• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Praca na 3 cylindry

PSA dąży do tego, żeby w każdym serwisie jednej ich marki można było załatwić sprawę innej. Na razie jest to w szczątkowej formie, co chwilkę coś dochodzi. Integracja systemów musi jednak chwilę potrwać.

Integracja systemów musi jednak chwilę potrwać.
Ale to, o czym ja piszę, nie jest problem z integracją systemów, bo moje ASO AR już wcześniej miało pełny dostęp do schematów i numerów części Jeepa, ale ostatnio ten dostęp został zablokowany dla serwisów, które nie mają autoryzacji na Jeepa i nie ponoszą z tego tytułu kosztów. Wygląda to bardziej na wewnętrzne tarcia między serwisami różnych marek w ramach jednej grupy.

No może i tak jest. Ja mówię o sytuacji, kiedy "góra" to jedna instytucja, a póki co nad Oplem jest PSA. Co do dostępów do systemów AR (może i reszty) to wyraziłem tylko moje nadzieje i pobożne życzenie. Zawsze można się dogadać na zasadzie "wymiany dostępów".

Ale to, o czym ja piszę, nie jest problem z integracją systemów, bo moje ASO AR już wcześniej miało pełny dostęp do schematów i numerów części Jeepa, ale ostatnio ten dostęp został zablokowany dla serwisów, które nie mają autoryzacji na Jeepa i nie ponoszą z tego tytułu kosztów. Wygląda to bardziej na wewnętrzne tarcia między serwisami różnych marek w ramach jednej grupy.

To prawda. Korzystałem kiedyś z usług serwisu Jeepa. Obecnie ma już zablokowany dostęp do bazy AR. Tyle, że bliźniacze 2.0t montuje się w nowym Wranglerze także informacje z tego zakresu można wykorzystywać nadal.

To prawda. Korzystałem kiedyś z usług serwisu Jeepa. Obecnie ma już zablokowany dostęp do bazy AR. Tyle, że bliźniacze 2.0t montuje się w nowym Wranglerze także informacje z tego zakresu można wykorzystywać nadal.

Szczerze to nie wiem jakie informacje z dokumentacji Jeepa można zastosować do Giulii/Stelvio i na ile można nazwać te silniki bliźniaczymi, gdyż te silniki mają kompletnie inne głowice i napędy rozrządu (DOHC w Jeepie i SOHC w AR z innym MultiAir), bloki wg artykułu z linku poniżej też są inne.

Informacje na temat silnika w Jeepie
https://www.motorreviewer.com/engine.php?engine_id=168

Ostatnia edycja:
nie wiem - ja za OE fitr w ASO do Stelvio/ giulii płaciłem 35 pln bez rabatów.

już prawie 2 lata temu kupowałem po ~9GBP więc żadna rewelacja, no i jeszcze jest kwestia czy to ori moparowy MO-339 czy jakiś inny wynalazek, bo zamienników jest pełno włącznie z filtronem itp szmelcem...

2 tyg temu kupowałem w ASO materiały na wymianę, filt oleju 29,73 dostałem 20% rabatu, filtr powietrza 105 też na 20%, olej 5L(1 puszka 2L i 3 puszki 1L) 289 rabat 10%.

Coś też mogę na ten temat od siebie napisać, problem identyczny, na zimnym silniku trzęsie i przechodzi w tryb awaryjny, auto odstawione do serwisu - na gwarancji jeszcze. Po dwóch dniach dzwoni serwis i mówią że wszystko jest ok, błąd wykasowany, można śmigać. Ja na to że tego auta nie przyjmuje ze względu na to że ta sytuacja się już kilka razy powtórzyła, serwis zgodził się dalej testować auto, na szczęście za 3 razem pojawił się znów błąd już u nich, serwis wymienia multiair, problem tylko w tym że część idzie z włoch a dobrze wiemy jaka tam jest sytuacja, poinformowano mnie że mogę dość długo czekać na naprawę. Reasumując cieszę się że zostanie to wymienione jeszcze na gwarancji, dla mnie to naprawdę spora wada.

Mam praktycznie identyczną sytuację. Za pierwszym razem skasowano błąd, niestety sytuacja się powtórzyła po paru miesiącach (dziś) - mam teraz pytanie, gdzie na śląsku najlepiej oddać samochód? -doświadczenia z katowickiego Ganinexu mam mieszane (przebieg 23K, gwarancja).

od Oilmaster.pl 6 l Selenii za 280 pln brutto z wysylka, filtr oleju plus wymiana 299pln brutto

Hej. Podłączę się tutaj ze swoim tematem.
U mnie nie działa jeden elektrozawór. Konsultowałem z poprzednim właścicielem (to było auto salonu i serwisu AR) Giulii i mieli podobne objawy w tym aucie. Nawet wymienili aktywator ale okazało się, że to nic nie dało a problem był (i teraz pewnie też - oby!) w połączeniu elektrycznym do elektrozaworu. Poprawili i było ok (jakiś czas).
Czy ktoś miał/słyszał podobny problem?
Jutro jadę do mechanika to napiszę coś więcej

Hej. Podłączę się tutaj ze swoim tematem.
U mnie nie działa jeden elektrozawór. Konsultowałem z poprzednim właścicielem (to było auto salonu i serwisu AR) Giulii i mieli podobne objawy w tym aucie. Nawet wymienili aktywator ale okazało się, że to nic nie dało a problem był (i teraz pewnie też - oby!) w połączeniu elektrycznym do elektrozaworu. Poprawili i było ok (jakiś czas).
Czy ktoś miał/słyszał podobny problem?
Jutro jadę do mechanika to napiszę coś więcej

Witam ponownie.
Auto po odpaleniu kilka dni później "samo się naprawiło". Mechanikowi zostało tylko pokasować błędy. Tak przejeździłem ze 3tys km i znów to samo. Pracuje nierówno, szarpie, check engine itd. Pewnie skończy się na wymianie Multiair. Czy wiadomo Wam jakoby były jakieś wersje pozmianowe tych multiarów? Od kiedy? W ofertach znalazłem właśnie takie info oraz dwa numery części:
50057881
50054837

Witam ponownie.
Auto po odpaleniu kilka dni później "samo się naprawiło". Mechanikowi zostało tylko pokasować błędy. Tak przejeździłem ze 3tys km i znów to samo. Pracuje nierówno, szarpie, check engine itd. Pewnie skończy się na wymianie Multiair. Czy wiadomo Wam jakoby były jakieś wersje pozmianowe tych multiarów? Od kiedy? W ofertach znalazłem właśnie takie info oraz dwa numery części:
50057881
50054837

Ciąg dalszy...
Jak poprzednio odpalając auto aby pojechać z problemem do mechanika znów samo się naprawiło :( Niestety. Co mam pokazać mechanikowi jeśli działa poprawnie?
Sprawdził tylko błędy i mam (przepisane ze zdjęcia):

P1041 - Elektrozawór zasilania olejem cylindra 1 - Odebrana data nieprawdopodobna
P0301 - Cylinder 1 - Wykrycie utraty skoków
P0300 - Cylinder - wykryto losowe/powtarzające się przerwy zapłonu
P0363 - Zasilanie paliwem -wykrycie utraty skoków

Czy ja mam się łudzić, że to problem czysto elektryczny (przewód/wtyczka) czy multiair na 100%? jestem gotów go wymienić ale chciałbym mieć pewność, że to on.

u mnie w niedziele wyskoczyło wypadanie zapłonów na 3 cylindrze i przez ok 45 sek pracował na 3 gary potem mu przeszło ale z racji przebiegu - 92 tkm nie mam zamiaru na sobie testować cewek świec czy generować innych kosztów- po prostu wymienię MA.
mój przypadek- 91 tkm 13 słownie: trzynaście) wymian oleju- teraz tydzień temu czternasty raz - świece OE co 30 tkm olej Selenia, filtry tylko OE .
Obstawiam że problem do tej pory nie występował bo auto nocuje zawsze w garażu gdzie jest nie mniej niż 10 stopni - w niedziele nocowało w blaszaku przy niemal 100% wilgotności i ok 0 stopni i się zaczęło.

W każdym normalnym aucie benzynowym taki nagły postój na zimnie i wilgoci oznaczałby do wymiany świece albo kable, ze względu na wilgoc i przebicie, niestety MA mam 1 raz więc nie znam jego natury.

Przy tym przebiegu to już masz pewnie trzecie świece (pierwsze zmienia się książkowo przy 45 tys km).
Kabli wysokiego napięcia tu nie ma. Cewka jest bezpośrednio na świecy.
Można zamieniać cewki miejscami ale trudno ten błąd tak po prostu wymusić. U mnie między błędami wypadania zapłonu potrafiło minąć pół roku.
Jak masz gwarancję to wymieniaj MA. Założą Ci inny (była zmiana i tersz montują z innym numerem). Widocznie doszukali się jakiejś wady i stąd zmiana.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót