• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silniki JTD trochę wiedzy ...

W moim wypadku to jest "tras-drajwing" bo jeżdżę głównie obwodnicą trójmiasta więc jest szybka, ale równa jazda. Co żre paliwo to korki na wjeździe/zjeździe i deptanie spod świateł gdzie trzeba. Sporo leszczy w VAGach się razem ze mną snuje i trzeba im pokazać gdzie ich miejsce.

Cos miedzy 800-900 jak kojarze z kompa zapietego

Zależnie od temperatury. Z tego co pamiętam to najwyższe to 850 na nagrzanym silniku. Max 1000 zaraz po odpaleniu przy -10/-15 stopni.

Skrzynia 6 biegów ? Jesli tak to nie ma się co dziwić ;) oszczedny silnik ;) ja przy silniku 140 KM mam na trasie przy takich predkosciach i przy taki załadowaniu auta srednio 5,0-5,5 ;)

To az dziwne :) no ale tylko sie cieszyc, bo małe spalanie raczej nie jest objawą jakiejs usterki ;)

Od jakiej do jakiej wartości obrotów jest największy moment 1.9 jtd cf2 105?

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka

Cześć, mam następujący "problem".
AR 156 JTD 150 KM, pod rurą dochodzącą do silnika widoczną na zdjęciu, zauważyłem że jest zapocenie (nie kapie) jak na następnych zdjęciach (na śrubie trochę je wytarłem). Pytanie co to za ciecz i co może być powodem? To mój pierwszy diesel więc proszę o wyrozumiałość.
432.jpg
433.jpg
434.jpg

Olej z dolotu. Masz słabo skręconą opaskę. Zdemontuj, wyczyść, skręć na nowej opasce. W rurce dolotu ma być film olejowy (nie struga).

Troche odkopie, ale czy podrzuci ktos jakas ciekawa lekture by zaczerpnac wiedzy o 2.4 JTDM 20 V ? Z dieslem wczesniej mialem doczynienia w busach odpalanyh na plaka i sikajacymi listwami itp, ale prywatnie zawsze benzyna obecnie 1.8 TS. Pokusilem sie na kolejna piekna wloszke z '04, ale troche sie tej nowej boje...

Amortyzatory
Powrót