• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Remote start - zdalne uruchomienie

Cena w ASO po rabatach jakoś 960 chyba.

A proxi? Nie wiem czemu tu na giulii/stelvio każdy kasuje za to pieniądze... Zwykle na forach było to "za flaszkę" a tu widzę każdy tylko patrzy żeby przytulić trochę $. Już mało kto mówi jak coś zrobić, każdy zaprasza do siebie na usługi za odpowiednią opłata.
Ja rozumiem jak ktoś coś wymyśli (zrobiłeś moduły) ale kasowac za wgranie ogolnodosrltepnych map itp... Słabe to trochę...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Dzięki @Kolpak, uruchamia się wszystko (klima, nawiew, radio) w momencie otwarcia drzwi, natomiast pozostałe systemy po starcie samochodu (przycisk start).

Wiem, że nie uruchomi się RS gdy aku rozładowany (przetestowane u [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]'a).

Moja teoria:
W tej chwili ładuję aku na maxa, rano sprawdzę powtórnie, bo powinno działać zgodnie z instrukcją. Oby nie potwierdziła się historia z tym, że ciągle jeździmy z nienaładowanym aku i połowa rzeczy nie działa - tak czy inaczej trzeba zaangażować [B [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]'a[/B] tylko praca do ustalenia: moduł komfortu albo IBS aku do wywalenia.

ktoś na forum pisał że sam kluczyk z wkodowaniem ok 1300, choć Hiszpan (z którym Ty też gadałeś na AO) zapłacił u siebie 240EUR. Oczywiście musisz też doliczyć że kolega [MENTION=4833]maly_777[/MENTION] zrobi Ci tez proxi (tak zakładam) - tak, Ty masz co potrzeba, ale większość nie ma i musi do kogoś jechać i mu coś zapłacić.

Dokładnie, wszystkie potrzebne kodowania.
Klucze dostępne mam od ręki, nie trzeba czekać. Coś jest do utargowania przy np konwersji USA-EU. Moi klienci nie narzekają z założenia ;)

Cena w ASO po rabatach jakoś 960 chyba.
za sam kluczyk, ale jego trzeba jeszcze wkodować (czego nie zrobisz MESem), i tu Cię ASO skasuje dodatkowo. potem proxi na odpalenie RS w autach EU.

A proxi? Nie wiem czemu tu na giulii/stelvio każdy kasuje za to pieniądze... Zwykle na forach było to "za flaszkę" a tu widzę każdy tylko patrzy żeby przytulić trochę $. Już mało kto mówi jak coś zrobić, każdy zaprasza do siebie na usługi za odpowiednią opłata.
dlaczego nie? praca jak każda inna. tak sobie może robić ktoś kto ma swój etat/działalność, a sprawa auto to czyste hobby. tak robiłem przez ostatnie 16 lat, od 10 na róznych forach AR, wielu mnie zna bo godzinami pomagałem za free, nawet wolałem bez flaszki bo to już zapłata. Parę osób jednak teraz z tego żyje. min ja.
Powiem Ci jak wygląda mój dzień od jakiegoś 0.5 roku jak raz jeden ogłosiłem się że robię retrofity. 1-2 nowych klientów dziennie (email lub tel). mija czas, gadasz, wymieniasz maile, coś ustalone, ale kolejne pytania, powtarzasz się bo klient nie doczytał. na potencjalnego klienta schodzi 0.5, 1 a nawet 2h. w tym czasie przecież nei zarabiasz. przyjedzie 1 na 4. kupa wyciągaczy informacji. funfle z forum na zasadzie w życiu nawet człowieka na forum nie widziałem, ale wielu wprost wali napisz mi jak zrobic to i to. nawet jak już jeden na iluś przyjedzie i jak za robotę weźmiesz po niby dobrej stawce, to jak doliczysz innych to robisz w kółko, wisisz na telefonie, piszesz maile, piszesz na FP, na WU itp, a ani czasu ani kokosów nie ma. juz raz miałem zrezygnować bo to frajesrka robota. I pewnie zrezygnuję ale jak będę miał rozhulaną działalność sklepu. choć z drugiej storny lubię urozmaicić sobie czas grzebnięciem przy aucie i poznaniem/pogadaniem z kimś - tak to siedzę sam i dziczeję:)

Kolejna sprawa - na dojazd klienta tracisz czas - każdemu tłumaczę żeby nie wklepywał adresu do nawigacji, żeby na inny się nawigował i daję mapkę z rysunkiem - co 3 mądrzejszy, nawiguje na adres. Ludzie się umawiają na godzinę, przyjeżdżaja 1h później ja siedzę i czekam na klienta - już myślałęm o tym czy nie zacząć za to kasować, ale jeszcze nie zrobiłem tego. Ktoś miał do przejechania 150km a wyjechał 1h przed umówionym terminem. Sorry, ale jak ja jeździłem do Cinka, to u niego jestem z reguły 40-50min przed czasem, mimo że mam pewny dojazd na 1h 10 min - wolę mieć zapas bo szanuje jego czas, bo wiem że jest zarobiony. Raz złapałem gumę w 159 to spóźniłem się 5 minut bo zmieniałem koło.

Ja rozumiem jak ktoś coś wymyśli (zrobiłeś moduły) ale kasowac za wgranie ogolnodosrltepnych map itp... Słabe to trochę...
nikt nie zaprasza na robienie aktualizacji tylko odpłatnie - takie rzeczy to część roboty, całościowej, często leci jak coś robie innego w międzyczasie dla klienta. często też upgrady radia czy dodatkową sprawę robię klientowi przy okazji za free (np jak ktoś ma monostabilny przełącznik to za free mu zaktywuję race), ja nikomu nie bronię sobie samemu porejestrować się, pościągać, załadować. niech szuka na forum co, gdzie i jak - sam nie raz pisałem. ale ludzie często nie mają czasu, nie chce im się - czy to powód żeby tych którym się chciało, co dbają o to żeby mieć u siebie aktualne wszystkie wersje map i firmwarów, zakupili do tego 4 pendrivy (120zł):
20200319_222648.jpg
przygotowali(zakup, pełny format NTFS, ściągnięcie, wgranie - 3h), żeby od razu po nich jechać że wyciągają kasę za nic?
a Ty co? też Twoją robotę można nazwać wyciąganiem kasy? bo siedzisz i klikasz na komputerze? wg Twoich postów to nic nie kosztuje, to nie produkt, co?

Do tego kolejna sprawa. Firmwary updatowe załatwiałem (wersje MV085 i MV090) sam, używając swoich kontaktów w FCA, co też było i czasem i długiem - potem muszę się odwdzięczyć. Udostępniłem je tu i na inncyh forach. Mogłem tego nie robić i powiedzieć mam monopol, przyjeżdżajcie po świeżutkie updaty. Nie, dzieliłem się, linkowałem, informowałem - po to żebyś teraz Ty mi powiedział że kasuję kasę za 20 minut roboty. A co mam 10 minut klientowi pokazywać skąd ma ściągnąć i tłumaczyć jak ma wgrać.

Powiem CI słabo, ale z Twoim pojmowaniem pracy i czasu - zobacz różnicę hobby vs prowadzenie w tej branży działalności. Kole Cię po oczach że jestem na forum (mimo że kupę rad i pomocy która nie koliduje z moim zarobkiem ciągle udzielam chętnie i darmoowo), no to może czas że zniknę z forum, tak jak to przez lata zrobiło wielu, ot choćby Cinek i TomekKRK - pomagali jak ja, ale oczekiwania forumowiczów były że są darmowym supportem alfy romeo 24/7 w każdej sprawie - przecież kolega forumowy.

Przemyśl sobie i napisz mi czy mam racje czy nie.

PS.Poprowadź kiedyś działalność, zobaczysz różnicę - za wakacje nie ma płacone, wychodzisz na klocka nie ma kasy, siedzisz i czekasz aż coś się wgra nie ma. Ty masz płacone za wszystko (chyba nie bierzesz urlopu 15 minutowego gdybyś czekał na wgranie firmwaru?), nie ponosisz żadnego ryzyka, nie doceniasz czasu pracy firmy, jej kosztów, ryzyk i tego że jest czasem tak że robisz robotę 4h przez 20h i nie jest skończona - na ponad 20 aut miałem u siebie 2 auta były problematyczne bardzo, jedno nieskończone, drugie się namęczyłem 4x więcej niż wziąłem kasę.

Ostatnia edycja:
Ja pierwszy wrzuciłem dane o Race Mode za które zapłaciłem, owszem chciałem na początku kasę za to żeby mi się zwrócilo, ale skoro się do tej pory nie dorobiłem to już się nie dorobię. Więc udostępniłem info, między innymi tobie jako pierwszemu.

Widzę że poczułeś się mocno urazony moim postem tylko że mój post nie dotyczył twoje działalnosci tylko innych którzy właśnie próbuja zarobić na ogólnodostępnej wiedzy bo kupili sobie mesa?

Ja pierwszy wrzuciłem dane o Race Mode za które zapłaciłem, owszem chciałem na początku kasę za to żeby mi się zwrócilo, ale skoro się do tej pory nie dorobiłem to już się nie dorobię. Więc udostępniłem info, między innymi tobie jako pierwszemu.

Widzę że poczułeś się mocno urazony moim postem tylko że mój post nie dotyczył twoje działalnosci tylko innych którzy właśnie próbuja zarobić na ogólnodostępnej wiedzy bo kupili sobie mesa?

poczyłem się urażony bo wszędzie piszesz jakie to banalne, jakie to szybkie różne retrofity itp, zaniżasz czas, bagatelizujesz problemy, zapominasz o czym, nie uwględniasz ryzyk (ok 10% auto problematycznych), kupy czasu spędzonej na telefonach/mailach żeby umówić robotę.
też wgrywam mapy i firmwary, czasem jako zapchaj dziurę, czasem jako gratis, czasem odpłatnie - trochę zależy czy da się to zrobic przy okazji akurat, czy robota lepiej/szybciej poszła, jak duża była robota. nie oczekuj że ludzie będą nie płacić za usługę. jeśli ja to wgrywam, i trwa to np. 45min to liczę za to, dziwne? Moga sobie sami szukać, rejestrować się, ściągać, przygotować pendriva, czekać - proszę bardzo - ja nikomu nie mówię że jestem jedynym który może im wgrać te mapy. Ale jak ktoś do mnie przyjeżdża z autem USA to też nie wychodzę przed szereg i od razu nie mówię, ja robie to i to minimum, a Pan porejestuje się tak i siak i stąd ściągnie takie mapy i tak wgra za darmo. Dlaczego - bo nie dość że się nagadam przez telefon/osboiście, to potem będę miał dodatkowe telefony, z pytaniami ale gdzie, jak, już zapomniałem - a skąd ja pamiętam - mam w kompie już porejestrowane konta, ściągnięte pliki, raz na czas włażę z linka i pociągam aktualizację lub w ogóle to ja byłem źródłem plików i mam je lokalnie, a tak musiałbym dla człowieka szukać linka gdzie to moze ściągnąć albo mu udostępniać dupne pliki wielogigabajtowe. szanujmy swój czas, ktoś zadbał o to żeby się przygotować, ma, oferuje, klient dostaje na tacy (jak w restauracji - przecież tam też sprzedają 5-10x drożej niż sam w domu zrobisz z książki kucharskiej), ma zrobione jak chciał to chyba słusznie usługodawca bierze kasę? co w tym dziwnego? jakie naciąganie, zacytuję : "ale kasowac za wgranie ogolnodosrltepnych map itp... Słabe to trochę...".

Fajnie że się podzieliłeś wiedzę o Race, inni podzielili się inna, inni może niekoniecznie - takie jest forum mała część pobudza i dba/dzieli się, a większość siedzi cicho i korzysta.

Ja też średnio rozumiem. Gdzie tu masz oferty ludzi sprzedających ogólnodostępną wiedzę?

Wracając do tematu RS'a, wg moich testów moduł komfortu jest niezbędny, jeżeli jest inaczej to proszę o info.

za sam kluczyk, ale jego trzeba jeszcze wkodować (czego nie zrobisz MESem), i tu Cię ASO skasuje dodatkowo. potem proxi na odpalenie RS w autach EU.

dlaczego nie? praca jak każda inna. tak sobie może robić ktoś kto ma swój etat/działalność, a sprawa auto to czyste hobby. tak robiłem przez ostatnie 16 lat, od 10 na róznych forach AR, wielu mnie zna bo godzinami pomagałem za free, nawet wolałem bez flaszki bo to już zapłata. Parę osób jednak teraz z tego żyje. min ja.
Powiem Ci jak wygląda mój dzień od jakiegoś 0.5 roku jak raz jeden ogłosiłem się że robię retrofity. 1-2 nowych klientów dziennie (email lub tel). mija czas, gadasz, wymieniasz maile, coś ustalone, ale kolejne pytania, powtarzasz się bo klient nie doczytał. na potencjalnego klienta schodzi 0.5, 1 a nawet 2h. w tym czasie przecież nei zarabiasz. przyjedzie 1 na 4. kupa wyciągaczy informacji. funfle z forum na zasadzie w życiu nawet człowieka na forum nie widziałem, ale wielu wprost wali napisz mi jak zrobic to i to. nawet jak już jeden na iluś przyjedzie i jak za robotę weźmiesz po niby dobrej stawce, to jak doliczysz innych to robisz w kółko, wisisz na telefonie, piszesz maile, piszesz na FP, na WU itp, a ani czasu ani kokosów nie ma. juz raz miałem zrezygnować bo to frajesrka robota. I pewnie zrezygnuję ale jak będę miał rozhulaną działalność sklepu. choć z drugiej storny lubię urozmaicić sobie czas grzebnięciem przy aucie i poznaniem/pogadaniem z kimś - tak to siedzę sam i dziczeję:)

Kolejna sprawa - na dojazd klienta tracisz czas - każdemu tłumaczę żeby nie wklepywał adresu do nawigacji, żeby na inny się nawigował i daję mapkę z rysunkiem - co 3 mądrzejszy, nawiguje na adres. Ludzie się umawiają na godzinę, przyjeżdżaja 1h później ja siedzę i czekam na klienta - już myślałęm o tym czy nie zacząć za to kasować, ale jeszcze nie zrobiłem tego. Ktoś miał do przejechania 150km a wyjechał 1h przed umówionym terminem. Sorry, ale jak ja jeździłem do Cinka, to u niego jestem z reguły 40-50min przed czasem, mimo że mam pewny dojazd na 1h 10 min - wolę mieć zapas bo szanuje jego czas, bo wiem że jest zarobiony. Raz złapałem gumę w 159 to spóźniłem się 5 minut bo zmieniałem koło.

nikt nie zaprasza na robienie aktualizacji tylko odpłatnie - takie rzeczy to część roboty, całościowej, często leci jak coś robie innego w międzyczasie dla klienta. często też upgrady radia czy dodatkową sprawę robię klientowi przy okazji za free (np jak ktoś ma monostabilny przełącznik to za free mu zaktywuję race), ja nikomu nie bronię sobie samemu porejestrować się, pościągać, załadować. niech szuka na forum co, gdzie i jak - sam nie raz pisałem. ale ludzie często nie mają czasu, nie chce im się - czy to powód żeby tych którym się chciało, co dbają o to żeby mieć u siebie aktualne wszystkie wersje map i firmwarów, zakupili do tego 4 pendrivy (120zł):
Pokaż załącznik 267158
przygotowali(zakup, pełny format NTFS, ściągnięcie, wgranie - 3h), żeby od razu po nich jechać że wyciągają kasę za nic?
a Ty co? też Twoją robotę można nazwać wyciąganiem kasy? bo siedzisz i klikasz na komputerze? wg Twoich postów to nic nie kosztuje, to nie produkt, co?

Do tego kolejna sprawa. Firmwary updatowe załatwiałem (wersje MV085 i MV090) sam, używając swoich kontaktów w FCA, co też było i czasem i długiem - potem muszę się odwdzięczyć. Udostępniłem je tu i na inncyh forach. Mogłem tego nie robić i powiedzieć mam monopol, przyjeżdżajcie po świeżutkie updaty. Nie, dzieliłem się, linkowałem, informowałem - po to żebyś teraz Ty mi powiedział że kasuję kasę za 20 minut roboty. A co mam 10 minut klientowi pokazywać skąd ma ściągnąć i tłumaczyć jak ma wgrać.

Powiem CI słabo, ale z Twoim pojmowaniem pracy i czasu - zobacz różnicę hobby vs prowadzenie w tej branży działalności. Kole Cię po oczach że jestem na forum (mimo że kupę rad i pomocy która nie koliduje z moim zarobkiem ciągle udzielam chętnie i darmoowo), no to może czas że zniknę z forum, tak jak to przez lata zrobiło wielu, ot choćby Cinek i TomekKRK - pomagali jak ja, ale oczekiwania forumowiczów były że są darmowym supportem alfy romeo 24/7 w każdej sprawie - przecież kolega forumowy.

Przemyśl sobie i napisz mi czy mam racje czy nie.

PS.Poprowadź kiedyś działalność, zobaczysz różnicę - za wakacje nie ma płacone, wychodzisz na klocka nie ma kasy, siedzisz i czekasz aż coś się wgra nie ma. Ty masz płacone za wszystko (chyba nie bierzesz urlopu 15 minutowego gdybyś czekał na wgranie firmwaru?), nie ponosisz żadnego ryzyka, nie doceniasz czasu pracy firmy, jej kosztów, ryzyk i tego że jest czasem tak że robisz robotę 4h przez 20h i nie jest skończona - na ponad 20 aut miałem u siebie 2 auta były problematyczne bardzo, jedno nieskończone, drugie się namęczyłem 4x więcej niż wziąłem kasę.

Masz 100% racji - można pomóc , ale czas pracy należy zapłacić - obojętnie czy piekarz , czy mechanik.

P.S. Kiedys sie odezwe w kilku sprawach - ale to po gwaranci :) Pozdrawiam

Potrzebuję dostępu do czujnika/sygnału otwarcia przednich drzwi lewych lub prawych. Czy ktoś może podrzucić jakieś info, ew. schemat.

pomoge Ci ale najwczesniej jutro - zwichnalem kostke i nie chce schodzic na dol do kompa niepotrzebnie

No właśnie poi tak mówił. Silnik tylko działa i nic poza tym.

U mnie w stelvio 2018 przy odpaleniu zdalnym działa : radio, nawiew, ogrzewanie i klima, rozkładają się lusterka świecą się przednie LEdy i tylne światła pozycyjne.

U mnie w stelvio 2018 przy odpaleniu zdalnym działa : radio, nawiew, ogrzewanie i klima, rozkładają się lusterka świecą się przednie LEdy i tylne światła pozycyjne.
ale zanim otworzysz drzwi? Bo POl mówił mi wczoraj że zanim otworzy to radio nie działa a panel nawiewów świeci ale nie włacza np na max grzania, nie włącza też np grzania siedzień (sprawdzał przy lekkim minusie, po zostawieniu auta na wiele godzin, aku naładowany). No chyba że to zależy od wersji softu - z tego co pamiętam to POl ma Stelvio już z tych późniejszych (różnice firmwarowe), poza tym trzeba pamietać że on ma wersję EU z retrofitowanym RS może inaczej działać. Ja znów będę Ci wytykał, Ty masz auto prod gdzieś w 2017, a to że się nazywa rok modelowy 2018 - w USA tak mają - wystarczy że 2 połowa 2017 - trochę mylisz podając 2018 bo w EU inaczej to się rozumie - w analizowaniu różnic ważna jest data produkcji.

Ostatnia edycja:
[MENTION=34131]Dareek[/MENTION] sprawdź co się dzieje po odpaleniu RS bez wsiadania do środka i otwierania drzwi. Adaptacja RS w wersji samochodu EU nie uruchamia nawiewów, klimy, radia (tak jak pisał [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]), wersje Nafta mają odpalanie wszystkiego łącznie z podgrzewaniem siedzeń i kierownicy, ale początkowe wersje firmware do roku 2017. Od 2018 w USA coś pozmieniali, na pewno wyłączyli grzanie siedzeń i kierownicy - jeżeli jest inaczej to proszę o info.

nie mam grzania siedzeń i kiery- jak pisałem wcześniej- po odpaleniu zdalnym auto rozkłada lusterka zapalają się światła i radio gra. Do tego chodzi ogrzewanie i wentylacja ponieważ wsiadłem do ciepłego wnętrza i wyraźnie było słychać wentylator nawiewu. Panel klimy był aktywny przed wciśnięciem przycisku zapłonu podobnie jak sterowanie radiem. Stelvio USA - mi z VIN wychodzi że 10 2017, MY 2018 USA, Sprzedanie w USA przez dealera 11.2018.

Jesteś szczęściarzem odnośnie RS'a, bo samochód z USA i sprzed zmian. W wersji EU, pomimo dołożenia RS'a, nie staruje ani klima ani wentylatory ani wszelkie grzania, dopiero po fizycznym otwarciu drzwi to wszystko się uruchamia (bez grzania siedzeń i kierownicy). Co prawda silnik jest już ciepły, ale w chłodne dni brakuje grzania chociażby wnętrza. Zapewne podobnie będzie latem z chłodzeniem. Także efekt RS'a w EU jest połowiczny, grzebanie w zmianie kraju na USA to trochę ryzykowny temat, pozostaje moduł komfortu od [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]'a lub mój zamiar poszukanie czegoś w sygnale z otwarcia drzwi.

Jesteś szczęściarzem odnośnie RS'a, bo samochód z USA i sprzed zmian. W wersji EU, pomimo dołożenia RS'a, nie staruje ani klima ani wentylatory ani wszelkie grzania, dopiero po fizycznym otwarciu drzwi to wszystko się uruchamia (bez grzania siedzeń i kierownicy). Co prawda silnik jest już ciepły, ale w chłodne dni brakuje grzania chociażby wnętrza. Zapewne podobnie będzie latem z chłodzeniem. Także efekt RS'a w EU jest połowiczny, grzebanie w zmianie kraju na USA to trochę ryzykowny temat, pozostaje moduł komfortu od [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]'a lub mój zamiar poszukanie czegoś w sygnale z otwarcia drzwi.

No ale ja też mam USA i też 2017, a zgodnie z testem nie działa tak jak [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] opisywał.. Chyba, że to kwestia modelu

No ale Ty masz Giulie on Stelvio - one mają 2 osobne streamy firmwarów BCM, też może robić różnice. Poza tym w innym czasie mogły być oba updatowane (lub nie) jeszcze w USA i/lub w EU - ciężko tu dojść pewnie będzie na podstawie 3 aut z których każde totalnie inne. Gdyby Dareek miał podgrzewane siedzienia/kierę, to jeszcze byśmy się czegos dowiedzieli, tak to ograniczone info. Poza tym Dareek nie napisał czy nawiew włącza się np w lecie na max chłodzienie a w zimie np na mocne ogrzewanie/odmrażanie/odparowywanie szyby czy tylko dmucha tak jak ostatnio zostawił.

Lata jeszcze nie było wiec nie testowałem w pełni, natomiast ogrzewanie/wentylator działa tak jak było ustawione przez wyłączeniem silnika. [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - coś tam było updatowane w ASO AR USA przed wydaniem auta klientowi w USA - postaram się poszukać tego dokumentu bo go chyba gdzieś mam.

Amortyzatory
Powrót