów H7 jest lepszą opcją niż włożenie żarówki H7 (chociaż wtedy lepiej wsadzić normalne markowe palniki D2S) i będzie to świecić całkowicie poprawnie :)

Dlatego wcześniej napisałem dokładnie (z naciskiem na pełnoprawną):

Mam żarówki h1

Przy xenonach, przez kilka lat nie zdarzyło mi się używać przednich przeciwmgielnych w związku z czym zamontowałem w nich ledy do jazdy dziennej podłączone do zakupionego w necie sterownika do świateł dziennych. Efekt zadowalający.

Pomozcie

Chce podłączyć moduł AM.010.13.1 w Alfie 159 ktoś pomoże bądź to zrobi jestem ze świętokrzyskiego

Mam pytanie odnośnie Duolightów do użytkowników którzy je mają i używają już kilka lat. Czy działają sprawnie i były jakieś awarie?

Amortyzatory
Powrót