• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silniki JTD trochę wiedzy ...

A ja mam pytanie dotyczące mojego silnika ( 1,9 JTD 8v 105KM ). Czy gdybym chciał zwiększyć jego moc i moment to lepiej wgrać zmienioną mapę (np u kolegi @sdero), czy może da się zamienić sterownik od jakiejś innej wersji ? Jakie są koszty takiej operacji (tu pytanie do kolegi @sdero) oraz wszystkie zady i walety :)

Witam,jestem tu nowy i niewiem czy pisze ten post we właściwym miejscu ale mam mały problem z moja AR 2.4 jtd '99 a mianowicie po wyłączeniu zapłonu kontrolki gasną a silnik dalej pracuje,co to może być? mam jechać na diagnostyke komputerową ale najpierw chciabym wyelminować ta usterke,bo niechce go gasić biegami cały czas,prosze o szybką porade.czy to może być jakiś odpięty kabelek czy cos w tym stylu?

a gdzie mam szukać tej klapy gaszenia?bo to mój pierwszy jtd i ucze sie go dopiero:)

- - - Updated - - -

z góry dzięki za odp

To ta słynna przepustnica:) Rozbierz ją i najlepiej wyczyść. Oraz sprawdź, czy przewód dochodzący do siłownika jest wpięty, czy ewentualnie nie jest pęknięty.
Nr.1 na pierwszym zdjęciu.

Załączniki

• 5fccbd08d366dba6m.jpg
    5fccbd08d366dba6m.jpg
    10.5 KB · Wyświetleń: 1,141
  • 06d92cb2a9f35baamed.jpg
    06d92cb2a9f35baamed.jpg
    65.6 KB · Wyświetleń: 1,810
Ostatnia edycja:
ale ja niemam takiego czegoś,nie przysłałeś mi przypadkiem zdj z wersji benzynowej?

- - - Updated - - -

bo ja mam jtd

- - - Updated - - -

u mnie wąż od intercoolera idzie odrazu do kolektora ssącego i niema tam nic takiego jak na zdjeciu,może ja mam jakiś starszy model 2.4? a mam 1999

Witam wszystkich jestem posiadaczem pieknej alfy 156Jtd z 2001r . dodam ze od nie dawna zrobilem nia dokladnie 700km i od razu niespodzianka jechalem nia do niemiec i chodzila pieknie przez 690km na drugi dzien odpalila tez super po przejechaniu 10 km i ponownym odpaleniu autko stracilo moc turbinka jakby nie gwizdze i swieci kontrolka czerwony silnik kto podpowie co dalej??

Podpowiem Ci kolego co dalej,podepnij pod kompa i zobacz co sie dzieje,z fusów nikt Ci nie wywróży

To ta słynna przepustnica:) Rozbierz ją i najlepiej wyczyść. Oraz sprawdź, czy przewód dochodzący do siłownika jest wpięty, czy ewentualnie nie jest pęknięty.
Nr.1 na pierwszym zdjęciu.

a na tych zdjęciach to nie jest przypadkiem silnik 1.9 JTD?? w 2.4 JTD to wygląda trochę inaczej.

Średnio mi wychodzi 7,52l w cyklu 80% miasto 20% trasa.

Mi wychodzi w granicach 6 litrów głównie po mieście. Za 100 zł 300 km ;)

W trasach krajówkami - jakieś 5,5 (jazda między 70 i 90 na 5 biegu)
W trasie autostradą - między 6,5 (równo 140) a 16 (cała trasa z pedałem w podłodze)
Po mieście - 6,5 - 7 w sumie zależy od tego co się na mieście spotka.

Amortyzatory
Powrót