• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pompa oleju w 2.0 JTDm

Witam,

mnie również czeka wymiana tej uszczelki. Chciałbym się dowiedzieć, czy przy tej nowej (poprawiona niebieska uszczelka 6000625326) konieczne jest posmarowanie ją silikonem, tak jak opisano w słynnym filmiku (niestety łącze do filmu nie mogę podać iż mam za mało postów)?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,

mnie również czeka wymiana tej uszczelki. Chciałbym się dowiedzieć, czy przy tej nowej (poprawiona niebieska uszczelka 6000625326) konieczne jest posmarowanie ją silikonem, tak jak opisano w słynnym filmiku (niestety łącze do filmu nie mogę podać iż mam za mało postów)?

Pozdrawiam

Z ASO mam informację że się nie zaleca smarowania jakiegokolwiek silikonu na uszczelke. Przeczytałem cały temat, i zauważyłęm że często jest mowa o twardych uszczelkach "jak kamień". Dziś dotarła do mnie moja nowa uszczelka (ta nowsza wersja - niebieska) i muszę powiedzieć że ta nowa też jest twarda jak kamień!

Pozdrawiam

Mam dokładnie takie same objawy w Mito 1.6 JTDM, wymieniłem uszczelkę smoka, olej, filtr a ciśnienie gaśnie na silniku po postoju tak jak wcześniej po kilku sekundach (około 3-4sek). Nie wiem czy czasem nie dotknąl mojej Mito ten sam problem z pompą oleju..

U mnie po wymianie tej słynnej uszczelki problemu już nie ma - tzn. przy odpalaniu silnika żaden komunikat typu "za niskie ciśnienie oleju - wyłącz silnik" się już nie pojawia.
Pozdrawiam!

Nie mialem tego komunikatu nigdy przy rozruchu. Uszczelke wymienilem przy 300K km. Uszczelka byla bardzo krucha.

Witam,

Pozdrawiam

Ja nie ryzykował bym smarowania żadnym silikonem. to jest układ smarowania silnika, jeśli jakikolwiek kawałek tego silikonu odpadnie i zatka kanał olejowy, to poważna awaria gwarantowana.

Kontrolka ciśnienia oleju

Witam wszystkich.
Jestem od niedawna szczęśliwym (?) użytkownikiem Alfy 159. Przeczytałem temat i mam w zasadzie takie laickie pytanie. Gdzie jest na zegarach ta magiczna kontrolka ciśnienia oleju? Bo w mojej wersji raczej nie występuje. Początkowo myślałem że jest to kontrolka od filtru paliwa, ale po sprawdzeniu instrukcji ogarnąłem że to nie jest to. Przy włożeniu kluczyka pokazuje mi tylko poziom oleju.
Pozdrawiam

Cześć. Nie ma ikonki na zegarach. Komunikat się wyświetli na cyfrowym wyświetlaczu i tam w lewym dolnym roku obok przebiegu wtedy wyświetli się symbol aladyna.

Sent from my E6633 using Tapatalk

Dzięki za informację. Mimo wszystko jednak prewencyjnie wymienię uszczelkę. Tylko mam takie pytanie. Która będzie lepsza? Ta z numer 16 z linka wspomnianego wcześniej (121 zł), Ricambi Originali niby poprawiona wersja o nowym numerze OE 6000625326 (65 zł), a może jakaś inna? Różnica w cenie jest dość duża, nie wiem jak z jakością, i czy ta poprawiona wersja rozwiązuje problem uszczelki?
I w sumie jeszcze jedno pytanie. Jaki silikon polecacie do przyklejenia misy?

Ostatnia edycja:
[lang=en]hello, i have same problem with that oil pressure error at starts on mine 2.0 125kw, as i read this topic problem is in that seal ring (part 71749352) and my question is, is there a gasket on oil pan or its just sealant around pan ? (sorry im not mechanic, just wanted to know about my car as much as i can ) :confused:[/lang]

Witam
A czy w silnikach 1.9 jtdm 8v też występuje ta uszczelka smoka bo mi jak odpalałem auto poniżej 4 C to też mi wyświetla komunikat o niskim ciśnieniu oleju a jak jest powyżej 4C to się nie wyświetla?

Ostatnia edycja:
Witam
A czy w silnikach 1.9 jtdm 8v też występuje ta uszczelka smoka bo mi jak odpalałem auto poniżej 4 C to też mi wyświetla komunikat o niskim ciśnieniu oleju a jak jest powyżej 4C to się nie wyświetla?

W 1.9 i 2.4 jest to inaczej rozwiązane, i konstrukcja pompy/smoka nie powoduje takiej sytuacji.
Na początek zrobił bym pomiar ciśnienia oleju, płukanie układu smarowania i wymienił olej z filtrem na dobre jakościowo.

Hej dzięki za odpowiedź już jestem umówiony na wizytę z Alfa do dobrego fachowca niestety musze czekać do 16 kwietnia bo wcześniej mnie nie wciśnie, i się denerwuje bo nie wiem czy mogę jezdzic czy raczej nie ruszać auta do wizyty ?

Witam
Samochód sprawdzony był robiony pomiar oleju filtry płyny wymienione mianowicie co wyszło, przy rozruchu na biegu jałowym pan mówił że ciśnienie skacze ale po wbiciu biegu i jeździe wszystko się wyrównuje tak więc fachowiec mówił że trzeba się dostać do pompy oleju bo może trzeba będzie ja uszczelnić albo wymienić więcej może powiedzieć jak się tam dostanie , moje pytanie jest takie do was czy 800 zł za dostanie się do pompy oleju to dużo??, mówił że musi rozebrać część rozrządu wysunąć trawers i coś tam jeszcze nie pamiętam co następnie może sprawdzic co tam się dzieje koszt nowej pompy to około 710 zł mówił gdyby była konieczność nowej pompy głównie mnie interesuje czy za dostanie się do pompy oleju to 800 zł to dużo czy nie ??

Taniej będzie zdemontować miskę olejową i sprawdzić uszczelnienie smoka bo to pewnie jest problemem. Jeśli uszczelka będzie w idealnym stanie to dopiero wtedy rwać pompę oleju.

Taniej będzie zdemontować miskę olejową i sprawdzić uszczelnienie smoka bo to pewnie jest problemem. Jeśli uszczelka będzie w idealnym stanie to dopiero wtedy rwać pompę oleju.

Hej ja mam silnik 1.9jtdm 8v a w nim nie ma uszczelki smoka pisze w tym temacie bo skoro już zacząłem to dokończę i napisze jak to się wszystko skończy i co było przyczyną może komuś kiedyś z tym silnikiem się przyda.

Hej ja mam silnik 1.9jtdm 8v a w nim nie ma uszczelki smoka pisze w tym temacie bo skoro już zacząłem to dokończę i napisze jak to się wszystko skończy i co było przyczyną może komuś kiedyś z tym silnikiem się przyda.

Możliwe, że pompa jest w kiepskim stanie.
Co do kosztów, to normalna cena za taką operację.

Witajcie problem rozwiązany nie trzeba było rwać pompy winowajcą w silniki 1.9jtdm 8v 120 km była uszczelka smoka.

Witam, osobiście nie mam żadnego komunikatu, jednak przy odpalaniu przy dłuższym postoju np. 1 dzień silnik chodzi trochę inaczej. Dopiero po 2s. słyszę że chodzi tak jak powinien, tj jednolity dźwięk (cichnie). Gdy nagram filmik ktoś będzie w stanie powiedzieć mi czy mam się czym matrtwić?

Amortyzatory
Powrót