• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Sprzęt grający H/K

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8 lat temu wymontowywałem z auta za pół miliona zł najwyższe dostępne dla niego nagłośnienie HK - nie dało się tego gówna słuchać
kupujesz system audio od producenta auta - jesteś wydymany i płacisz za znaczki - na pewno nie za porządne komponenty i jakość dźwięku
zawsze za cenę lepszego audio od producenta samochodu da się zrobić o niebo lepsze...

sugerujesz zatem, aby nie zwracać uwagi na sprzęt grający i samemu sobie, z zewnętrznych źrodeł skonfigurować? w sumie założenie sensownie ale z drugiej strony, a aucie z wyższej półki niż przeciętna, trzeba wymagać jakości.

Zestaw HK to nie widział HK na oczy. Oni dają tylko swoją nazwę i nic a nic nie ingerują w proces projektowania czy produkcji. Osobiście uważam, że lepiej jest wziąć ten zestaw HiFi - jest tańszy i w moim odczuciu gra lepiej.
A tak naprawdę całe audio w Giulii gra chu....jowo mimo, że głośniki są neodymowe. Problemem jest kształt drzwi, które nie chce działać jako skrzynia rezonansowa. Pewno da się ją wygłuszyć ale jak zwykle księgowi mają tu rację.

A tak naprawdę całe audio w Giulii gra chu....jowo mimo, że głośniki są neodymowe. Problemem jest kształt drzwi, które nie chce działać jako skrzynia rezonansowa. Pewno da się ją wygłuszyć ale jak zwykle księgowi mają tu rację.

A czy ktoś ma albo słyszał jak gra HK w Stelvio? Innymi słowy, czy tam jest coś inaczej niż w Giulii?

Nie ma hk w stelvio - jest słabszy i lepszy zestaw audio (ale nie harman). Pewnie z tych wszystkich najlepszy jest ten lepszy ze stelvio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Stelvio ma ten sam system co Giulia prócz boxa bo kształt bagażnika jest inny. Być może coś tam będzie zmienione we wzmacniaczu audio ale to wygląda na przyszły rok. Dodam jeszcze, że ten sam wzmacniacz znajdziecie 500X, Renegade i Grand Cherooke :) WP_20170921_16_30_26_Pro[1].jpg
A tak wygląda głośnik w podstawie do Julii. Woofer ;)

Cennik, konfigurator i oferta którą mam mówi mi, że jednak jest HK w Stelvio.

Oby. Muszę to gdzieś posłuchać...

a fakt, jest HK - odnosilem sie do czasow, kiedy bylo tylko first edition (teraz executive). Jak bralem swoja giulie nie bylo HK w stelviu

Jak wasze poczynania z kontaktem. U mnie z FCA dostałem maila i nawet smsa ze sprawa jest zarejestrowana i narazie cisza. Po zgłoszeniu HK, nasz sprzetodawca rozważa odpowiedz. Mam nadzieje ze namieszałem. Przydaloby sie żeby jeszcze kilak osób napisało do FCA i HK. Linki do formularzy są w temacie wyżej. Zachęcam do zbiorowej reklamacji. Może pocieszymy się lepszym dźwiękiem za te 6tys :)

poszło na support, nie bede tutaj mojej łamanej angielszczyzny wklejał ;))

Widzę, że trochę rozbieżności.

Rozumiem, że można się wkurzać na dodatkowe dźwięki towarzyszące muzyce, których być nie powinno. Tutaj ewidentnie coś jest źle zmontowane (co w egzemplarzach z tego okresu nie jest niczym dziwnym w wielu koncernach). Moim zdaniem powinno tutaj zadziałać ASO i przynajmniej rozebrać taki element. Jak widać za myślenie logiczne im nie płacą...

Natomiast narzekanie na słabą jakość/spektrum dźwięku to całkiem inna sprawa. Przecież HK brzmi w praktycznie każdej Giulii identycznie. Napisałem prawie bo wiadomo, że wnętrze skórzane będzie inaczej odbijało falę dźwiękową i szczególnie tony wysokie inaczej się tutaj prezentują. Więc jeśli ktoś zamawiał taki zestaw to chyba go słuchał wcześniej? Jeśli wtedy mu pasowało to po co narzekać?
Chyba, że ktoś zamówił sugerując się sygnowaniem audio przez HK ale nie słuchał tego wcześniej... Mnie to brzmienie na kolana nie rzuciło i od razu skreślił bym z listy wyposażenia i poszedł w custom'owe rozwiązania.
Jedynym minusem takiej ewentualnej przeróbki, jest kwestia gwarancji ponieważ chcąc dobrze wszystko zrobić, musimy ingerować w strukturę zarówno mechaniczną, jak i elektroniczną.

Ostatnia edycja:
Belf, ja jestem w tej drugiej grupie akurat - Giulia stala u pana Marka na placu z odpietym akumulatorem i w calym zamieszaniu nie zdazylem odsluchac HK. Przyjalem wiec zalozenie, ze dzwiek nie moze byc gorszy od BOSE z giulietty veloce, i niestety - pomylilem sie.
Taki tez argument podnioslem w HK - nie bedzie latwo, bo dzwiek jest subiektywny, mozna tu ewentualnie powolywac sie na "wygrzanie" glosnikow - tzn ze w momencie odsluchu gorszy dzwiek zrzucilismy na karb niewygrzania, a teraz wcale lepiej nie jest. Natomiast ja uderzylem akurat w struny pt "renoma marki" - ze dla mnie HK mozna brac w ciemno, i ze jesli chca skonczyc jak z opinia jak BOSE, to niech zignorują maila. Podalem im tez z 20 linkow do anglojęz forów i schemat z epera od Ciebie ;)

w oczekiwaniach wpisalem 3 rzeczy - wymiana suba na wiekszy, wymiana wzmaka na silniejszy, dodanie separacji w equalizerze na przednie tweetery i midy.

zawsze wg mnie lepiej probowac niz machnac reka :) jak kazdy by tak rozsadnie zawsze godzil sie na wszystko to bysmy jezdzili do dzisiaj polonezami ;)

Rzeczywiście HK z radia jest słabe, bardzo słabe ale z MP3 50% głośniej i przyjemniej gra, tylko w drzwiach coś brzęczy. MP3 muzyka instrumentalna brzmi naprawdę czysto , gdyby nie brzeczce coś, było by super. Juro demontuje boczki.

Rzeczywiście HK z radia jest słabe, bardzo słabe ale z MP3 50% głośniej i przyjemniej gra, tylko w drzwiach coś brzęczy. MP3 muzyka instrumentalna brzmi naprawdę czysto , gdyby nie brzeczce coś, było by super. Juro demontuje boczki.

A wiesz, że jak sam zdemontujesz to upierdliwy pracownik ASO zapisze to w ewentualnym protokole reklamacyjnym i jak będę cwani w FCA Poland to odrzucą reklamację przez wzgląd na ingerencję osób trzecich?

Martwią mnie te Wasze negatywne opinie co do jakości HK, chociaż ja zamierzam wziąć Stelvio. Zacząłem się zastanawiać czy nie byłoby szansy zamontować własny sprzęt audio w taki sposób, żeby nie utracić gwarancji i jednocześnie, żeby móc zwrócić samochód po 3 latach najmu bez kwiatków.

Leży mi w domu super wzmak, głośniki i sub DLS, który miałem wcześniej w 159.

Myślę, że przy odrobinie pomysłowości da się zrobić. Ja mam podobny problem z wydechem - z tym, że Ty sobie wybebeszysz swoje części i założysz w kolejnym aucie, a ja z tym wydechem co zrobię jak już przełożę oryginalny? Skrzypce? :)
Póki tego nie będzie widać, to Ci nikt przecież z banku nie będzie sprawdzał czy nie ma nadmiaru kabli w drzwiach albo dwóch dodatkowych otworów pod spodem.

Martwią mnie te Wasze negatywne opinie co do jakości HK, chociaż ja zamierzam wziąć Stelvio. Zacząłem się zastanawiać czy nie byłoby szansy zamontować własny sprzęt audio w taki sposób, żeby nie utracić gwarancji i jednocześnie, żeby móc zwrócić samochód po 3 latach najmu bez kwiatków.

Leży mi w domu super wzmak, głośniki i sub DLS, który miałem wcześniej w 159.

Ja to wezmę od Ciebie bez pretensji:)

Natomiast na serio to jest jedno wyjście z sytuacji... Pod taką przeróbką musi "podpisać się" ASO:) Jeśli chcesz to mogę się dopytać na bliższe ścieżki. Więcej info na PW.

a nawet będzie ulepszony samochód, bo pójdzie sporo mat wytłumiających w przednie drzwi :-)

- - - Updated - - -

Ja to wezmę od Ciebie bez pretensji:)

Natomiast na serio to jest jedno wyjście z sytuacji... Pod taką przeróbką musi "podpisać się" ASO:) Jeśli chcesz to mogę się dopytać na bliższe ścieżki. Więcej info na PW.

Bardzo chętnie! jak będzie dobra oferta to zamawiam machinę w lutym/marcu.

W ogóle dobra opcja by była, jakby ASO się podbijało pod systemami zakładanymi przez profesjonalistów audio. Już za 5 000zł można złożyć system co będzie grał na seryjnym radiu/mp3 o niebo lepiej niż wszystkie Bose/HK razem wzięte. Tak właśnie zrobiłem 159, ale tam był temat wykupienia samochodu. Tutaj raczej zwracam.

A wiesz, że jak sam zdemontujesz to upierdliwy pracownik ASO zapisze to w ewentualnym protokole reklamacyjnym i jak będę cwani w FCA Poland to odrzucą reklamację przez wzgląd na ingerencję osób trzecich?

Dlatego w pierwszej kolejności zgłoszę do ASO tam auto odpocznie 2-3 dni ja tym czasem wezmę zastępcze auto. ASO oczywiście nie poradzi sobie z problemem. Wystosuje list do FCA ze ASO nie ma rozwiązania problemu, natomiast serwis niezależny ma i będzie to kosztowało powiedzmy 500 zł Biorę F.Vat na FCA a FCA zwraca pieniążki. Tak rozwiązywali niektóre problemu w Żyletach.

Jeszcze nie otrzymałem finalnej odpowiedzi od HK a już chcą żebym ankietę wypełniał :)

Dear Marcin

A few days ago, we communicated with you to help find a solution for your inquiry. We trust that this was successful.
If you like further assistance, or have comments, you are more than welcome to get back to us.

Please take a few moments to complete our survey regarding your experience with our services.”

http://harmaninternational.force.com/sur vey/TakeSurvey?id=a0bi000000MWPphAAH& ;cId=0031Y00004rxxbV&caId=5001Y00000 yzxWD

The Harman Customer Service Team

Amortyzatory
Powrót