[159] Przekłamania termometra zewnętrznego - czujnik temp.

Ok :) a duże są różnice? Jak zamontujesz to napisz czy działa poprawnie i jak się prezentuje na samochodzie, czy wystaje czy jest schowany. Możesz jakieś zdjęcie podrzucić to też się może na taki zdecyduje :) I dałbyś radę podesłać jeszcze link z jakiej aukcji kupiłeś?

Już jestem po wymianie.
Czujnik temperatury jest trochę inny, tak jakby zrobiony "na odwal się".
W porównaniu do oryginału:
DSC_2713.jpg
Na szczęście mieści się bez problemu. Przylutowałem kabelki - założyłem izolację termokurczliwą, i wszystko działa jak należy. W porównaniu do 147, która parkuje obok, temperatura się pokrywa co do pół stopnia! Więc jest idealnie.
Wygląda mniej więcej tak (wystaje tylko kawałek)
DSC_2714.jpg.

Cała operacja kosztowała dokładnie 28złotych (z przesyłką). Nie podaję linku do aukcji, bo za chwilę będzie nieaktualny. Jest to zwykły czujnik do FIAT
e615f17e440595c453a669100a00.jpg

Nie.
Najpierw trzeba wyrwać szkło - do przodu (odczepia się dość łatwo, tylko trzeba dobrze chwycić - najlepiej od góry -> wówczas zaczepy puszczają).
Następnie odczepiamy dwa przewody od ogrzewania lusterka (od szkła).
Trzeci etap, to odkręcenie trzech wkrętów na torx (chyba T10).

Po odkręceniu, obudowa lusterka jest zluzowana, więc plastik trzymający czujnik w odpowiedniej pozycji, który jest zintegrowany z obudową lusterka, można przesunąć -> co pozwala na wymontowanie czujnika. Najlepiej przekręcić go lekko i wówczas zupełnie wychodzi z dolnej obudowy.

Teraz tniemy przewody -> lutujemy nowy czujnik zakładając wcześniej opaski termokurczliwe. Ja przeciągnąłem przewody w taki sposób, aby łączenie nie znajdowało się z dolnej części lusterka (jakby się tam woda miała zebrać...).

Tyle roboty. Może 5 minut.

Tak jak napisałem - założyłem taki właśnie od Fiata i działa. Post #122 (nawet wrzuciłem zdjęcie poglądowe, choć czujnik który przyszedł w kopercie, wygląda inaczej ;)

Polecam ori czujnik do kupienia min na alledrogo, zero kombinowania, rzeźbienia, pasuje idealnie- wymiana w 15 min.

Załączniki

• be82bd5f4271a9e5ff7886f90705.jpg
    be82bd5f4271a9e5ff7886f90705.jpg
    132.9 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnia edycja:
Miałem u siebie to samo. Jak uruchamiałem silnik to wskazywał 15 stopni przy -6 na zewnątrz. Po kilku minutach spadała powoli temperatura, ale zawsze była wyższa o 5-6 stopni od tej prawdziwej.
Zamówiłem oryginalny, dokładnie ten: http://allegro.pl/alfa-romeo-159-czujnik-temperatury-w-lusterko-017-i5067969338.html
Wiem, ze trochę drożej, ale mam pewność, ze będzie prawidłowo dzialac i pasować. Pomimo odległości, miałem go na drugi dzień.
Czujnik jest z długimi przewodami i pinami do wtyczki, ale nie rozbierałem drzwi, uważam ze to bez sensu.
Zdjąłem szkło, obudowę lusterka i ramkę lusterka, polutowałem przewody, później termokurcze i zima wróciła:)

u mnie oryginalny (taki sam - z pinami) padł po dwóch latach od wymiany... Teraz będę testował najtańsze zamienniki :)

Kurcze, zmieniłem czujnik tak jak pisałeś mateuszszar na ten sam zamiennik, przylutowałem, opaski założyłem, zanim złożyłem całe lusterko to sprawdziłem jaką temp. pokazuje i teraz pokazuje około 2st za dużo :/ wcześniej zaś oryginalny uszkodzony pokazywał ok. 5st za mało.. wina nowego czujnika? :confused: w samochodzie rodziców jest 13,5 a u mnie 15-16 :/ zastanawiam się nad tym czy ewentulnie to zostawiać bo wcześniej przez błędną temp o 5-6st wyskakiwał mi bład katalizatora właśnie prawdopodobnie przez ten czujnik

Ostatnia edycja:
Ciężko powiedzieć. Ja porównałem temperaturę z tym, co pokazuje AR147 mojego brata - i jest dokładnie tak samo. Sprawdzałeś, czy masz dobre połączenie w złączu w drzwiach?

A gdzie dokładnie jest to złącze? Nie sprawdzałem :/ jedynie zlutowałem jeszcze raz dla pewności na odwrót kabelkami (chociaż wiem że to bez znaczenia) i pokazuje to samo. Muszę złapać jeszcze dwa inne samochody i sprawdzę jaka temp jest u nich :P

Kurde, wymieniłem czujnik na nowy, ori, ale jakoś nie widzę różnicy w działaniu. Np. dzisiaj, przy temp. ok. 20 stopni, pokazywał 7,5. Co jeszcze może być nie tak?[emoji848][emoji848]

a instalacja? Połączenie w drzwiach sprawdzałeś? Czyściłeś kostkę/złącze hermetyczne?

Witaj ponownie Romeo!
Tak, mnie też przekłamuje, o ok 1,5, 2 st.C - pokazuje wyżej. Przerabiałem wymianę w lewym lusterku. Nic nie pomogło. Myślę, że to wina nie czujnika, a nawiewu powietrza i grzania lusterka. Gdy auto zimą stało po kilka dni, to pokazywało rzeczywistą temperaturę na zewnątrz auta i to dokładnie (sprawdzone na 3 termometrach:))
Po odpaleniu i rozgrzaniu silnika niestety pokazywało o 1,5 do 2 stopni więcej. No to wymieniłem. I co? Ano g... To samo. Ale 5* to rzeczywiście sporo. No, zimą muszę uważać gdy jest lekko poniżej o, a u mnie +1.

A to normalne, że po kilku dniach bezczynności pokazywał "--"?
Drugie pytanie - które piny w złączu odpowiadają za ten czujnik?
Dzisiaj po kilku minutach od dłuższego pobytu bez otwierania najpierw nie pokazywał nic, a potem 19,5 stopnia... Coś czuję, że to problem z wiązką, bo sensor wymieniłem na nowy

No i moja Alfa postanowiła zacząć rewolucję klimatyczną - na zewnątrz koło zera, a u mnie +15 :) zamawiam ori ze 159 - mam nadzieję, że pasuje do Brery

Amortyzatory
Powrót