• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Z całym szacunkiem ale taką odpowiedzią możesz skwitować większość pytań dot ewentualnych usterek jakie pojawiły się na tym forum.

"Panowie nie działa mi to... Albo zaświeciła się kontrolka "...

Odpowiedź: oddaj auto do Aso. Oddaj auto do mechanika
To żadna pomoc.

Zadałem pytanie z nadzieją że ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i podzieli się wiedzą czy to normalne, minie czy coś poważnego.
Napisałem też że byłem w aso z pytaniem.

Z całym szacunkiem ale taką odpowiedzią możesz skwitować większość pytań dot ewentualnych usterek jakie pojawiły się na tym forum.

To żadna pomoc.

Zadałem pytanie z nadzieją że ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i podzieli się wiedzą czy to normalne, minie czy coś poważnego.

Z calym szacunkiem ale na gotum gwarancje ma niewielu, a ty sam sobie odpowiedziałeś na pytaniebze masz uszkodzoną skrzynię. Usterka kwalifikujaca się do naprawy gwarancyjnej bardziej niz skrzypiacy fotel kierowcy.

Sęk w tym, że nie jestem przekonany. Nie wiem czy to usterka czy elementy docierania się podzespołów. Wolałbym się upewnić zanim zacznę szaleć w Aso.
To jest mój pierwszy nowy samochód i nie wiem jak się zachowują na dotarciu.
Nie mogę z każdą pierdółką latać to Aso bo przestaną traktować cie poważnie

Sęk w tym, że nie jestem przekonany. Nie wiem czy to usterka czy elementy docierania się podzespołów. Wolałbym się upewnić zanim zacznę szaleć w Aso.
To jest mój pierwszy nowy samochód i nie wiem jak się zachowują na dotarciu.
Nie mogę z każdą pierdółką latać to Aso bo przestaną traktować cie poważnie

Inni latają ze sjtzypiacyni fotelami i nikt ich nie wyrzuca. Masz gwarancje to należy co sie wymiana skrxyni jak psu buda. W aso nie naprawiaja tylko wymieniaja, wiec bierz nowa skrzynię poki gwarancja działa

Nie ma co szaleć , masz czas - skoro na razie nic się nie dzieje jeździj , może minie i nie będzie tematu , jeśli nie wtedy pojedz do aso a na razie zrób chociaż ze 2 tyś tak jak ci zresztą powiedzieli

@up.
Dzięki. Tak chyba zrobię choć nie będzie łatwo :-D. bo zamiast cieszyć się jazdą to będę się wsłuchiwał czy już przeszło. A że głośne to nie jest :-)
Żona na mnie patrzy jak na ufoka
Zbyt często mam schize.
We wtorek i tak będę w Aso na przyciemnianie szyb więc jeszcze się z nimi podzielę spostrzeżeniami

Ciesz się jazdą , śmigaj i się za bardzo nie wsłuchuj :) na to masz jeszcze dużo czasu do końca gwary - czasem jakieś dziwne efekty same z czasem znikają i nawet nikt nie wie co to było ;)

To żadna pomoc.

Czasem ma wrażenie że dzieci z piaskownicy się logują- przepraszam ale normalny jesteś czy jak? jak sobie wyobrażasz że ktoś po kilku Twoich słowach zdiagnozuje Ci taką usterkę? Szklanej kuli nikt tu nie ma - ludzie starają się pomóc to jeszcze skaczesz!!!
Po prostu jedź do ASO powiedz że coś szura i hałasuje w skrzyni i niech to zapiszą w systemie - zobaczysz, że nagle nie będzie odpowiedzi że masz z tym jeździć tylko zajmą się naprawą.
Jazda z takimi objawami skończy się tak że jak coś pierd... w najmniej oczekiwanym momencie, a potem gwarant się wypnie za to, że niezwłocznie nie zgłosiłeś usterki ( masz to zapisanie w gwarancji)- zgłoś żądaj papieru na zgłoszenie i masz dupochron.

.....Mianowicie podczas jazdy na parzystych biegach czyli na 2,4,6 wydobywa się taki metaliczny dźwięk, chrobotanie . Taki dwugłos.
Wydaje mi się to dotyczy to elementów skrzyni biegów. Na pozostałych biegach jest ok. Po wysprzegleniu też jest cisza. Dodatkowo wczoraj zauważyłem, że ten dźwięk cichnie jak poruszam lewarkiem zmiany biegów. Jak próbuje delikatnie przesunąć go do swojej nogi

....
Wg mnie źle wyregulowane cięgna (albo skrzywione) zewnętrznego mechanizmu zmiany biegów - co to za ASO co kazało ci z tym jeździć - zniszczysz skrzynię, bo to tak jakbyś chciał przełączać biegi bez sprzegła

Panowie nie moge znaleźć. Service coupon expired w julce. Czy mozna to jakos recznie usunac czy przez obd jakims programem tylko? Juz po gwaranvji dodam 2 lata.

Pytanie do forumowiczów - Julka kupiona 2 tygodnie temu, 1.4 MA 170 km 2011 rok.

Doczytałem,że MA ma mieć określony olej silnikowy - tylko pytanie jaki (wątek na forum jest potężny i ciężko znaleźć tzw. złoty środek)? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy jego wymianie (czytałem coś o odmie/filtrze MA/ śrubie przy turbo, ale się deko pogubiłem)?

Druga krótka piłka - z felerną wiązką klapy sobie na chwilę poradziłem, ale i tu czeka mnie interwencja...Jakieś porady użytkowników co zrobić, żeby problem wyeliminować (miałem już poradę "nie otwieraj klapy", średnio to widzę). Na razie tylna wycieraczka działa jak pijana, póki co do życia przywróciłem lampę na klapie (nie świeciła).

20150621_121838.jpg

- - - Updated - - -

to jest olej zalecany do julki 1,4 multi air benz. 170 KM.Po gwarancji leje castrola

Jezu, jak do MA można zalac taki syf jak castrol? Swoja droga selenia star pe to tez porazka

Jak stracić 30minut z sobotniego popołudnia i kilka złotych na nowy filtr powietrza - 2lata/20.000... O ile rękaw osłonny był zakurzony z zewnątrz o tyle w środku był czysty, że o samym filtrze nie wspomnę. Ilość wkrętów w osłonie budzi uznanie, nie ma siły, żeby coś się tam obluzowało, natomiast super zabawa dla amatora wykręcania i wkręcania śrubek. Dostęp od dołu ok, spokojnie zmieniłem filtr na parkingu bez używania podnośnika.
Następny raz zajrzę tam za trzy lata.

20170401_135736.jpg20170401_143252.jpg20170401_143317.jpg

A tu dla porównania filtr powietrza po roku i 18kkm z mojego poprzedniego auta 1.9TDI..
DSC03659.jpg

Ostatnia edycja:
italiano_83..dach Ci nie świszcze przy > 140..??? dziś jechałem do Wrocka..ciszej było z uchylonym od tyłu niż z zamkniętym :)...

italiano_83..dach Ci nie świszcze przy > 140..???
Nie, ale już dwa razy się przyciął :P Ten szyberdach to nieporozumienie jeśli chodzi o użytkowanie ... W golfie jeździłem z lekko uchylonym po autostradzie i fajnie się auto wietrzyło w Alfie przy 100 jest dramat a co dopiero przy 150/160.. :( Tyle dobrego, że to ładnie wygląda.

Amortyzatory
Powrót