• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Tak, to jest ta właśnie

Swoją Alfę kupiłem właśnie u tego człowieka w Będzinie :) Z zakupu jestem zadowolony, a sprzedający wywarł na mnie pozytywne wrażenie.
Na podwórku u niego stało kilka innych samochodów - same Alfy 159 i Brery.

Ostatnia edycja:
Czołem, co myślicie o tej 159? Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem spoko.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-prywatnie-super-stan-skory-maly-przebieg-ID6BKBA3.html#0dd4cf2207

Jezdziles? Bardzo fajny silnik

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Nie jeździłem. Ale jeździłem 147 i 156 z silnikami 1.9 JTD 115 KM i mocy brakowało, więc tym bardziej 120KM w tak ciężkim aucie jak 159, to jest duuuużo za mało wg mnie.
Nie chcę powiedzieć, że 120KM w "sportowym" aucie to po prostu NIEPOROZUMIENIE... Nie, nie.. nie powiem tego... ;)

Ja miałem 16v. Teraz mam 8v I nie ma dużej różnicy. 8v kręci ok 130 km na hamowni więc prawie to samo. Polift jest lżejszy. Różnica się zaciera.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Czołem, co myślicie o tej 159? Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem spoko.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-prywatnie-super-stan-skory-maly-przebieg-ID6BKBA3.html#0dd4cf2207

Oczywiście, że przy 120KM szału nie ma i trzeba mieć ewentualnie porównanie do mocniejszych aut, żeby się wypowiadać na ten temat ;)
Ta ze względu na belgijskie pochodzenie może być jeszcze zdławiona do 115KM
Ostatni wpis w ASO jest na 58141km

Witam
A co z tą Alfą jest nie tak?
Potaniała już o 3 tys. ma tam jakąś historię. No fakt, że na te ciężkie czasy dla diesla brak DPF to już spory minus, ale przy tej cenie jest pole do działania. Tylko właśnie cena jak za 2011 trochę podejrzanie niska. Ktoś już może to oglądał?
https://www.olx.pl/oferta/2011-alfa-romeo-159-2-0-jtdm-204km-419nm-CID5-IDyOeac.html
Cena wydaje się adekwatna do stanu.
Bogatsze info tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/spr...419nm_211tys_km_przebiegu_cena_21_tys_zl.html

Proszę o pomoc. Czy w oryginalnej wersji Ti (1.75tbi) z 2009 roku występowały czarne lusterka? Bo właściciel sprzedający bezwypadkowe auto ze Szwajcarii zapewnia mnie że tak.

Daj VIN.

- - - Updated - - -

Co ma do tego silnik?

Vin już raczej nie do zdobycia bo sprzedający pogniewał się że powiedziałem o tych lusterkach, a twierdził że były jakieś zadkie wersje które miały czarne i oczywiście samochód bezwypadkowy od znajomego ze Szwajcarii, co daje mu cynk jak jest coś dobrego.

- - - Updated - - -

Silnik moze nic. Ale poza tymi lusterkami, braku znaczka ti na klapie, miał wszystko jak z ti. Spojlery, fotele, nakładki pedałów, felgi 19. Czyżby był aż tak bezwypadkowy że przy naprawie nie starczyło na chromowane lusterka i znaczek ti na klapę

Ostatnia edycja:
Tak, na pewno się pogniewał za te lusterka :D
Raczej ma coś do ukrycia.

poliftowe 159 TI niektóre miały lusterka w kolorze nadwozia! a znaczek? zawsze może ktoś zaje... kupisz sobie no chyba że ci braknie kasy to napisz do mnie to ci dam:D

- - - Updated - - -

albo...tak to auto dostało że doszło do lusterek i je uszkodziło???? chłopy, wyobraźni troche...

- - - Updated - - -

ja gościa rozumiem bo skoro mówi że ma auto bezwypadkowe i jest tego pewny a ktoś mu wstawia kit z braku wiedzy że lusterka są nie z tej wersji to też bym się wkur:) nie lepiej jechać i zobaczyć auto i dopiero wyciągać wnioski???

Już o tym kiedyś pisałem. Te nakładki na lusterka były opcją i w 2009 w katalogu który mam (dla TI) przy opcji lakieru metalizowanego jest dopisane że lusterka były w kolorze nadwozia. W zasadzie to nie znalazłem tam informacji o satynowych nakładkach (być może nie były dostępne w 2009 albo na rynku Szwajcarskim).
Moje TI ma lusterka w kolorze nadwozia i pokrywa się to z katalogiem, który mam.

W zapewniania radomskich handlarzy o bezwypadkach ze Szwajcarii to bym tak bezgranicznie nie wierzył :)

albo...tak to auto dostało że doszło do lusterek i je uszkodziło???? chłopy, wyobraźni troche...

- - - Updated - - -

ja gościa rozumiem bo skoro mówi że ma auto bezwypadkowe i jest tego pewny a ktoś mu wstawia kit z braku wiedzy że lusterka są nie z tej wersji to też bym się wkur nie lepiej jechać i zobaczyć auto i dopiero wyciągać wnioski???
Yhym. Jeśli ktoś ma daleko do Radomia to polecam albo poprosić kogoś z okolicy żeby rzucił okiem, albo wynająć jakieś autotesto (a wtedy najczęściej sprzedawca traci czas na oględziny :)). Życie.

fajnie się tworzy historię auta. kolega zapytał o lusterka w kolorze nadwozia w teoretycznie bezwypadkowym aucie ze Szwajcarii, a nie widząc nawet ogłoszenia czy zdjęć doszliśmy do wniosku, że auto jest z komisu z Radomia (co jest dość prawdopodobne, ale nie pewne), i miało dzwon na lusterkach się kończący..... w skrajnym przypadku może tak oczywiście być, ale może być tez tak,że to auto wyjechało takie z salonu, lub tez miało jakąś obcierkę (słowo bezwypadkowy jest w Polsce ,a zwłaszcza wśród handlarzy bardzo pojemne), straciło lusterko, i przy naprawie została wymieniona para w kolorze nadwozia, bo pewnie tak było taniej. jedyne co jest dziwne, to to, że handlarz "obraził" się na sprzedającego, bo obecnie sprzedać auto na prawdę nie jest łatwo. w każdym razie, jeśli mamy cokolwiek radzić koledze, to na początek link do aukcji, VIN się wyciągnie od sprzedającego, obejrzymy zdjęcia i będzie coś wiadomo, bo na razie to snujemy z d.py domysły. chyba że gdzieś przegapiłem link do ogłoszenia....

Amortyzatory
Powrót