• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekłamania termometra zewnętrznego - czujnik temp.

mam pytanko.
Muszę wymienić czujnik bo kłamie tylko nie wiem jaki dokładnie musi być do 159 z 2007?
Znalazłem dwa na allegro. Który będzie pasował?

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-alfa-lancia-i5082772721.html

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-alfa-lancia-i5082772529.html
Czyszczenie środka lusterka Karcherem i sprężonym powietrzem nic nie dało ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

nie otwierałem llusterka i nic nie czysciłem
na forum pisali że jak kłamie to do wymiany

Mój czujnik temperatury niedawno po jednej nocy też okłamuje. Zaczął nagle zawyżać około 4-5st. więc już zamówiłem ori w ASO , koszt 90zł. Stwierdziłem ze nie będę bawił sie w zamienniki bo nie wiadomo jak one będą wskazywać temp.Jak zrobi się ciepło zabieram sie za wymianę.Jedynie mam cykora czy uda się nie połamać lustra przy demontażu.

U mnie zawsze pomaga czyszczenie środka lusterka Karcherem i sprężonym powietrzem

Nie trzeba rozbierać lusterka do czyszczenia. Można przez szczeliny.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Można szybko ściągnąć lustro i ewentualnie obudowę lusterka później to będzie o wiele lepszy dostęp do wyczyszczenia i ewentualnej wymiany czujnika.

Witam wszystkich podepne się pod temat. Bawiąc się ostatnio mesem zauważyłem że temperatura z lusterka zewnetrznego wskazuje temperaturę 28,5 a jakiś drugi czujnik -40, co to za czujnik?.
690.jpg

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich podepne się pod temat. Bawiąc się ostatnio mesem zauważyłem że temperatura z lusterka zewnetrznego wskazuje temperaturę 28,5 a jakiś drugi czujnik -40, co to za czujnik?.

Trochę inne auto (jednak w wielu względach podobne) - Fiat Croma - ma tak samo przy tym odczycie. Odkryłem to kilka dni temu i poszukam w eLearnie, gdzie miałby być ten czujnik. Może po prostu z oszczędności go nie dawali lub jakaś wtyczka się rozpięła.

Panowie Pomocy!

Przeszukałem forum wzdłuż i wszerz. W mojej Alfie 159 2007r nie mam wskazania temperatury zewnętrznej.
Zabrałem się sam za to dzięki informacjom z forum. Rozebrałem lusterko i tutaj zdziwienie- BRAK CZUJNIKA

Co robić gdzie on się znajduje? Wrzucam foto gdyby ktoś nie wierzył..

20171101_154612.jpg

A te dwa przewody tam od dołu, to nie od czujnika?
Wydaje mi się, że czujnik znajduje się w tym "sutku" na spodniej części obudowy (ale mogę się mylić).

W obudowie lusterka nie ma wyciętego żadnego otworu
Te dwa przewody o których mowa idą do wiązki i z tyłu wyczuwam wtyczke ale nie wygląda mi to na czujnik.
Demontaż lusterka?

Koledzy może mi ktoś podesłać link albo coś z danymi jaki czujnik w lusterku kupić? Moj zawsze zaniza temperaturę jest zero a u mnie -4 albo jakos tak ;) i w alfie straszliwej grzeje pomimo ustawionej temp na 20 jest jak w piekle

Witam
Może ktoś z forumowiczów podesłać foto czujnika lub zamiennika, gdyż nie wiem który mam kupić. Oryginalny chyba jest ciut inny niż zamienniki. Pozdrawiam

i ja również się podłączam do pytania o czujnik temperatury - nie potrafię nigdzie znaleźć...

miałem kłopot z czujnikiem w mito, raz pokazywał ok raz przekłamywał, rozpiąłem wiązke drzwi i potraktowałem contact sprayem i wszystko śmiga jak należy.

Panowie a czy czujnik temp. zewnętrznej jest taki sam w 159 i brerze? Padł mi chyba całkowicie, myłem wodą, dmuchałem powietrzem i nadal przekłamuje +/- 10C z tym, że do brery wszędzie tylko z lusterkiem.. Mam możliwość kupna nowego do 159 ale nie jestem pewny czy na pewno pasuje :/

Jeśli poczekasz, to Ci powiem, czy od Fiata pasuje. Bo z tego co widziałem, to powinien być OK, tylko jeszcze przesyłka nie dotarła :/
Fiatowski jest za ~25zł. I nie sądzę, żeby się chciało robić inne czujniki specjalnie dla Brery :) Na moje oko wygląda tak samo, ale 100% pewności będę miał jak będę miał w ręce.

Dostałem dziś czujnik. Już na oko widać, że nie jest dokładnie taki sam. Nawet nie pokrywa się z zdjęciem z allegro. Ale nic to - mnie to nie przeszkadza. W Brerze nawet nie wystaje za bardzo pod lusterkiem. Ważne, żeby działał poprawnie.
Jak jutro znajdę czas, to postaram się zamontować i dam znać, czy warto było.

Amortyzatory
Powrót