• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silniki JTD trochę wiedzy ...

No tak ale ja czuję ze tan silnik jest zimny, wentylatory się nie załączają a jak postoję w korku lub na światłach gdzie prędkość wynosi max 5km/h to jest 90stopni C
dzisiaj kupiłem termostat , ale z silnika 110km i niestety nie pasuje do mojej alfy, 110 ma jeden czujnik na termostacie a 105 juz dwa...

Witam
Jazda na 1300-1500 obrotów jest "bezpieczna"(Silnik 1.9JTD 16V) ? Przykładowo jadę 100 na 6 biegu i jest 1500 obrotów. Spalanie pokazuje 2.2 czy coś takiego i zastanawia mnie czy to jest zdrowe dla silnika i wtrysków. Nigdy nie miałem trubodiesla więc nie wiem. Normalnie jak jeżdżę autem to średnio obroty 2000+ i spalanie pokazuje 4-5 L .
Wydaję mi się , że właściwy temat ale jak nie to przepraszam.

Urban legend i forumowe "wydaje mi się, że" mówi, że oczywiście nie.Realnie nie słyszałem i pewno nikt z wieszczy tego psucia silników na niskich obrotach tego nie jest w stanie udokumentować. To jeśli chodzi o sam silnik, który jak to diesel już z racji swojej budowy jest dośc masywnie wykonany. Szarpania w niskim zakresie obrotów i wysokim biegu pewno wpłyną na koło dwumasowe, skrzynie o którą bardziej bym się bał, poduszki silnika ale nie wydaje mi się aby było to znaczące. Z resztą i wtym temacie nie da się jednoznacznie powiedzieć w jakim stopniu. To tez gdybanie. Wypad się trzymać wskazań producenta w zakresie odpowiednich prędkości na danym biegu.
A tak na marginesie 6-ty bieg przy 1300 obr. jest po prostu niewygodny.

Witam
W styczniu kupiłem swoją 1 ar.
Sprzedawca z komisu w Krotoszynie w salonie Fiat twierdził iż alfa ma 150 km.
Po zakupie sprawdeziłem nr silnika i w pewien nie wiedzieć jaki sposób omylnie stwierdziłem ze tak faktycznie jest.
Dopiero teraz przez przypadek dowiedeziałem sie ze mam stłumiona wersje 150/moze 140 konnego silnika na rynek francuski (126 km) 937A4000.
sprawdzałem w epear i wyskakuja mi 2 silniki 136 albo 140 który nie wiedzieć czemu nie pokrywa się z tym co mam wbite.
Moje pytanie czym różni sie czymś ten silnik mechanicznie,jesli nie czy jest możliwosc wgrania ori softu 150 km bede

Mechanicznie nie rozni sie. Wgraj soft od 150KM i bedzie dobrze :)

Wysłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 4

A gdyby kupił sterownik silnika od 150 konnej , i poprostu go zamontował?

Tylko HW/SW zachowaj, bo będzie problem. Lub podmień cały ECU.

- - - Updated - - -

A gdyby kupił sterownik silnika od 150 konnej , i poprostu go zamontował?

O tym właśnie piszę. To dla ciebie będzie bezpieczniejsze, chociaż droższe rozwiązanie.

W necie są sterowniki od 100zł, wymiana sterownika to chyba plug&play
Albo zrób odrazu reemap

Ostatnia edycja:
W necie są sterowniki od 100zł, wymiana sterownika to chyba plug&play
Albo zrób odrazu reemap

Chyba? ktoś poprze kolegę

- - - Updated - - -

jeszcze jedno co mnie dziwi to kolega ma ibize 130 km i pomimo o wiele mniejsszej masy(chyba 1100kg) moja alfa zbierała się lepiej.
Sprawdzałem w FES-ie soft nie był zmieniany bo data jest z okolic produkcji auta

Ostatnia edycja:
Programowanie sterownika w Tychach - 250 zł

Za wgranie softu 250 zł ?!

- - - Updated - - -

Chyba? ktoś poprze kolegę

- - - Updated - - -

jeszcze jedno co mnie dziwi to kolega ma ibize 130 km i pomimo o wiele mniejsszej masy(chyba 1100kg) moja alfa zbierała się lepiej.
Sprawdzałem w FES-ie soft nie był zmieniany bo data jest z okolic produkcji auta

Data softu zawsze jest stała i wskazuje na pierwsze zaprogramowanie. W MES/FES jest info ile razy flash był programowany.
Alfa zawsze fabrycznie ma "gratiska" ;) Nawet w stosunku do takiego samego silnika ale w Fiacie.

Ostatnia edycja:
Za wgranie softu 250 zł ?!

- - - Updated - - -

Data softu zawsze jest stała i wskazuje na pierwsze zaprogramowanie. W MES/FES jest info ile razy flash był programowany.
Alfa zawsze fabrycznie ma "gratiska" ;) Nawet w stosunku do takiego samego silnika ale w Fiacie.
250 to dużo czy mało?
Czyli mówiąc prostym językiem to tyle ile razy ecu był programowany tyle okaże mi FES?
Co masz na myśli z "gratiskiem"?

Za 250zł masz 10koni więcej:) i połowe mniej niż używany sterownik. Alfa dodawała od siebie parę koni, po 10latach użytkowania zamiast ubywać mocy , auto na hamowni pokazujr 1o więcej niż seria.

250 to dużo czy mało?
Czyli mówiąc prostym językiem to tyle ile razy ecu był programowany tyle okaże mi FES?
Co masz na myśli z "gratiskiem"?

Uważam, że to dużo. Ale to moje zadnie.
Tak, w FES i w AlfaOBD jest informacja ile razy był flash programowany. Nie wiem czy w wersjach free ale w pełnej jest na pewno.
Gratisek, to znaczy, że Alfa ma fabrycznie zawsze troszeczkę więcej momentu obrotowego i mocy. Nawet jeden z kolegów tu z forum postarał się sprawdzić to przez porównanie map. I potwierdziło się.

Amortyzatory
Powrót