• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pompa oleju w 2.0 JTDm

Pompy oleju nie da się podnieść, ona jest wsunięta na wał korbowy, i nie ma możliwości takiego ruchu bez zdjęcia miski.

I o taką odpowiedź mi chodziło. Bardzo dziękuję :)

Po twoich postach widzę, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc dlatego nie zrozumiesz o co chodzi.

Tak, masz rację, jestem zielony w te klocki, ale szybko się uczę jak ktoś dobrze mi to wyjaśni ;)

- - - Updated - - -

Zastanawia mnie jedynie jak udało im się to zrobić na poniższym zdjęciu z tego filmiku:

https://youtu.be/fXT8WReHzZo?t=68

attachment.php

Może zdjęli też miskę i tylko ją przyłożyli?

Napisz do twórców nagrania.
Na oko widać, że nie ma możliwości demontażu pompy bez uprzedniego ściągnięcia miski.

I o taką odpowiedź mi chodziło. Bardzo dziękuję :)

Tak, masz rację, jestem zielony w te klocki, ale szybko się uczę jak ktoś dobrze mi to wyjaśni ;)

- - - Updated - - -

Zastanawia mnie jedynie jak udało im się to zrobić na poniższym zdjęciu z tego filmiku:

https://youtu.be/fXT8WReHzZo?t=68

attachment.php

Może zdjęli też miskę i tylko ją przyłożyli?

A tak zupełnie z innej beczki, to po co chcesz demontować pompę ?

A tak zupełnie z innej beczki, to po co chcesz demontować pompę ?

Jak pisałem wcześniej, będę też wymieniał rozrząd i według tego filmiku z YouTube twierdzili, że tę uszczelkę można też wymienić zdejmując pompę, gdy się ma zdjęty rozrząd. Ale chyba nigdy tego nie robili :P

Ostatnia edycja:
Czy jest sens kupować jeszcze uszczelkę, że starym numerem?
Jest jeszcze do kupienia np na tanifiat.pl. Jest dwa razy tańsza, ale nie wiem czy to nie "januszowanie", może ta nowa rzeczywiście jest z innej mieszanki gumy i do tego nie będzie wiekowa.

Czy jest sens kupować jeszcze uszczelkę, że starym numerem?
Jest jeszcze do kupienia np na tanifiat.pl. Jest dwa razy tańsza, ale nie wiem czy to nie "januszowanie", może ta nowa rzeczywiście jest z innej mieszanki gumy i do tego nie będzie wiekowa.

Znając procedury FIATa nie liczył bym na to ;) , prędzej znaleźli innego dostawcę części, nie mylić z lepszym, i był powód do zmiany ceny.

Odkopuję temat.
Czy był poruszana kwestia dodatku do oleju, zmiękczającego uszczelki gumowe?
Nie mogę znaleźć.
Np.: FORTE Seal Conditioner 125ml albo Liqui Moly 2671 Ol-Verlust Stop 300ml

Odkopuję temat.
Czy był poruszana kwestia dodatku do oleju, zmiękczającego uszczelki gumowe?
Nie mogę znaleźć.
Np.: FORTE Seal Conditioner 125ml albo Liqui Moly 2671 Ol-Verlust Stop 300ml

Co masz na myśli pisząc "Czy był poruszana kwestia dodatku do oleju, zmiękczającego uszczelki gumowe?"

Co by z tymi dodatkami nie robić, nawet w ich opisie stosowanie, jest dokładnie podane, że mają zastosowanie "dorażne" , a nie mają naprawić uszczelnienia .

Wg opisu tych dodatków, które podałem wyżej, mają one zmiękczać - spulchniać gumy w silniku, głównie uszczelniacze.
Pytanie, czy działają również na tą nieszczęsną uszczelkę smoka?
Nigdzie nie znalazłem takiego info. Jakby nikt, nigdy się nad tym nie zastanawiał.
Być może ten dodatek rozwiązałby problem twardej gumy?
Nie wiem, tak się zastanawiam głośno.

Wg opisu tych dodatków, które podałem wyżej, mają one zmiękczać - spulchniać gumy w silniku, głównie uszczelniacze.
Pytanie, czy działają również na tą nieszczęsną uszczelkę smoka?
Nigdzie nie znalazłem takiego info. Jakby nikt, nigdy się nad tym nie zastanawiał.
Być może ten dodatek rozwiązałby problem twardej gumy?
Nie wiem, tak się zastanawiam głośno.

Przecież napisałem, że to jest "na chwilę" , to nie naprawia wadliwego rozwiązania konstrukcyjnego, które ma na celu w dłuższej perspektywie spowodować poważne uszkodzenie.

Amortyzatory
Powrót