• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Jak będziesz miał przegląd po 22 tys. to następny zrób np po 32-34 tys. km. Jeśli te przeglądy robisz w ASO z wpisem do książki nikt Ci głowy nie urwie. Poza ty zawsze przy tym przeglądzie po 15 tys., lub po wymianie po 7 możesz zapytać ASO kiedy powinieneś przyjechać ponownie. Ja z tym nie miałem problemów i "duży" przegląd zrobiłem po 26 tys. km.

Nie no ok ale kiedy ma być ten przegląd po 15tys obowiązkowy? Mam podczas tego przeglądu nie wymieniać oleju i jechać tylko na przegląd?

przeglądy masz po określonych przebiegach- nie ma znaczenia czy przyjedziesz na wymianę oleju np po 7 czy 18 tkm - przegląd to nie tylko wymiana oleju!
treboRL przyjechał po 26 tkm i zrobili mu taki jak przy 30 tkm- nie ma problemu jak wcześniej mogą być jaja jak miałeś być na 30 tkm a przyjedziesz np po 35 tkm.ASO rózne rzeczy opowiada ale jakby konieczna była poważna naprawa gwarancyjna w ASO to będzie miał problem właściciel nie serwis

- - - Updated - - -

Olej wymieniaj co 15 tkm - zawsze to będzie przy okazji przeglądu.
a co do innych elementów eksploatacyjnych pamiętaj o filtrze kabinowym - w naszym "czystym" powietrzu ja wymieniam 3 x w roku!
tak wyglądał filtr wymieniany na koniec marca tego roku!
20170728_211525.jpg20170728_211537.jpg

No ok ale dalej nie wiem czy mogę jechać na przegląd przy 15tys i nie wymieniać oleju bo był wymieniany przy 7tys....

edit:
Dareek to co nie wymieniać oleju przy 7tys?
3 razy w roku.... Masakra... Sam. To robisz czy do mechanika?

Pytanie z innej beczki. Czy wiecie może jak zrobić żeby strzałkami na kierownicy zmieniać kanały radiowe ale te, które mam zaprogramowane a nie wszystkie (wyszukiwanie)?
żeby przełączać się pomiędzy kanałami zaprogramowanymi muszę patrzeć na wyświetlacz i tam to robić... Bez sensu...

Ostatnia edycja:
Pierwszy przegląd to głównie wymiana oleju z filtrem, oraz kontrola czy coś się nie poluzowało i czy wszystko jest OK. Jeżeli powiesz, że chcesz pierwszy przegląd po 7 tys. to tak będziesz miał. Wtedy następny możesz zrobić po 22. Nikt Ci nie zabroni robić wcześniejszych przeglądów. Problem jest kiedy pierwszy raz do ASO pojedziesz po 17, lub 20 tys. Zafiksowałeś się na tych 15 tys. One są jedynie granicznym momentem kiedy musisz zrobić pierwszy przegląd, aby gwarancja nadal obowiązywała.
Co do przycisków na kierownicy to też tak miałem i też mnie to denerwowało. Niestety nie wiem jak można to zmienić.

Ostatnia edycja:
Ok dzięki to może zrobię tak, że na pierwszą wymianę oleju pojadę po 10tys i od razu zrobię ten przegląd a na drugi ten duży po 25tys :)
tak naprawdę te 2 przeglądy będą po roku bo tyle robię km w ciągu tego czasu....

Mam jeszcze pytanie odnośnie waszego docierania silnika. Zrobiłem na razie 700km od czwartku i jeżdżę na obrotach pomiędzy 2-3.5 tys nie kręcę wyżej. Start-stop na razie wyłączony... Nie hamuję na piskach.. Tak mam jeździć do jakichś 1500km...
Czy jest w porządku?

No ok ale dalej nie wiem czy mogę jechać na przegląd przy 15tys i nie wymieniać oleju bo był wymieniany przy 7tys....

edit:
Dareek to co nie wymieniać oleju przy 7tys?
3 razy w roku.... Masakra... Sam. To robisz czy do mechanika?

Pytanie z innej beczki. Czy wiecie może jak zrobić żeby strzałkami na kierownicy zmieniać kanały radiowe ale te, które mam zaprogramowane a nie wszystkie (wyszukiwanie)?
żeby przełączać się pomiędzy kanałami zaprogramowanymi muszę patrzeć na wyświetlacz i tam to robić... Bez sensu...

Możesz wymienić olej po 7 tkm ale w mojej ocenie i tak przegląd masz po 15 tkm, następny po 30 tkm. Pomysła Trebor-a skonsultuj w centrali aby potem nie było kłopotu.
Ja bym olej wymienił dopiero po 15 tkm - nic autku się nie stanie.
co do filtra kabinowego- wymieniam sam- żadna filozofia dostępny od nóg pasażera w tunelu środkowym- wystarczy wyjąć dolną osłonę schowka przed pasażerem i boczną osłonę tunelu. masz klapkę i gotowe. Filtry OE wypatrzyłem na allegro w cenie ponad..połowę niższą niż w ASO.
co do start-stop- wyłączyłem po zakupie i .....zapomniałem o tym systemie! Nie widzek ompletnie jakichkolwiek oszczędności z funkcjonowania tego elementu a tylko same straty!
co do przycisków- ten typ tak ma

Ostatnia edycja:
Panowie mam do was prośbę. Zauważyłem teraz, że tylne koła nie są w idealnym pionie. Górna część koła jest bardziej wewnątrz a dolna na zewnątrz... Oby dwa tak samo delikatnie pod skosem.
Możecie sprawdzić jak to jest u was bo nie wiem czy coś jest nie tak...
Dzięki

Tak ma być- wielowachacz z tyłu!

spoko- nie ma co przesadzać- każdy tak miał po zakupie- jak pisałem - ja robię niemal równe 30 tkm w roku i 2 przeglądy wiec z tym olejem nie ma co być nadgorliwym!
materiały OE (filtry olej świece) kupuj sam bo w ASO golą jak za żboże. A i pamiętaj o filtrze powietrza- wymieniaj nie jak w książce co 60 tkm tylko 30 tkm.
Będziesz miał kłopot z zakupem to wal na priv- polecę Ci miejsca i sprawdzonych sprzedawców.

Dzięki. Ja zawsze co 15tys wymieniam w każdym aucie z olejem i filtrem, filtr powietrza. Filtr paliwa co druga wymianę. O kabinowym w moim poprzednim aucie zapomniałem na 3 lata....

Co do tego pakietu mopar easy Carey nie wiecie nic?
za 290pln pierwszy przegląd.... To chyba taniej niż normalnie w ASO...

Za pierwszy przegląd? To chyba za robociznę.
Ale ja to muszę stwierdzić, że chyba jestem jakiś nienormalny.
Kupiłem samochód, przejechałem 15 tys. km, zmieniłem olej i znów jeżdżę i nie przejmuję się pierdołami.
Jak się ma zepsuć, to i tak się zepsuje, nawet jak mu będziesz codziennie polerował rurę wydechową.

tu filtra paliwa ..nie ma.

Za pierwszy przegląd? To chyba za robociznę.
Ale ja to muszę stwierdzić, że chyba jestem jakiś nienormalny.
Kupiłem samochód, przejechałem 15 tys. km, zmieniłem olej i znów jeżdżę i nie przejmuję się pierdołami.
Jak się ma zepsuć, to i tak się zepsuje, nawet jak mu będziesz codziennie polerował rurę wydechową.

Pisałem o pierwszej wymianie oleju po 7tys. Nie chodziło mi o pierwszy przegląd po 15tys...poza tym na tym przeglądzie też jest głównie wymiana oleju i kontrola innych czynników....
Tak swoją drogą to na stronie mopar jest napisane, że pokrywają materiały i robociznę przeglądu... Muszę to zweryfikować..

Co do polerowania rury to lubię polerować samochód :) mam zestaw kosmetyków i tak właśnie zabezpieczyłem Giuliettę na jesień :)

policzmy - 160 pln zapłaciłem za robociznę w ASO małego przeglądu (czyli po 15 tkm) 105 pln olej Selenia 3 litry i 25 pln wkład filtra oleju OE.

To by się zgadzało...
W tygodniu jadę do kolesia z ASO u mnie w mieście pogadać o przeglądach to się dowiem. Screen ze strony mopar...
poza tym ma mi załatwić korek wlewu paliwa i będę chciał jeszcze te nakładki na pedały... :)
Screenshot_20170903-210919.jpg
Screenshot_20170903-210926.jpg

Dareek to jak ten olej po 7tys będę wymieniał to w 200pln powinienem się zmieścić?

w 160 pln się zmieścisz

w 160 pln się zmieścisz

To nie ma nad czym się rozczulać i zastanawiać co do tych wymian i przeglądu... Wymienię olej po 7tys a następnie po 15tys przy przeglądzie :)
Rozumiem, że olej i filtr miałeś swój? Nie patrzą krzywo w ASO na ten fakt?
filtra powietrza nie wymienialeś na przeglądzie po 15tyś?

nie ma kłopotu!
co do filtra powietrza to nie ma takiej potrzeby- wystarczy co 30 tkm.

Panowie jeszcze jedna sprawa.
Czy macie zainstalowaną na telefonie aplikację Uconnect?
aplikacja nic ciekawego nie wnosi ale. Ma jedną fajną funkcję, mianowicie "znajdź mój samochod"....
testowałem. Dzisiaj i pokazuje dokładną pozycję auta. Dobra alternatywa dla drogich lokalizacji GPS w przypadku kradzieży...
Co sądzicie o tej aplikacji?

Amortyzatory
Powrót