• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silniki JTD trochę wiedzy ...

Jeszcze offem pojadę ;)
W takim razie nie ma CR tylko inne rozwiązanie, bo CR MAN-a to m.in.:
"
Jednym z najciekawszych silników jest MAN D20 Common Rail mający łatwo rozpoznawalne brzmienie. Rzędowy silnik zasilany jest układem Common Rail o ciśnieniu wtrysku do 1600 barów z dużą możliwością zmian ciśnienia, ilości wtrysków i ich czasu, którymi to steruje elektroniczny układ EDC7. MAN-y TGA wyposażone w te silniki mogą mieć przebiegi międzyobsługowe co 120 000 km, a naprawa główna przewidziana została po przejechaniu 1,5 mln km.
Silnik D2066 Common Rail posiada moc 430KM i maksymalny moment obrotowy 2100Nm."

Od siebie moge polecic książki "Układy wtryskowe Common rail w praktyce zawodowej" Hubertusa Gunther oraz "Zasobnikowe układy wtryskowe Common Rail" firmy boch wydaną przez wydawnictwo WKŁ. Obie dostepne na allegro. Jak ktos lubi poczytac o technice stosowanej w naszych autkach to polecam sam obie przestudiowałem i dla laika można sie dużo dowiedziec o układzie CR oraz dla osób juz cos dłubiących w tych silnikach.

Od siebie mogę polecić książki "Układy wtryskowe Common Rail w praktyce warsztatowej" Hubertusa Gunther
:P

Również polecam tę książkę bardzo ciekawa (zwłaszcza dla elektronika który już wie co to oscyloskop, zjawisko Halla, piezoelektryk itp).
A tak na marginesie to w silnikach grupy VAG na pompo-wtryskiwaczach ciśnie przekraczało 2000 bar

Ostatnia edycja:
Ile km mają żywotność te JTD 105 ps ? wiem , że to pytanie może wydawać się retoryczne ,ale np.mówi się i wiadomo , że stare niewysilone konstrukcje ( nie ma co porównywać-no pewnie ) Mercedesa wytrzymywały miliona wiem bo był u mnie taki w domu W123

Czy silnik jtd jest w jakiś sposób połączony masą(uziemienie) z budą? Robiłem dziś z kolegą pomiary w instalacji(problem to migająca po odpaleniu spiralka) i po połączeniu silnika z "-" akumulatora omomierz pokazał jakąś wartość, kolega powiedział że to za dużo i możliwe że gdzieś masa nie "kontaktuje"?

Czy silnik jtd jest w jakiś sposób połączony masą(uziemienie) z budą? Robiłem dziś z kolegą pomiary w instalacji(problem to migająca po odpaleniu spiralka) i po połączeniu silnika z "-" akumulatora omomierz pokazał jakąś wartość, kolega powiedział że to za dużo i możliwe że gdzieś masa nie "kontaktuje"?

Jest i musi być połączony z masą i to bardzo dobrze. W dokumentacji elektrycznej (schematach) powinieneś mieć rozrysowane umieszczeni mas w całym samochodzie i w silniku też. Mi się wydaje, że w swoim bolidzie widziałem przewód masowy gdzieś od spodu. Chyba w okolicach skrzyni biegów.

P.S. Jeszcze w latach 80-tych w Fiacie 125p przetarł mi się przewód masujący silnik. W taki przewód zamieniła się linka gazu... przy uruchamianiu silnika zaświeciła jak prawdziwa żarówka ;)

Ostatnia edycja:
jest zejdz w kanal to zobaczysz taka przeplatanke

kolego od dołu w okolicach łączenia skrzyni z silnikiem od przodu jest przykręcona masa nakrętką na 13 klucz akurat nie dawno ściągałem skrzynie i odkręcałem mase pozdrawiam

Witam. nie wiem czy dobry temat wybrałem, jak nie to przepraszam. Chciałem wiedzieć tylko jak odróżnić silnik 2.4jtd ten 136KM od tego 150 i 175 KM. Planuje zakup autka właśnie z tym 175 konnym silnikiem ale nie bardzo wiem jak go odróżnić.

Witam. nie wiem czy dobry temat wybrałem, jak nie to przepraszam. Chciałem wiedzieć tylko jak odróżnić silnik 2.4jtd ten 136KM od tego 150 i 175 KM. Planuje zakup autka właśnie z tym 175 konnym silnikiem ale nie bardzo wiem jak go odróżnić.

Nic prostszego ;] wersja 175KM to silnik 20V, pozostałe to starsze 10V, dalej tłumaczyć chyba nie muszę.

Aha ok dzięki. :)
Traz musze zaczerpnąć trochę wiedzy o silniku 2.0 TS i 2.5 v6... Bo chyba jednak zdecyduje się na benzynke + lpg

charakterystyka mojego silnika to:
274808570-JTD_19_115.jpg
chcąc rozpędzać się jak najszybciej - przy jakich obrotach zmieniać biegi? Pedał wcisnąć do końca jak już sprzęgło dobrze złapie?

dziwny syk jtd

koledzy jestem tu nowy czesto korzystam z tej strony jestem wlascicielem alfy 156 jtd 110km mam taki objaw ze jak jade na ostatnim biegu 5 z predkoscia 85 90 km slysze jakis syk jak puszczam noge z gazu jadac ta sama predkoscia nie ma tego jest tylko jak wciskam pedel gazu jest to nie zawsze nie wiem co to moze byc

- - - Updated - - -

nie jade z tym do mechanika bo jestem przewrazliwiony na punkcie swojego autka a mechanik powie ze jest ok i zasmieje sie pod nosem

a ja mam Pytanie Kupiłem alfę 1561.9 jtd 105km 1998 r przedwczoraj , ale nie podoba mi się to jak ona Pali, Mianowicie Musi zakręcić dwa razy zanim odpali czy to normalne w JTD? (znajomy na VW i mu pali od "Tyka" Taty Frontera 2.8 TDi tez od "Tyka")

i drugie Pytanie na trasie spaliła mi 9l ropy, wiec nie wiem co jest nie tak, może to być spowodowane Tym ze nie mogła się zagrzać ? wskaźnik pokazywał 50 max 65stopni C

raz - nie normalne
dwa - za dużo spaliła ale powodów może być sporo , potrzeba by dobrej diagnozy , co do temp - pewnie masz "zepsuty" termostat ( o temperaturze i jej wskazaniach w 156 to chyba nawet jest osobny temat na forum :-) )

a ja mam Pytanie Kupiłem alfę 1561.9 jtd 105km 1998 r przedwczoraj , ale nie podoba mi się to jak ona Pali, Mianowicie Musi zakręcić dwa razy zanim odpali czy to normalne w JTD? (znajomy na VW i mu pali od "Tyka" Taty Frontera 2.8 TDi tez od "Tyka")

i drugie Pytanie na trasie spaliła mi 9l ropy, wiec nie wiem co jest nie tak, może to być spowodowane Tym ze nie mogła się zagrzać ? wskaźnik pokazywał 50 max 65stopni C
kolego mam ten sam silnik i mi tez tak odpala zima wiosna lato jesień czy jest -30 czy +30 a co do termostatu to sie upewnij czy masz zepsuty u mnie czujnik oszukuje wymieniłem termostat i wskaznik nadal pokazuje tak samo pozdr

Amortyzatory
Powrót