• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekłamania termometra zewnętrznego - czujnik temp.

Pasuje, pasuje. I tak nie będzie działał jak należy. Ja też zmieniłem na ori i nadal 1,5 do 2 stopni pokazuje wyżej. ;) Taki urok.

Pasuje, pasuje. I tak nie będzie działał jak należy. Ja też zmieniłem na ori i nadal 1,5 do 2 stopni pokazuje wyżej. ;) Taki urok.

Mi się wydaję, że nie mam przekłamań temperatury. Zobaczymy z czasem, mam nadzieję, że to sie nie zmieni, bo jednak jest różnica czy są 3 stopnie czy 1 i asfalt zaczyna przymarzać.

Mój zawyża o 1 stopień, wymieniony parę lat temu - trochę zabawy z demontażem lusterka i po kłopocie

Mój zawyża o 1 stopień, wymieniony parę lat temu - trochę zabawy z demontażem lusterka i po kłopocie

Mi by różnica 1 stopnia nie przeszkadzała na tyle, żeby bawić się w wymiane :D

1 stopień jest niezauważalny, także dla automatyki klimatyzacji - ale jak różnica jest rzędu kilkunastu stopni, to pewnie będzie głupiało.
Przed weekendem powinienem dostać czujnik, może zrobię how-to zdjęciowe krok po kroku, bez cięcia kabli czyli ze zdjęciem boczka drzwi i wpięciem w wiązkę jak należy

Boczek trzeba ściągać obowiązkowo żeby to jakoś wyglądało i szkoda ciąć nowy przewód od czujnika. Ale z wsunięciem przewodu do wiązki będzie problem. Ja owinąłem przewód wokół wiązki i przymocowałem do niej taśmą. Proszę czytać ze zrozumieniem - wymieniłem parę lat temu bo zaczął świrować o jakieś 5-7 stopni. AKTUALNIE różnica 1 stopień i to jest oczywiście do przyjęcia (a może nawet w tolerancji)

1 stopień jest niezauważalny, także dla automatyki klimatyzacji - ale jak różnica jest rzędu kilkunastu stopni, to pewnie będzie głupiało.
Przed weekendem powinienem dostać czujnik, może zrobię how-to zdjęciowe krok po kroku, bez cięcia kabli czyli ze zdjęciem boczka drzwi i wpięciem w wiązkę jak należy

Czekamy!

Hehe no dobra, wszystko już mam, ale utknąłem na pierwszym kroku, tzn - jak wyjąć to cholerne lustro?

Próbuję tak jak było opisywane - przestawiłem na max w dół, kładę paluchy w szczelinę między obudową lusterka a szkłem, powiększa się ona może ze 3mm, tak że ledwo widać cokolwiek ze środka i tyle - mam wrażenie że jak będę chciał rozszerzyć szczelinę dalej, to szkło pęknie. Mógłby ktoś jakoś bardziej obrazowo opisać jak to wyciągnąć?

No dobra - włożyłem łapę głębiej, żeby napierać na ten plastikowy stelaż (będzie widać na zdjęciu szkła) a nie samo szkło - udało się:
IMG_0765.jpg

Trzeba jeszcze odłączyć dwa kabelki od grzania widoczne z prawej strony.

A tak wygląda szkło po wyjęciu z obudowy lusterka i odłączeniu kabelków:
IMG_0766.jpg

Jeśli chodzi o lusterko, ukazuje się nam taki widok:
IMG_0768.jpg
Na czerwono zaznaczone śrubki, które trzeba odkręcić, żeby obudowa lusterka się poluzowała, co pozwoli wyjąc czujnik.

Ambitny plan był taki, żeby puścić kabel z resztą kabelków w oryginalnej wiązce. Rzeczywistość okazała się taka, że po pierwsze w gumowej "rurce" w której te kable z lusterka idą do drzwi jest raczej mało luzu, a po drugie w Brerze jest ona dość mocno pozaginana w drodze do drzwi - nie wyobrażam sobie jak można by przeciągnąć kabel, bez całkowitego rozmontowania lusterka i rozprostowania tej wiązki. Mimo wszystko zdjąłem częściowo boczek, żeby zobaczyć jak to wygląda już w środku drzwi. Okazało się że te kabelki idą prostu do tej wtyczki:
IMG_0770.jpg
Nie wiem jak się ją rozmontowuje i uznałem że nie będę jeszcze dodatkowo ryzykował że ją uszkodzę i skończy się na szukaniu całego lusterka.

Zrobiłem więc tak, jak inni użytkownicy przede mną - mając czujnik wyciągnięty:
IMG_0771.jpg

Uciąłem kable zaraz przy nim i nawinałem na każdy po opasce termokurczliwej, do użycia w późniejszym etapie

Sam czujnik kupiłem taki:
IMG_0764.jpg

Ma raczej długi kabel (pewnie bez problemu doszedłby do tej wtyczki w drzwiach) - uciałem mniej więcej w połowie, skręciłem z tymi z wiązki i zalutowałem połączenie (lutownica na 12V to przydatny wynalazek :) ). Potem lekko zaizolowałem taśmą izolacyjną, zsunąłem opaski i skurczyłem je zapalniczką. Wygląda to tak (przed potraktowaniem zapalniczką):
IMG_0772.jpg

Nieco wydłużony kabel puściłem za całym mechanizmem lusterka, a połączona część idzie górą, żeby woda miała tam mniej do roboty. Podpiąłem kable od grzania, wcisnąłem lusterko z powrotem, sprawdziłem że regulacja działa i posprzątałem bałagan ;)

Nowy czujnik na pewno działa - rano okaże się czy dobrze. Temperaturę w garażu pokazywał taką jak oryginalny zanim się schrzanił, natomiast czy faktycznie jest ok, okaże się jak wyjadę rano na ulicę. Po odcięciu oryginalnego czujnika, na wyświetlaczu w miejscu temperatury pojawiły się same kreski (ktoś pisał że ma taki problem), a po spięciu ze sobą kabli z wiązki i nowego czujnika, pokazywały się głupoty w stylu -39 stopni itp - wyjęcie i włożenie kluczyka sprawiło że pojawiła się sensowna wartość.

I to by było na tyle - mam nadzieję że komuś się przyda ten opis oraz że nie robiłem tego na darmo i będzie pokazywać prawdziwą temperaturę :)

//edycja:

Przyszło rano i wg pogody w telefonie temp wyglada tak:
IMG_0773.jpg

A wg czujnika tak:
IMG_0774.jpg

Myśle że całkiem przyzwoicie :)

Ostatnia edycja:
Dobrze to opisałeś. Super. Ja też postępowałem jak Ty. Dokładnie tak samo. Ucinałem. Oryginalny. I...2,5 stopnia wskazuje wyżej

No 2,5 to wbrew pozorom sporo.
Ogólnie to jakość różnych części/modułów używanych przez AR jest strasznie gówniana momentami - mój 18 letni japończyk ma taki czujnik temperatury gdzieś koło chłodnicy, więc dostaje po tyłku mocniej - i nic nie przekłamuje, nie sprawia żadnych problemów w ogóle, a tutaj najprostsze rzeczy potrafią odmówić posłuszeństwa...

Niemniej operacja jakaś trudna nie jest, tylko nie chciałbym kupować kilku czujników po kilkadziesiąt złotych każdy i liczyć że któryś da dobry pomiar...

Dokładnie. W grupie VAG dokładność do pół stopnia bez zarzutu. Podobnie BMW. O dziwo w Julce te same czujniki co w 159 i jest super. Ja muszę mieć z tyłu głowy , gdy jest chłodno, że 2,5 zawyża i jest to denerwujące. Ale taki urok. ;)

U mnie czujnik temp leży kilka lat i zastanawiam się, czy jest sens go wymieniać skoro nowy może nie wskazywać właściwie. Wczoraj na zewnątrz 0 stopni, auto pokazuje +2. Różnica nie jest duża, ale w zimie znacząca ;)

U mnie czujnik temp leży kilka lat i zastanawiam się, czy jest sens go wymieniać skoro nowy może nie wskazywać właściwie. Wczoraj na zewnątrz 0 stopni, auto pokazuje +2. Różnica nie jest duża, ale w zimie znacząca ;)
Nie wymieniaj. Szkoda czasu. Też stary wskazywał mi 2 stopnie wyżej. Wymieniłem i tak samo

U mnie w Giulietcie wydaje się, że pokazuje spoko. Nie ma też opóźnienia w działaniu jakiegoś dużego. Też reaguje szybko po wyjeździe z garażu. Zastanawiające te błędy. To naprawdę jakieś proste urządzenie ten czujnik, a koszt pomijalny, mimo to wsadzają jakieś badziewie, żeby pół euro zaoszczędzić.

Ok panowie a co może być nie tak jak stary czujnik zaczą mi wskazywać temperature +56 stopnie przy 17 aktualnych, wymieniłem czujnik na nowy i dalej to samo , co może być grane

Amortyzatory
Powrót